PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Cev za talno 16x2 ali 18x2

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Verjetno je že dosti povedanega, imam dva monterja ki vsak zagovarja svoje;
eden dela vse z cevmi 16*2 in pravi da je brez veze dati več denarja za 18*2,
drugi pa pravi da je boljše debelejša cev.
-otroška soba je 12m2 ali dati dve zanki, računala sva 8 m2
Brez veze debelejša. Zagotovo!
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ker je cev debelejša je več pretoka in bi naj bil tudi zaradi tega lažji prenos toplote ali pa sem jaz kaj narobe razumel...
Upam da dobim kako res dobro razlago ali je smiselno dati več denarja za 18*2?
Komot daš 16.ko.

V 12 kvadratov lahko mirne duše daš eno zanko...bo pač par metrov daljša.

18.ka: Če bo presek večji, bo hitrost vode manjša ( črpalka bo kakršna pač bo..torej bo pretok konstanten, ki pa je zmnožek preseka in hitrosti..Q=A*v)....torej si na koncu na istem z vidika prenosa toplote.
Recimo...črpalka ima pretok 20 litrov v minuti. Ti imaš 10 zank. Torej 2 litra po zanki. Tu je vseeno kak je presek (vsaj pri teh pretokih...kar se upora tiče).
Debelejša cev ima nižji upor= večji pretok z enako pumpo.

Je boljše, ampak pretok pri teh rečeh mislim da ni problematičen, tako da investicija v prazno.
kake cevi pa uporabiti za dovod do razdelilca za talno, mi smo dorekli baker premer 28 oblečen v tubolit
Sledi kaj!?
Kateri kroglični ventil?
Znamka omarice za talno?
Saj ste dorekli.
Razdelilec bo ali mesing ali RF mislim da ni kake razlike,
z vso navlako ki mora biti zraven, omarice ne bo ker bo razdelilec zunaj zida( bom ga naknadno oblekel z gips ploščami.
Če pa ni razlike med cevjo(gedano na kak prihranek naspram debelejši cevi) bo ostala standarno 16*2.
Izračun pokaže, da pri 18mm cevi dobiš pri istem DV cca. 2% več moči iz talnega kot pri 16mm.
Oz. povedano drugače za isto potrebno moč talnega rabiš 1-2 desetinki stopinje hladnejši DV :lol:
Skratka zanemarljivo. Edina prednost je morda ta, da obtočna črpalka porabi nekaj manj zaradi manjšega upora vode, ampak po mojem tudi to zanemarljivo.
cev 18x2 ima skoraj 40% večji presek od 16x2....torej ima padec toliko manjši in zanke so lahko daljše....vkolikor bi ti kje tako pasalo....ni potrebno, da imaš povsod po hiši isto debelino cevi.
Zanke so lahko daljše!?
Ker se zaradi večje površine še hitreje ohlajajo? In je razlika in&out iz estriha še bolj občutna?

Daj 16, ker je cenejši. In to je to.
Vsekakor uporabi 16x2.
Najdeš sicer tudi monterje, ki stanovanjske hiše komplet delajo z 20x2.

Za 12m2 se naredi 1 zanka, tudi če imaš še 20m do omarice.
Dobivam ponudbe za talno,
kake izkušnje imate z cevmi pex-b valsir thermoline 16*2?
Iskanje po temi