PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kamin - dovod zraka iz podstrešja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravlejni,

Razmišljam o kaminu. Ker imam estrihe že narejene, sprašujem če je prav tako sprejemljivo da zunaji dovod zraka naredim iz podstrašja, torej je dovod nad kaminom?

Prosim za mnenja?

Hvala.
Vgradite vertikalni kanal za dovod zraka, ki ima vstopno odprtino nad streho, vendar nižje od dimnika in vodi zrak do nivoja tal - pod kaminsko kurišče.[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")imagunichr("46")si/kako-izvesti-dovod-zraka[/url]
Običajno se zunanji zrak zajema iz iste višine, ali nižje (npr. iz kleti), ampak če nimaš druge opcije naredi iz podstrešja, kar je vseeno boljša opcija kot zajemanje zraka iz prostora).
Znajo se pojavit težave na začetku kurjenja (hladen dimnik), kasneje bi moglo normalno funkcionirat.
Imam tako narejeno (konkretno: ravna streha, vstop zgorevalnega zraka in izstop dimnih plinov na praktično isti višini in pri horizontalnem razmiku ca. 1 m). Zadeva deluje brez vsakih problemov (kljub pomislekom dobavitelja kamina na začetku), vlek je izvrsten, tudi pri vžigu.
Ko sem prepričeval dobavitelja, sem celo našel neodvisno mnenje, da je taka postavitev najprimernejša, ker sta vstop in izstop v istem tlačnem področju (primer sunka vetra ...).

Dušan
Zanimivo, torej so moji pomisleki odveč. Končno eden, ki ima tako rešeno in pove, da je zadeva ok...
Imaš dovodno cev ravno, ali imaš kakšne ovinke? Kakšen premer in višina cevi in dimnika? (čist tko iz firbca sprašujemSmile)
Dimnik je inox cev fi 250 mm, od vrha kurišča do izstopa je ca. 4 m višinske razlike. Teče pa skoraj navpično z enim manjšim izmikom. Znotraj obzidave kamina (ca. 2 m) je cev neizolirana, potem je ca. 1,5 m izolirane, zadnjih ca. 0,5 m je pa spet gola enoslojna cev.

Dovod zraka pa je spiro cev fi 125 mm, pri čemer je del znotraj hiše oblečen v (mislim da) 13 mm debelo paronepropustno TI (kot za klimatizacijo). Ta cev pa gre najprej ca. 1,5 m navzdol, nato je 90 st koleno, nato ca. 2 m horizontalno (prej sem se zmotil, horizontalni razmik je ca. 2 in ne 1 m), nato spet 90 st koleno, nato ca. 3,5 m navpično navzdol in nato pride "U" horizontalne dolžine ca. 0,5 - 1 m za priklop na loputo za zrak kamina.

Kljub torej kar 4 kosom 90 st. kolen na dovodu ni z vlekom dejansko povsem nobenega problema: ko zakurimo, sta recimo prvih 5 - 10 minut obe loputi (zrak in dimni plini) odprti na maks., takoj potem začnemo zapirati, saj je sicer gorenje preveč intenzivno. Res pa je, da je kot rečeno dimniška inox cev na toplem in se tudi zelo hitro segreje, cev za dovod zraka pa ni alu-rebrasta, ampak v celoti gladka. Pomembna se mi zdi tudi izolacija cevi za dovod zraka v delu, ki je v prostoru, saj bi sicer na njeni zunanji strani prišlo do kondenzacije.

Dušan
Torej bom jaz imel nepravilno ...
Dovod zraka pod mansarnimi tlemi in nato se cev spusti do tlaka pritličja in gor v kamin.
Vseeno bolje kot nič..
Super, hvala za vse informacije Smile
Iskanje po temi