PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje stare in nove hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo.

Zraven stare hiše (60m2) smo naredili novo.
Stara ima kurilnico, v njej peč na kurilno olje, poraba 2000L/leto.
Nova hiša (140m2) ima svojo kurilnico, v njej še nič, predvidena poraba 500L/leto (masivna z izolacijo, okni in zrakotesnostjo/rekuperacijo pasivne, vendar s pasovnimi temelji).

Staro hišo načrtujemo podreti v dveh letih, do takrat bo še bivalna.
Takrat bi dozidali del nad novo kurilnico, ki bi dobila tudi dimnik (sedaj ga nima).

Možnosti:

1
Naredimo povezavo stare in nove kurilnice (sta dober meter narazen) in obe hiši ogrevamo na obstoječo peč (je dovolj močna).
V novo kurilnico namestimo bojler (300L), ki ga tudi grejemo z isto pečjo.
Slabost so izgube na povezovalnem vodu med kurilnicama.

2
V novo kurilnico damo električno centralno peč (na bolhi se dobijo za stotaka).

2A
Tudi bojler sanitarne vode gremo z električno centralno ali preko lastnih grelcev.
Znese nekaj več porabe elektrike, recimo 200€/leto.

2B
Za ogrevanje sanitarne vode namestimo STČ.
Slabost je, ker bo kurilnica verjetno premrzla za delovanje STČ (svetovano je min 10 stopinj), saj v njej ne bo veliko odpadne toplote - razen če tudi kurilnico ogrevamo.
Ima to smisel - da ogrevaš prostor samo zato, da STČ dela?
STČ se recimo povrne v 4-ih letih, kar je še smiselno.

Seveda na hitro najbolje izgleda, da raje kupimo ogrevalno TČ in z njo grejemo tla in toplo vodo v novi hiši. Je pa to nekje vsaj 5000€ vložka in računica je bolj uboga:
namesto 500L bo poraba tretjina (sicer v elektriki, a recimo, da je nekje 10kWh obeh približno ista cena, t.j. 1€), torej 350€ na leto manj, 5000€ / 350€/leto = 10+ let za povrnitev investicije v tehnično dokaj kompliciran aparat, ki najbrž ne bo delal 20let samo z rednim letnim servisom 50€ (sedanja ELKO peč Sime+Ecoflam).

Tu sem moral nekaj sfalit, saj sicer najbrž ne bi vsi lastniki novih super bajt kupovali TČ-jev (ali pa je samo vtis tak)?

Prosim za nasvet, kako zadevo razumno speljat, da bo zadeva srednjeročno (10-15let) smiselna.

Hvala.
Jaz bi se odločil za prvo varianto, za povezavo obeh hiš. Na tistih 2 metrih cevovoda nebo tako velikih izgub, pa še dobro se da izolirati. Po rušitvi, bi se pa odločil ali prestaviti obstoječo peč v novo kurilnico ali pa nabaviti nekaj drugega.
Za premostitveno obdobje do rušenja stare hiše, je najbolj smiselna povezava tistih par metrov cevi, ki ne bodo predstavljale katastrofalne izgube, pa tako razdaljo ni problem dobro izolirati.
Ne glede na to, boš moral za novo hišo postaviti še neko regulacijo, saj talno ne boš mogel ogrevati direktno iz kotla.
Sanitarno vodo bi v tem obdobju tudi pripeljal iz obstoječe kurilnice.

V končni fazi, bi se vseeno odločil za TČ (za ogrevanje in sanitarno vodo).
V izračunu, ki ti kaže da se ne splača, si naredil nekaj napak:
- ne potrebuješ dimnika (ni stroška ?€)
- ne potrebuješ dimnikarja (?€)
- ne potrebuješ še posebej ogrevanja sanitarne vode (?€)
- glede na predviden strošek porabe, je (bo) nova hiša dobro izolirana in ne potrebuje močno ali visoko temperaturno TČ (?€)

Življenjska doba TČ? Kdo ve, nismo še tako daleč.....
Zanimivo, da smo glede teh vprašanj vsi malo iracionalni, saj se ob nakupu drugih zadev nikoli ne vprašamo, kdaj se bodo poplačale in o življenjski dobi, še manj pa pričakujemo, da bodo večne..... (npr avto)
Predvidena letna poraba olja je 500 litrov. To je najbrz brez sanitarne vode?
Jaz bi se pozanimal ce je mozno s STČ tudi ogrevati hiso preko nekega notranjega izmenjevalca ki ga najbrz imajo bolj ali manj vse STC. Sicer za obratni namen (ogrevanje sanitarne vode v STČ preko drv ali kako drugace) ampak mogoce bi tudi obratni sistem funkcioniral.

Tezava je edino v lokaciji STČ. Ce imas STČ v hiši, potem ne naredis nič, ker v na lokaciji STČ hiso ohlajas da jo na drugem koncu ogrevas. Kot vem stc ne delajo pri - 10C in vec.

Bos poleti rabil hlajenje?
Imas kaksno klimo, mogoce celo kanalsko v rekuperatorju. Vecino leta uporabljaj klimo, za tista dva tedna mraza pozimi pa na bolhi kupi pantherm (elektricno pec) za ceno rezervoarja bencina.
hvala.

@homer:
žal je tako, da avto za nas (z vasi) nima praktične alternative, medtem ko je pri teh ogrevanjih možnosti veliko, pa se tako človek lahko sploh odloča ...

@hanzi:
500L sem dobil iz tega, da ima hiša v Ursi porabo 18kWh/m2a, mislim pa, da tam ne šteje porabe tople vode, zato krat dva in navzdol zaokroženoWink

klima ni predvidena.
V novi bajti se bo že takoj bivalo ali ne?
Tudi jaz predlagam povezavo iz stare kurilnice (okoli cevi daš lahko ornk izolacijo in izgub praktično ne bo) + najcenejšo regulacijo za talno. Če se bo že bivalo, še 300L bojler z veliko kačo, greje se na kurilca. To vse seveda, če peč na olje ni prastara z bednim izkoristkom. V tem primeru raje nabavi rabljen panterm in ga vštekaš direktno na talno, dvižni vod za te 2 leti lahko štelaš na roke. 300L bojler pa itak že ima vgrajen grelec, uporabiš tega. STČ za postavit v kurilnico znotraj toplotnega ovoja nove hiše je bedarija.

Po rušenju stare bajte na novo nizkotemperaturno TČ, ki ogreva obstoječ bojler, mešalni ventil za talno se odstrani ker ni več potreben.
V novi bajti se bo bivalo od jeseni.

Obstoječa peč je Sime-Ecoflam letnik '97, izgleda precej podobno tejle:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/centralno-ogrevanje/peci-na-olje/pec-na-olje-sime-z-gorilcem-1304501261.html?aclct=1463771857&kw=pe%C4%8D+sime">http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje- ... C4%8D+sime</a><!-- m -->

Pozabil prej pojasnit - kurilnica nove hiše je izven toplotnega ovoja.
Še vedno, nova kurilnica bo morala biti vsaj pozimi ogrevana za potrebe STČ. Dolgoročno bi jaz na tvojem mestu vseeno šel na TČ za ogrevanje+SV.

Sicer ne vem koliko ima ta peč izkoristka KO-voda, ampak ugibam verjetno ne več kot 70-80%? Potem si cenovno na 1kWh toplote že na istem kot z elektriko VT:NT=1:1...

Verjetno je cenejše najti rabljen pantherm in ga direktno vštekat na talno, kot pa izvesti povezavo od stare peči + regulacija za talno.. 300L bojler s kačo boš pa itak rabil za naprej.
Na tvojem mestu bi opustil misel o STČ...
Jaz jo sicer imam in imam tudi TČ. STČ je posledica "zgodovinskih dogodkov", saj je bila nabavljena veliko pred TČ. Resda je delovanje STČ (zlasti poleti) veliko bolj ekonomično kot TČ in ker jo pač imam to tudi počnem. Ni pa nobene ekonomske računice, da sedaj nabavljaš TČ in STČ. Kot ti je bilo svetovano, nabavi 300l bojler z ustrezno veliko kačo (to boš potreboval za gretje vode s TČ), ali pa z dvema, ki jih vežeš v serijo. V prehodnem obdobju do podrtja stare hiše, boš grel z ELKO kotlom, potem pa s TČ. Ker ti bojlerji imajo tudi električni grelec, lahko sanitarno vodo greješ tudi na elektriko.

Morda je celo rabljen pantherm cenejši, kot izvedba povezav med hišama ....
Skoraj gotovo je cenejsi. Jaz sem ga senkal sorodniku poleg kombinirane centralne peci. Kam ga je dal (ali ga ima se kje doma) nimam pojma.
Ja, električna centralna in bojler na elektriko se mi kratkoročno zdi dobro, sem pa zdajle v elektro-soglasju videl, da imamo napisano 'letna poraba: 7000kWh', kar pa bi gotovo presegli:
ogrevanje 3000kWh
topla voda 3000kWh
nizka poraba za vse ostalo 300kWh x 12 = 3600kWh

Je 7000 trda omejitev vezana na soglasje ali 'samo' cena poskoči in za koliko?

Hvala.
Pardon, tule našel, da gre zgolj za okvirno vrednost:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=33550&p=341197&hilit=omejitev+letna+poraba#p341197">viewtopic.php?f=7&t=33550&p=341197&hilit=omejitev+letna+poraba#p341197</a><!-- l -->
Zate je najbolj pomembna priključna moč, ki določa tudi glavno varovalko in seveda vzporedno s tem tudi način priklopa (enofazni-trifazni)
Iskanje po temi