PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako velik rekuperator?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,
še eno vprašanje ...
Postavili bomo montažno NEH s skupno kvadraturo nekaj manj kot 130 m2 (pritličje in mansarda). Od sob z visoko zahtevnostjo prezračevanja sta le glavna in manjša 'pomožna' kopalnica ter kuhinja.
Imam več ponudb za prezračevanje z rekuperacijo, rad bi mnenje le o tem, kako velik oziroma zmogljiv bi moral biti rekuperator za takšno hišo, razvod prezračevanja pa je seveda po celi hiši. Imam ponudbo za Nilan rekuperator s 300 kubiki pretoka in Paul-ovega z dvestotimi. Pri Paulu mi zagotavljajo, da je za takšno hišo dovolj in ni potrebe po večjem 300-kubičnem.
Za kak pameten odgovor bom seveda zelo hvaležen ...

lp Anže
Bolj kot kvadratura je pomembna kubatura zraka. Pri višini prostorov 2,5 m imaš ca 325 m3 volumna. Pri predpisani izmenjavi 0,5 /h, potrebuješ ca 160 m3/h. PHPP dopušča celo nekoliko nižje pretoke, do okoli 0,3 /h, kar pomeni ca 100 m3/h.

Po tej logiki 200 m3/h zadostuje.
Tako je! Konec koncev na max skoraj nikoli ne laufaš. Mogoče raje premisli o sistemu za vračanje vlage, če imaš zrakotesno hišo.
Razmišljam, hvala Smile Paulov je entalpijski, vrača vlago ...
Prebiram tudi mnenja uporabnikov in so nasploh rekuperatorji te znamke očitno dobri, berem predvsem zadovoljna mnenja.
Sam entalpijskega nimam in mi suh zrak (30-35%rv) v hiši pozimi draži sluznico, bi takoj vzel takega z vračanjem vlage.
Perilo susi na stojalu, bos imel tako dovolj vlage Wink
Če izbereš Paula ne moreš narobe izbrati. Zdaj če boste hišo res dobro zadihtali, bo potreba hitro 0,5volumna/h. Jaz imam pretoka vedno tam nekje 300m3/h pri 600m3 hiši, redkokdaj manj. Nimam Paula, ampak je v kurilnici najglasnejši ravno rekuperator. če ga teram v zgornji polovici svojih zmožnosti (imam 500m3 izvedenko), je kar glasen. ker vem, da gre za kratkotrajno zadevo in imam reč v kleti za zaprtimi vrati, toliko ne moti, verjetno pa bi me, če bi morala to poslušati ves čas. Govorim o glasnosti mašine, ne o pretoku in zvoku iz ventilov ali cevi ali bilo kaj tretjega.

Zatorej, če imaš možnost, poslušaj zadevo pri max jakosti, potem pa še pazljivost pri napeljevanju cevi (tiste dušilne črne takoj iz rekuperatorja, zadostna količina ostalih cevi ipd), pa se odloči. Saj nekaj jim ima tukaj gor Paula, mogoče bodo odgovorili, koliko je kaj zadeva glasna, če je terana do konca. če je zadeva tiha, potem je 200m3/h dovolj, če kdaj palačinke prkurte, pa okno odprete za par minut, saj se sme.
Hanzi Napisal:Perilo susi na stojalu, bos imel tako dovolj vlage Wink
Sušimo perilo na stojalu (poleti pa zunaj na vrvi), sušilni stroj smo celo šenkali, ga ne rabimo, ker se nam vse posuši praktično takoj, pa pomaga glih za ene 3-5%rv za par ur (volumen bajte pa je max 500m3).
Se strinjam Integra...za 130m2 je dovolj enota z nazivnim pretokom 200m3/h. Je pa res da takšno hišo zlahka preko prezračevanja tudi kompletno ogrevaš in poleti hladiš...lep opis tega najdeš na:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nilan.si/o-podjetju/reference/referenca-st-3/">http://www.nilan.si/o-podjetju/referenc ... enca-st-3/</a><!-- m -->

Suh zrak pozimi - sušenje perila vsekakor ni prava rešitev in niti najmanj zadostna. Tako da kar je napisal "bp_" vsekakor drži. Poleg tega pa res ne vem kdo hoče v "prezračevani" hiše vdihovat hlape pralnih in mehčalnih sredstev. Absolutno sušilni stroj.

Entalpijski toplotni prenosnik tudi ni rešitev...to je čedalje bolj dokazano dejstvo, da je to le t.i. muha enodnevnica. Tudi naš Ekosklad je to spoznal in ni več dodatnih subvencij zanje kot je to že bilo. Prav tako so morali ravno za entalpijce letos znižati prag toplotnega izkoristka rekuperacije za subvencijo s 80 na 74%...pa še to je pretirano.

Kdaj imamo problem z prenizko vlažnostjo v hiši ? Pozimi ko je tudi zunaj zelo nizka vlažnost zraka...pod 20%. Seveda, saj posledično zato je tudi znotraj hiše presuh zrak. Do zdaj vse jasno.
Kaj torej lahko entalpijski rekuperator naredi če ima na obeh straneh prenizko vlažnost...katero vlago sploh prenaša ? Če je ni ? V praksi je to navadno sr...
Ja prenaša pa vlago poleti ko to ni zaželjeno - z odpadnega na svež zrak ki ga vpihujemo v hišo...torej ne samo, da pozimi ni efekta vlaženja, tudi poleti nam tak rekuperator dela zgago (viša vlažnost) zato moramo, da se v hiši dobro počutimo bistveno bolj hladiti.
Imam veliko strank, ki mi to povedo in iščejo "post festum" rešitev za t.i. entalpijski rekuperator, ki so ga mimogrede še preplačali....jasno da so ga ....pa saj je entalpijski ne...mora biti dražji. Pa ne me izzivat da ne objavim slik notranjosti teh rekuperatorjev kjer se zaradi stalne min. vlage v materialih razvije vsemogoče...plesen, ja tudi gobe.
Povem vam da je edino pravo prisilno navlaževanje s ustreznim kanalskim navlaževalnikom na katerem nastavimo želeno relativno vlažnost v hiši in jo potem tudi res imamo.
Upam da je stvar sedaj bolj jasna.
Ko pa omenjaš "jaBK" Paula kot najboljšega...zakaj po Ekodesign direktivi potem nima najboljšega rezultata SEC ? Veliko drugih je boljših. Preveri prosim !
torej če entalpijski je bolj problem kot ne, potem je nabava aluminjaste kocke iz kitajske, pa dva ventilatorja rešitev več kot dobra za 500€ namesto dat 2500€ za helios, paul etc.

Nisem gledal nobenih papirjev še...kaj je SEC?
V čem so oni ta najboljši boljši od Paul-a recimo?

al bo ista megla kot pri TČ?
Jaz nisem rekla da je Paul najboljši, ampak da z njim ne zgreši. Da na papirju ni najboljši tudi vem, ker sem samo zato morala vzeti drugega.

Kar se pa entalpijske kocke tiče... Mi imamo vlago pozimi 45%+, zracimo na 300m3/h pozimi, nabijaj kje drugje, da nima efekta... Vlago dobi seveda iz hiše, kjer je vedno dovolj visoka, ker pac ne pusti, da se zniža. Z rekuperatorjem brez entalpijske kocke se pa ubije vlago takoj, takrat pa seveda lahko prodajaš: "od kje naj jo pa dobi?"

Pa kje znotraj rekuperatorja imajo gobe? A nikdar ne odprejo? Saj moraš že filter zamenjat 3-4x/leto? Jaz samo muhe (na pravi strani) ven pobiram...
Kateri proizvajalec ? Bom raje nevtralen. Drugače bo takoj ogenj v strehi.

meni paše vedeti, kateri so to...drugi pa naj ignorirajo.
Zdravapamet prodaja viesmannovega...
vita-term pa Nilanovega - pa smo tam.

Škoda, ker ni še prodajalca ali monterja Mitshubishija, Zehnderja, Paula, Heliosa itd. tu, pa naj se skregajo. Tako jim včasih kaj koristnega uide.
vita-term Napisal:Se strinjam Integra...za 130m2 je dovolj enota z nazivnim pretokom 200m3/h. Je pa res da takšno hišo zlahka preko prezračevanja tudi kompletno ogrevaš in poleti hladiš...lep opis tega najdeš na:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.nilan.si/o-podjetju/reference/referenca-st-3/">http://www.nilan.si/o-podjetju/referenc ... enca-st-3/</a><!-- m -->

Suh zrak pozimi - sušenje perila vsekakor ni prava rešitev in niti najmanj zadostna. Tako da kar je napisal "bp_" vsekakor drži. Poleg tega pa res ne vem kdo hoče v "prezračevani" hiše vdihovat hlape pralnih in mehčalnih sredstev. Absolutno sušilni stroj.

Entalpijski toplotni prenosnik tudi ni rešitev...to je čedalje bolj dokazano dejstvo, da je to le t.i. muha enodnevnica. Tudi naš Ekosklad je to spoznal in ni več dodatnih subvencij zanje kot je to že bilo. Prav tako so morali ravno za entalpijce letos znižati prag toplotnega izkoristka rekuperacije za subvencijo s 80 na 74%...pa še to je pretirano.

Kdaj imamo problem z prenizko vlažnostjo v hiši ? Pozimi ko je tudi zunaj zelo nizka vlažnost zraka...pod 20%. Seveda, saj posledično zato je tudi znotraj hiše presuh zrak. Do zdaj vse jasno.
Kaj torej lahko entalpijski rekuperator naredi če ima na obeh straneh prenizko vlažnost...katero vlago sploh prenaša ? Če je ni ? V praksi je to navadno sr...
Ja prenaša pa vlago poleti ko to ni zaželjeno - z odpadnega na svež zrak ki ga vpihujemo v hišo...torej ne samo, da pozimi ni efekta vlaženja, tudi poleti nam tak rekuperator dela zgago (viša vlažnost) zato moramo, da se v hiši dobro počutimo bistveno bolj hladiti.
Imam veliko strank, ki mi to povedo in iščejo "post festum" rešitev za t.i. entalpijski rekuperator, ki so ga mimogrede še preplačali....jasno da so ga ....pa saj je entalpijski ne...mora biti dražji. Pa ne me izzivat da ne objavim slik notranjosti teh rekuperatorjev kjer se zaradi stalne min. vlage v materialih razvije vsemogoče...plesen, ja tudi gobe.
Povem vam da je edino pravo prisilno navlaževanje s ustreznim kanalskim navlaževalnikom na katerem nastavimo želeno relativno vlažnost v hiši in jo potem tudi res imamo.
Upam da je stvar sedaj bolj jasna.
Ko pa omenjaš "jaBK" Paula kot najboljšega...zakaj po Ekodesign direktivi potem nima najboljšega rezultata SEC ? Veliko drugih je boljših. Preveri prosim !

No pod tole se pa kar podpišem! Je pa tudi neizpodbitno dejstvo, da si lahko vsak, ki ima nekaj pojma o tehniki in nima dveh levih rok rekuperator izdela sam. Razen designa ima lahko takšna naprava celo boljše izkoristke od primerljivih tovarniških in to za tretjino cene kakšnega Paula ali podobno. Se pa 100% strinjam, da je entalpijska kocka nič druga kod modna muha in leglo bakterij. Brez vlaženja v takšni hiši pač ne gre!
Ps. Najboljši rekuperatorji imajo bakreno kocko ali bakren cevni izmenjevalnik.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2
Iskanje po temi