PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vezava oljne peči in toplotne črpalke v istem sistemu

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaz tudi nisem izvedel cirkulacije. Pač malo počakaš, da priteče topla voda....
Vodo rabim v drugem nadstropju.zato me malo skrbi...kaj se bolj splača
Da ne odpiram nove teme. Imamo staro peč na drva cca 20 let, ima notranji bojler za sanitarno vodo 90l. Vod za ogrevanje je samo eden in ni peljan čez noben razdelilec ali kaj podobnega. Sedaj bi rad naštimal TČ, v klet spravim samo TČ z bojlerjem 230l, ostale so prevelike. Zanima me, koliko slabše je, če priklopim bojler na špiralo TČ. Poleti se ne bi več kurilo. Če hočem narediti tako, kot če bi na novo, je treba verjetno izpraznit bojler v peči in ga pustiti odprtega, na ogrevalnem vodu pa namestiti razdelilec za dve veji (treba rezat in na novo zašvasat). Stroški so precej večji. Bi bilo pa verjetno bolj pravilno pripravljeno, za trenutek, ko se bo peč menjala. Čeprav v bližnjem planu menjave ni. Kakšno je vaše mnenje?
Če sem prav razumel bi ti naredil dodaten cirkulacijski krog skozi obstoječi bojler na peči in pa spiralo na toplotni črpalki?
Za to zadevo rabiš obtočno črpalko, dodatno ekspanzijsko posodo, sicer manjšo, nekaj cevi in ventilov. Zadeva bi delovala, dvomim pa da bo bila cenejša.
Optimalno bi bilo narediti odcep za toplotno pred črpalko ogrevanja, z vgrajenim mešalnim setom in dodatno obtočno črpalko.

Imaš pa še eno možnost da toplotno črpalko priklopiš kot dodatni radiator, nekje za obstoječo črpalko. Pri tem ne rabiš nobene črpalke ali ekspanzijske posode, saj se bo količina kotlovne vode minimalno povečala. Obvezno pa moraš dati pred in za toplotno črpalko ventila, katera boš zaprl v poletni sezoni, da ti ne bo energija odhajala iz toplotne za brezveze. Tale opcija zna biti najcenejša, in ob kasnejši rekonstrukciji kurilnice ni nič odveč.
Izhod bojlerja v kotlu veži na vhod 230l bojlerja, potem pa naprej v napeljavo.
Mesalnega seta za bojler po mojem nebi rabil... crpalko pa vsekakor.

Na zaporedno vezavo sem pomisli, vendar je problem, ce se ti bojler ohladi,potem rabis 200 litrov vode stocit oz vsaj 100. Imam pa krozni vod lahko bi si nekoliko pomagal s tem. Mogoce kdo ima narejeno tako?
Zakaj bi se ti ohladil, saj boš imel priklopljenega na TČ?
Lahko pa narediš še en bypass....
Tale zaporedna vezava sanitarne vode bi tudi bila dobra opcija. Vendar je potrebno tako vezati, da gre mrzla voda najprej v bojler na peči, potem pa iz peči v toplotno črpalko, kjer se potem dodatno ogreje če se v peči ni dovolj. Mora pa pri tem biti toplotna črpalka vedno vklopljena, tudi v ogrevalni sezoni. Tako pa nikoli ne zmanjka tople vode, v ogrevalni sezoni pa tudi ne moreš ogreti vse sanitarne vode.

Kar se pa tiče mešalnega seta za sanitarno vodo, ga priporočam vsem, ki želijo vodo ogrevati z drvi in imajo prigrajen zalogovnik tople vode. Le tako ne zmešaš vode v zalogovniku. Jaz ga nimam vgrajenega in mi je žal da ga nisem vgradil.
Tega z mešalnim ventilom še vedno ne razumem Sad Lahko malo več napišeš kako se meša voda.

Ja tale zaporedna varianta se mi v bistvu dopade, bo pa treba narest tudi bypass, potem bo skoraj tako kot mora biti.
Kot je napisal Sebek, ob pogoju da imaš TČ stalno vklopljeno, nikoli ne more zmanjkati tople vode. Tisti bypas bi bil kvečjemu za primer da TČ odpove. če pa imaš v tem bojlerju še električni grelec, potem pa res nikoli ne more zmanjkati tople vode. Bypass je potem še kvečjemu potreben v primeru da bi bojler začel puščati.
Še ena dilema, vsa inštalacija tople vode je narejena s pocinkanimi cevmi 1/2'', tako bi tudi sam povezal TČ na peč z 1/2''. Pri peči vidim, da je redukcija narejena iz 1'' na 3/4'' in nato na 1/2''. Ali je to zaradi zmanjšanja šumenja? Ali mislite, da reducirke 1'' na 1/2'' ni bilo na lagerju?
To je vse odvisno od situacije v kurilnici. Lahko narediš z pocinkanimi cevmi, lahko tudi z bakrenimi cevmi za sanitarno vodo, če boš sanitarno vodo peljal iz bojlerja na peči v toplotno črpalko. Tudi plastika bi bila vredu. Odvisno kako bo lažje narediti. Naredi pa tako da boš lahko stvari porabil, ko boš zamenjaval peč na drva. Že sedaj malo razmišljaj kje boš lahko postavil zalogovnik vode, da potem ne boš prestavljal toplotne črpalke.

Tisto o reduciranju boš pa mogel mojstra vprašati zakaj je tako naredil. Dvomim pa, da bi bilo zaradi šumenja v ceveh. Še bolj pa dvomim da ima bojler na peči colski priklop za sanitarno vodo.
Očitno je res dvovijačnik. Potem bomo šli pa kr direkt iz 1'' na pol cole, pa da vidmo Smile Ma bomo nardili kr s pocinkanimi...

Priložene datoteke
.jpg   pecPriklop.jpg (Velikost: 169,33 KB / Prenosi: 769)
Kako pa misliš narediti. Narediti posebno zanko z kotlovno vodo, ali bojler od peči in bojler od toplotne zaporedno vezati z sanitarno vodo.
Narediti mislim zaporedno vezavo. Nisem se pa odločil še kako bi naredil prisilno kroženje. Prva varianta je, da dam črpalko na krožni vod (trnutno kroži ves čas termično) in jo vklapljam npr., ko je v peči več kot 60°C in v bojlerju manj kot 45°C. Druga opcija je pa, da povežem krožni vod peči na krožni vod bojlerja in s tem zagotovim kroženje, seveda le, ko je v peči zakurjeno.
1 2 3
Iskanje po temi