PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izvedba talnega gretja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Moje vprašanje se nanaša na izvedbo talnega gretja oz. priklop le tega na obstoječi centralni ogrevalni sistem.

V hiši trenutno ogrevamo kletne prostore ter pritličje s pečjo na kurilno olje oz. z radiatorji. Sam si urejam 1 nadstropje in imam namen ogrevati komplet s talnim gretjem.
Vem da bom si moral glavni vod posebej speljati v svoje nadstropje, vendar ne vem, kako naj to izvedem glede ogrevanja vode, ker trenutno nam peč ogreva vodo na višjo temperaturo, ki je potrebna za ogrevanje z radiatorji.
Torej moje vprašanje je, kakšen sistem je najbolje izbrati, da bo peč ogrevala radiatorje z višjo temperaturo ter moje talno gretje z nižjo temperaturo?
Je to izvedba z zalogovnikom in mešalnim ventilom ali so to samo kaki posebni ventili ali pa kaj podobnega?

V naprej se vam zahvaljujem za vsak odgovor in pomoč.

Lp

makave7li
GLavni vod bo prišel na omarico talnega gretja. V njem boš imel razvod, svojo črpalko ter mešalni ventil, ki ti bo ustrezno pripravljal vodo tvojim zahtevam.
Seveda se bo vgradilo tudi nek nazdor nad želeno temperaturo v stanovanju (eno od opcij).

Tako da..okoli tega se ne sekiraj preveč.

Edino kar bodi pozoren..ne si tlačit termostatskih ventilov za vsako vejo/sobo posebej..ker jih tudi pod razno ne rabiš.
A tak torej? Potem je izvedba samo z ventili?
Jaz sem imel mogoče tako predstavo:
-vgradim zalogovnik,
-v njem imam vedno temperaturo vode, kot je v sistemu radiatorskega ogrevanja,
-potem tisti ventil ki mi bo uravnaval potrebno temperaturo.
To pa sem mislil zato, ker če bi bilo mogoče, bi takrat ko se bo ogrevalo prtličje-klet, bi se ogrevala tudi moja voda v zalogovniku in bi potem lahko jaz zgoraj samo koristil.

Upam da je dokaj razumljivo napisano.
Bi bilo mogoče kaj takega izvedljivo?

Hvala
Zalogovnik bi imel smisel le če kuriš na drva, pa še to kot pomoč kotlu, ne pa neka zaloga zgolj za tvoje talno.

Talno mora delovati več ali manj 24/24!
makave7li,
je kolega forumaš "Homer" dobro napisal.
Bi pa dodal, da smo v vsaj 5-8 primerih vgradili manjši zalogovnik ravno za talno, da je neka manjša zaloga tople vode. Ogrevalo se je na plin oz. kurilca.
Investitor , ki je imel plin je dejal, da semu je poznalo pri letni porabi plina! :o
Lep pozdrav
Glede zalogovnika...zavisi kako imaš peč, ako ima že ta svojo zalogo vode ga ne rabiš nujno. Če je nima (zgolj toliko da kroži po peči) bi ga bilo dobro imeti ker peč na olje deluje po principu vžiganja in ugašanja...in bi bilo bolje zanjo če bi na talnem delu imela 200 do 300 litrov rezerve (enaka temperatura kot v radiatorjih) in bi ogrevala ta del. Talno pa bi naprej trošilo to toploto po lastnih potrebah in odmerkih. Ker ko je talno stabilizirano, sproti rabi zelo malo in se ti zna zgodt, da ti bo stalno vklapljalo in izklapljalo peč (za vsak litrček). Pri zalogovniku pa bo peč dogrela zalogo ter nato dlje časa mirovala.
Za ELKO peč, ti lahko zagotovim da kakega pretirano pogostega ugašanja ni (testirano ko sem še kuril na ELKO). Pa tudi talno je že itak dober zalogovnik, gorilcu pa ne škodijo vklopi, tako da jaz tu problemov ne vidim.
Bi pa lahko bil problem s kakšnimi peleti, ampak tam je itak priporočen zalogovnik.
Talno gretje je zalogovnik in dodatni zalogovnik je brez veze oz. načrtno se brez veze ogreva neka voda,katera nima svoje funkcije - se pač akumulira iz nekega,nekomu znanega razloga in še najmanj je ta voda namenjena talnemu ogrevanju.
Če ogrevaš po pravilih , nobenega zalogovnika ne rabiš.
Talno ogrevanje ni radiator,katerega po potrebi odpremo oz. zapremo, talno naj bi delalo celo sezono.
Zalogovnika za talno ne potrebuješ, potrebuješ hidravlično kretnico (če je še ni) črpalko in mešalni ventil, ali bo ta enostavne termostatske izvedbe, ali z motornim pogonom in ustrezno regulacijo, je tvoja izbira.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Hvala za nasvete. Tako bom torej na zalogovnik pozabil.
Pa tudi kretnica marsikdaj ni potrebna. Večina oljnih kotlov ima namreč več priključkov.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Iskanje po temi