PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Katere utp kable v hišo? - cat 5e, 6, 6a, 7

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oj,

po hiši v gradnji bi položili UTP kable. Zanima me, kaj je smotrno kupit oz. napeljat?

Hvala in lp!
Odvisno kakšno hitrost prenosa podatkov želiš in koliko si za to pripravljen plačati.
cat5e 100 MHz
cat6 250 MHz
cat7 600 MHz
Vsekakor mora biti enake kategorije kot so kabli tudi oprema.
Glede na to, da najbrž nimaš najdražji paket na optiki, je pravzaprav popolnoma vseeno kakšen kabel daš. Omejitev je namreč internet....

Za medsebojno komunikacijo računalnikov ki jih morebiti imaš v hiši, pa so omejitve v mrežnih karticah, ki je običajno 1Gb/s. To pa ti na krajših razdaljah zagotavlja že CAT5e, CAT6 pa z lahkoto tudi za večje razdalje.
Ker v privatnih hišah redko katera dolžina računalniškega kabla doseže ali preseže dolžino 30m je popolnoma dovolj navadni UTP kabel. Če je pravilno položen bo čisto vsak požrl tudi hitrosti tja do 600 tudi 700Mhz. Testirano. Na mizi v laboratoriju 1GHz. Kot je omenil že Homer, je pa na koncu vse odvisno od internetnega ponudnika in njegove razpoložljive hitrosti in pa od aktivne opreme same, ki jo ima lastnik hiše. Cenovna razlika med petico in šestico (cat) ni velika, vseeno pa bi priporočil raje petico iz enega razloga: za zaključevanje kablov cat6 so potrebni konektorji cat6, v FTP varianti jim marsikdo ni kos, pa tudi ravno poceni niso. Med UTP ali FTP (FFTP,SCTP) pa vsekakor dajem prednost zadnjim.
Delaš danes za jutri potem daj to ,kar bo se jutri rabilo. Sam sem pri prenovi uporabil ta kabel .
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.techtrade.si/product.asp?pf_id=9023013&dept_id=9001">http://www.techtrade.si/product.asp?pf_ ... pt_id=9001</a><!-- m -->
Razmišljanje o jutri: optika že danes. Bo v redu?
...in pol router za 13,90€ Smile
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
To sploh ni res, da je omejitev internetni priključek. Prav tako tudi ne ostala oprema.

Primer: imaš NAS (ali mrežni disk), iz katerega želiš strimati full hd film na media player ali Tv. megabitna povezava (torej cat 5e) bo zelo hitro premalo,da ne govorim o prihajajočih formatih 4k , hdr itd.

Seveda je to samo en primer, lahko vam jih natresem še kar nekaj, zaradi katerega definitivno vsaki stranki priporočam vgraditev CAT 6 kablov. V ceni ni neke razlike, v hitrosti ter stabilnosti povezave pa velika! Verjemite mi, ne šparat na kablih, na dolgi rok ne prišparaš nič...
Najbolje da daš notri cat8.1 ali 8.2, če ne tega, pa vsaj cat7. Potem pa ob uporabi neustreznih konektorjev dobiš rezultat primerljiv z cat5. Ne vem, če si kdaj poskusil narediti kakšen patch šestico in ga potem tudi pomeril z certificiranim testerjem in če so šle vse predpisane meritve skozi, nič ne rečem. Kvalitetni plug konektorji za šestico FTP (če se že pogovarjamo o prihajajočih formatih, menim da tam UTP nima kaj iskati) pa tudi niso ravno poceni. Kaj pomaga kabel cat7 ali 8, če ni opreme za njih in se kabli zaključujejo še vedno na opremo cat6A. Ali drugače, kot je napisal že Biksi, potem pa gor ruter za 13,90€ ali pa 14,00€, da ne bo ravno najcenejši. Pri bakru sta impedanca in frekvenca hudo skregani med seboj. Zato pa so "izumili" optiko. V redu, saj se strinjam s tabo, samo ne ukvarjajo se vsi z temi zadevami profesionalno. Za take razumem potrebo po boljših kablih, za veliko večino uporabnikov je pa to brezpredmetna zadeva. Če pa so že kabli boljši, naj bodo pa tudi konektorji, samo zadeva potem ni ravno najbolj poceni:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://uk.rs-online.com/web/p/rj45-connectors/7589193/">http://uk.rs-online.com/web/p/rj45-connectors/7589193/</a><!-- m -->
A ne razumeš, arbajter, da se mora delati na zalogo?
Zato si bom naslednjič kupil kar mrliški avto. Da bodo moji zanamci prišparali strošek, ko me bodo vlačili sem ter tja.

Drugače ponavadi folk kupuje CAT6, kot pravijo tukaj, za par centov več ali pa celo še manj. Totalno kitajski, jasno. Ko se potem kakšen box niti pod razno ne skonekta dve sobi stran, daš kakšnega brandrexa 5e in dela kot puščica.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ja, samo ruter zamenjat za enega normalnega je mačji kašelj, da moraš pa čez čas menjati kable... Sej pravim, govorim iz izkušenj, kjer mi stranke jamraj okoli teh zadev. Zato še enkrat- dej not cat6 in pozabi na kable.

In pa od TEM cat6 konektorji (v dozah) pri meni delajo bp.
Jaz imam 3 hiše med sabo in po hišah povezane z CAT 5e FTP.
Najdaljša razdalja posameznega kabla znaša nekaj čez 100metrov, povezavo vzdržujeta na vsaki strani po en SWITCH ranga 25€. Dosežena hitrost 11MB/s. Glede na to da je reč cenovno ugodna predvsem pa ker si ne delam utvar po tem kaj dejansko potrebujem in kaj je v praksi izvedljivo sem z rečjo nadzadovoljen. Za vsak slučaj sem ob vpotegu kablov med hišami potegnil 2 kosa. Je pa res da če računaš na 4K video, 100Mbps počepne, na takšni razdalji z mojimi kabli pa nisem testiral hitrejše opreme. Je pa tudi res da me niti HD ne gane kaj preveč.
Kablov, četudi bi bili cat 5, ti nebi bilo treba menjat, verjemi. Pravilno položenih zagotovo ne. Če pa boš v cev potegnil skupaj štrom in kategorijo, lahko je tudi cat6, bo pa rezultat pri obeh isto sr*nje. Za normalno uporabo zadošča cat5, razen pri določenih, katerim je cat6 "zakon". Potegni si potem sedmico ali osmico, če si tako zahteven okrog tega in ti to predstavlja zadovoljsvo. Če ga potrebuješ, ga imam na zalogi 600m, cena 2,5€/m. Bo delal bolje kot šestica, verjemi.
Konektor (modul RJ45) od Tem - čigav misliš da je? Tem-ov? Od dobavitelja, kateri jim dobavlja module je. Teh je pa malo morje, Tem nima z tem ničesar. Spet odvisno od cene. Lahko kupiš Temovo vtičnico cat za npr. 3,5€ ali pa za 7€, odvisno kateri modul je priložen okvirčku.
Arbajter, če je megabitna povezava, je max teoretična hitros 12,5Mb/s. To je premalo/prepočasi za prenašanje ali strimanje večjih datotek po mreži med dvema napravama v današnjem času. In potem imaš npr Synologya, ki ti podpira zapis do 120Mb/s, računalnik, ki je sinhroniziran na NAS in ima gigabit mrežno, potem te pa bremza en kabel, ker si takrat poslušal električarja, kateremu se ni dalo zajebavat s cat6 kabli in pravilnim kontektiranjem in te je zaradi tega prepričal, da so cat5 čist zadosti... ja valda...

No lej, ne bova skupaj prišla, brez veze, konec koncev sem želel pomagati z nasvetom Hruški, ne pa da bi se "kregal"s tabo. Hruška naredi kakor želiš, lahko poslušaš električarje ali pa nekoga, ki je že 16 let v audio/video/IT vodah....
Pretiravaš 300 na uro .....
S CAT5e, gigbit mrežno, gigabit switchem ni čisto nobenega bremzanja na hišnih dolžinah kablov (do cca 30m kabla)
1 2 3
Iskanje po temi