PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Dilema pri izbiri TČ voda-voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nekaj sem pa pozabil omeniti glede Nibe 1255: glede na to, da oglašujejo, da ima obtočno črpalko s spremenljivo hitrostjo, se da precej verjetno ta isti signal uporabiti tudi za nadzor hitrosti delovanja potopnih črpalk pri odprti zanki, oziroma zunanje črpalke pri potopljeni vrtini.
Po vsej primerjavah, prebranih idejah in nasvetih se bom verjetno odločil za naslednje:

TČ:
- Vaillant flexoCOMPACT VWF 58/4 z vgrajenim 170l bojlerjem
- pripadajoči fluoCOLLECT toplotni izmenjevalec
- 35 litrski zalogovnik za hidravlično uravnovešenje sistema
- 2 ogrevalna kroga
TČ je na trgu od 2015, torej dokaj sveža zadeva, že v osnovi podpira tudi hlajenje, v povezavi s pripadajočo multiMATIC 700 regulacijo (ki je lahko obenem kot sobni termostat z vso nadzorno ploščo) pa se mi dopade tudi možnost upravljanja preko mobilne aplikacije na telefonu/tablici.

Potopna črpalka:
- tri-fazna 4" potopna črpalka (cca 1kW) s Franklin motorjem
- frekvenčnik, ki bo upravljal z močjo potopne črpalke

Po tehničnih podatkih in izračunih sodeč bi zgolj za potrebe TČ potreboval 0,37kW potopno črpalko, v sistemu pa bi zadostoval tlak 0,5 bara. Ker pa želim potopno črpalko uporabiti še za splakovanje dveh 2 WC kotličkov + pisoar, pralni stroj, zalivanje trave, vrta in pranje avtomobila, bo potrebno vzdrževati tlak cca 2,5-3 bara (odvisno koliko pritiska želim) in glede na porabnike bi bila ustrezna potopna črpalka z močjo cca 1kW - ta naj bi zagotavljala zadosten pretok, če bi sočasno delovala tako TČ, polnili bi se WC kotlički + odprti bi imel 2 zunanji pipi (npr. zalivanje trave in pranje avtomobila). Z močjo potopne črpalke upravlja frekvenčnik, ki skrbi, da je v sistemu vedno zadosten tlak. Ko začne padati, poveča moč črpalke, do te mere, da vzdržuje želeni tlak. Moram preveriti, kolikšen tlak je zahtevan za polnjenje WC kotličkov, saj bi lahko tekom zimske sezone, ko se zunaj ne bo zalivalo trave, vrta in pralo avtomobilov, v nastavitvah frekvenčnika znižal želeni tlak v sistemu.

Sedaj, ko je prišlo do konkretnih številk, pa sem ugotovil o kakšnih zneskih je tukaj sploh govora. Če TČ za svoje delovanje potrebuje 0,37kW potopno črpalko in če TČ dela 6 ur dnevno, to pomeni, da govorimo o porabi 2,2kW na dan oz. cca 18 centov na dan oz. cca 5€ mesečno. Pa saj še osebni računalnik ali malo večji hladilnik porabi več elektrike. Sem kje mimo udaril pri izračunu?
Zakaj dva ogrevalna kroga?
V praksi ne bo šlo čisto tako kot si si zamislil. Črpalka je konstrukcijsko narejena za določen pretok pri določenem tlaku, kar pomeni da boš z regulacijo nekje med 60 in 100%. Pri nižjih obratih bo enostavno premalo pretoka. Mi pa ni jasno kako boš rešil brez tlačne posode?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Sam imam v planu 100 l hidrofor. Kolikor sem se sam zanimal, bi naj sistem deloval tako, da takrat ko dela TČ, potopna pumpa polni le to. Ko neha delovati se preklopi nazaj na vodovodno omrežje. To pomeni v praksi manj močno črpalko, vendar možnost, da si v nekem trenutku brez vode. kako je s tem?
@remi: Dva ogrevalna kroga mi svetujejo zaradi hlajenja v poletnih mesecih, da lahko na konvektorje spuščam drugačno temperaturo kot npr. v talno gretje. Alternativa bi lahko bila, da bi na konvektorje spuščal najhladnejšo vodo, torej takšno temperaturo kot pride iz podtalnice. Pri ogrevanju pa verjetno 2 kroga ne prideta do izraza, saj lahko na temperaturo v prostoru nekoliko vplivam z bolj gosto postavljenimi cevmi talnega gretja (npr. kopalnice) oz. pripiranjem pretoka (npr. spalnice).

@ssapo: Tlačno posodo sem pozabil napisati na seznam. Torej celoten sistem potopne črpalke bi sestavljal:
V vrtini:
- trofazna 4" potopna črpalka
- cevi, pletenica, spojke, ...
V utilityju:
- frekvenčnik
- 18 litrska tlačna posoda s tlačnim senzorjem
- čistilni filter

Če prav razumem, si mnenja, da 1kW pumpe s frekvenčnikom ne bom mogel zaganjati na npr. 30% moči, kolikor bi zadostovalo za potrebe TČ? In bo vedno delovala le med 60 in 100%? Spodaj prilagam diagram potopne črpalke (glej model X.5-13):
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/18/k9/2x5lA6RV/x5unichr("46")jpg[/img]

@xavi: To je bila moja prvotna ideja, torej da bi potopno pumpo dimenzioniral le za potrebe TČ in bi jo lahko uporabljal le v primeru, ko je TČ ne bi rabila. Ta sistem bi bil ok za zalivanje trave, vrta, pranje avtomobila itd., ker si lahko v nekem trenutku privoščiš, da pač nimaš vode, ker jo rabi TČ. Da bi pa to varianto uporabil za splakovanje WC kotličkov oz. pralni stroj, pa ne pride v poštev, saj tam ne moreš ostati brez vode.
A ti lahko predlagam rešitev za vodo za spiranje kotličkov za nekje 200€, glede na to, da ne boš imel potopljene vrtine (za katero itak ne vem, kako bi jo polnil, ker navaden protipovratni ventil v ponorni vrtini se bojim ne bo najbistrejša ideja):

Pred ponorno vrtino zakoplji eno 1m3 nepohodno plastično posodo, ki te stane nekje 100€ in iz nje črpaj vodo z navadnim hidroforjem, ki te stane tudi nekje 100€ (+/-50). Izhod iz TČ spelji v to posodo, preliv posode pa v vrtino. Zaradi ogrevanja sanitarne vode bo celo leto več kot dovolj vode za spiranje kotličkov. Edino za zalivanje večje trate bo 1m3 hitro premalo. Pri večji pohodni posodi pa boš hitro na 1000€ stroškov, zato bi raje morda priporočil hidrofor z injektorjem ali pa črpalko v ponorni vrtini. Potem rabiš verjetno kvečjemu še navadno 0,55kW potopno črpalko brez frekvenčnika (če ne bo že 0,37kW zadosti), glede na to, da si se odločil za on-off črpalko.

Glede hlajenja, pelji vodo v konvektorje direktno iz izmenjevalnika, brez mešalnih ventilov, saj je zaradi razvlaževanja zaželeno, da je čim hladnejša. Moč hlajenja pa tako reguliraš s hitrostjo ventilatorja za pretok zraka v konvektorjih (oz. delno lahko še s hitrostjo obtočne črpalke).
To je v bistvu standardna rešitev, ki se prakticira pri uporabi deževnice - v zemljo zakopan zalogovnik, v katerega se poveže žleb iz strehe in hidrofor. Temu sem se želel izogniti predvsem iz vidika stroška, saj celoten sistem tudi približno ni poceni, razen če bi res rešil z neko manjšo nepohodno posodo. Obenem pa takšna rešitev predstavlja več elementov, vsak dodaten element pa pomeni vzdrževanje in možnost okvare.

Pri prej omenjeni ideji pa doplačilo za frekvenčnik in močnejšo potopno črpalko (0,37kW->1kW) predstavlja dobrega tisočaka doplačila, število elementov pa je minimalno, kot jih je lahko.

Glede 2 ogrevalnih krogov razmislim, morda bi res zadostoval en sam in s tem še nekaj privarčujem. Kako pa ostali danes prakticirate - vam zadostuje 1 ogrevalni krog? Pri konvektorjih ni nobenega problema, če bi vanje spuščal 11-12 stopinjsko vodo? Da bi pri ogrevanju v en krog spuščal višjo temperaturo kot v drugega, pa mislim, da pri hiši s tako nizkimi potrebami po ogrevanju, res nima smisla.
Sam imam dva ogrevalna kroga, direktnega za ogrevanje kopalnic (ni škode, če gre kdaj vanj tudi malo toplejša voda, ker so povsod ploščice) in posrednega z mešalnim ventilom za vse ostalo. V prehodnih obdobjih grejem samo kopalnice zjutraj in zvečer, čisto zaradi udobja in občutka, da ne stopiš iz postelje v mraz.

Kar se okvar tiče, zamenjava komplet hidropaka te stane nekje 100€, cisterne se nekako nočejo preveč kvariti. Če se ti pokvari frekvenčnik ali potopna črpalka ali regulacija, pa imaš lahko tudi za do 10 kompletnih hidropakov stroškov, poleg višjih obratovalnih stroškov in drugih komplikacij.

Varianta je tudi hidropak z injektorjem (ejector jet well pump) v ponorni vrtini, kar ni bistveno dražje od navadnega hidropaka, vleče vodo iz do 25m globine in ne rabiš cisterne (ta zadnji nasvet je sicer bolj teoretičen, sam ne rabim injektorja in ne poznam kako se obnese v praksi, morda lahko to kdo drug tukaj pove).
Najbolj enostavno in poceni je za tako majhne porabnike, kot je wc in pralni stroj, uporabit vodo iz vodovoda. Pa nimaš nobenih težav s pritiskom, hidroforji in ostalo šaro. Če pa delaš nakupovalni center z 1000 splakovanji na dan, pralnico ali pa imaš njivo za namakat, pa prosim ignoriraj moj post.
Nekje kjer je voda konkretno zasoljena je investicija v lastno vrtino mogoče upravičena
Po moji oceni je poraba vode samo za kotličke med 2 in 5 m3 mesečno. (12 splakovanj x 10 litrov x 30 dni = 3,6 m3)
Vsako zalivanje večjega vrta ali trate pa lahko vzame tudi kak kubik ali še več.

Vrtino vsak lastnik TČ voda-voda že ima, minimalna dodatna investicija je torej črpalka za vodo, tlačna posoda in stikalo in povezovalne cevi.
Če je povprečje 12 splakovanj v 24 urah, bi si upal trditi, da smo mi precej nad povprečjem Smile Ni namreč zanemarljivo dejstvo, da oba z ženo delava od doma, torej smo doma 24/7. Ko bo urejena okolica, trava in vrt, sem prepričan, da tudi ta del ne bo predstavljal zanemarljive porabe.

V kolikor bomo glede elektrike potratni, pa sem v sklopu elektro inštalacij predvidil predinštalacijo (cevi na streho) za fotovoltaiko, tako da če se v nekaj letih življenja v novi hiši izkaže upravičena investicija v fotovoltaiko (ko ne bo več potrebnih akumulatorjev za shranjevanje, temveč se bodo elektro števci vrteli nazaj), se morda odločim tudi za ta sistem.
scuba123 Napisal:Nekje kjer je voda konkretno zasoljena je investicija v lastno vrtino mogoče upravičena

Mislil sem vrtino brez TČ V-V, z fi 40 na 7,5 metrih ...za 120€ Big Grin
urosbe Napisal:V kolikor bomo glede elektrike potratni, pa sem v sklopu elektro inštalacij predvidil predinštalacijo (cevi na streho) za fotovoltaiko, tako da če se v nekaj letih življenja v novi hiši izkaže upravičena investicija v fotovoltaiko (ko ne bo več potrebnih akumulatorjev za shranjevanje, temveč se bodo elektro števci vrteli nazaj), se morda odločim tudi za ta sistem.
Saj že danes ne potrebuješ akumulatorjev, porabljena elektrika pa se poračunava s pridobljeno. Seveda je za to potrebna zamenjava števca in seveda uradni priklop sončne elektrarne v el. omrežje.
Več ti na to temo lahko povedo tisti, ki jo imajo.....
1 ... 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi