9.4.2016 ob 15:20
Tole bo sicer dolgo, ampak vendarle poglejva (komentarje sem označil s -----):
aleks Napisal:mdule Napisal:Aleks je napisal: "Tvoji posti so nerelevantni ker ne upoštevajo stanja ekonomike gospodinjstev."
Predlagal sem:
1. vzgoja glede (škodljivosti) kurjenja (trdnih goriv; sem spada tudi kurjenje lesnih ostankov po vrtovih in podobni športi) - v šoli, javnih občilih, točkah zbiranja starejše generacije, zdravstvenih ustanovah.
2. ukinitev vsakih subvencij za vgradnjo kurilnih naprav na trdna goriva v mestnih naseljih (vsaj tistih, ki so prizadeta zaradi pretirane onesnaženosti); namesto tega subvencije za druge načine ogrevanja.
3. preverjanje obstoječih naprav na ogroženih območjih v kombinaciji s paketom spodbud za zamenjavo; lahko tudi neposredno paket spodbud za zamenjavo
4. vpeljava podobnih ukrepov tudi za kurilne naprave na tekoča goriva in večje kurilne naprave.
Kaj konkretno od tega je nerelevantno, ker ne upošteva stanja ekonomike gospodinjstev?
povem lahko iz lastne izkušnje. živim v največji ČS ljubljane.
glede 1. drugega si težko privoščim. tudi ko sem živel še v ljubljani za bežigradom sem se grel na drva in premog s sobnimi pečmi.
----- Zadnje dneve redno videvam stare mamke itd. kuriti odpadke biomase na vrtu. Učinka ogrevanja tu očitno ni. Vzgoja bi - vsaj meni se zdi - bila smiselna.
V bližini imam dvoje sosedov, ki kurijo na les. Iz dimnika enih se redno kadi temen dim, iz dimnika drugih sivkast. Ne eni ne drugi po moji oceni nikakor ne sodijo med socialne primere. Mislim, da je prvi primer vsekakor zrel za vzgojne ukrepe. Če ti ne primejo, bi pa po mojem moral obstajati tudi represivni vzvod.
----------
glede 2. tudi v ljubljani se na vročevod ne morejo priključiti vsi. niti na plinovod. celo največja četrtna skupnos v ljubljani nima ne enega ne drugega (in tudi kanalizacije ne, ker veliko površine leži pod ČN ljubljana). in v tej četrtni skupnosti živi najrevneše prebivalstvo ljubljane. njim ne daš subvencije? nič hudega. bodo šli na madžarsko po peči. so poceni in zanič.
---------Zdi se mi, da bereš selektivno. Rekel sem, da bi ukinil subvencije za kurilne naprave na trdna goriva, ne kar subvencije počez. Če dejansko katera obsežna (po številu prebivalcev) soseska v LJ še ni pokrita ne s toplovodom ne s plinovodom, je to pač treba narediti. Tak projekt je vsekakor lahko deležen subvencij, v katerikoli fazi projekta že. Ravno tako je mogoče subvencionirati denimo sisteme za solarno pripravo STV. In prav tako je mogoče subvencionirati denimo TČ. Vlaganja mesta v izboljšanje kakovosti zraka z naložbami na drugih področjih namreč tudi stanejo in so morda (to je treba preveriti) manj učinkovita.
---------
glede 3. zamenjavo na kaj? UNP? spet, ljubljana, ČS Sostro. ni vročevoda, ni plinovoda, je pa hoste ...
--------Če izgradnja plinovoda zaradi prenizke gostote odjema nikakor ni upravičena, potem so vsekakor lahko aktualne toplotne črpalke.
---------
glede 4. nimam pripomb.
mdule Napisal:Veliko avtorjev je izpostavilo problem "starih mamc s 300 € pokojnine".
Jaz mislim, da ta problem sploh ni tako zelo relevanten:
1. Po mojem vedenju take "mamce" živijo bodisi na podeželju, kjer problematika imisijskih koncentracij tudi slučajno ni tako pereča kot v strnjenih naseljih (ergo: ne vidim nobenega resnega razloga, da bi jih "preganjal", razen v smislu vzgoje, kakšna naj bodo drva in kako kuriti (in česa ne kuriti)), bodisi v večstanovanjskih zgradbah v mestnih naseljih, kjer je uporaba trdnih goriv za ogrevanje že zelo redek pojav, torej ravno tako sploh niso tangirane.
2. Res sicer je, da se prebivalstvo v tej državi stara, vendar bi si - sicer brez ustreznih podatkovnih podlag - upal trditi, da te osamljeno živeče "stare mamce" le težko predstavljajo znaten (četrtinski in več) delež populacije. Da bi se pa mi, nadebuden, od moči in zagona pokajoči cvet tega naroda, skrivali za "mamcami", bi bilo pa precej žalostno. Čeprav se mi včasih zdi, da ne tako zelo oddaljeno od resničnosti, kot bi si bilo želeti.
Dušan
glede 1. očitno kurjenje v mestnih naseljih ni tako redek pojav, če v mestu ljubljani zjebe zrak (ali pa je morda le krivec bolj promet?) nizke dohodke imamo tudi meščani ki še hodimo na delo. sem opisal prej, iz bežigrada v hribe nad ljubljano sem se preselil pred 10 leti. prej sem na dunajski, sredi mesta kuril premog. in vsi moji sosedje tudi. in njihovi tudi. plinovoda in vročevoda še sedaj nimajo. bolj premožni so prešaltali na pelete, to je edini napredek.
---------Te lahko vprašam, kje ob Dunajski - podatek, da ni plinovoda, se mi namreč zdi skoraj neverjeten (razen če je v ozadju kakšna posebna zgodba). Ko sem bil pred ca. 15 leti še v plinskem gospodarstvu (sicer ne v lokalni distribuciji), je veljalo, da je trg praktično že zasičen.
---------
glede 2. nadebuden, od moči in zagona pokajoči cvet naroda žal ždi na sociali, ker nima službe. osebna izkušnja, z dvemi cvetovi ... k revnim upokojencem zlahka prišteješ še vse prekerce, brezposelne in "študente". v podjetju kjer zdaj delam, ima veliko delavcev za redno delo tako nizke dohodke, da poleg plače prejemajo še socialno pomoč. vsi so iz ljubljane. ti itak nimajo možnosti za uporabo katerih od "vzgojnih, čistejših, itd" ukrepov, pa jih lahko še tako subvencioniraš. v kategorijo revežev, ki si nekih investicij ne morejo privoščiti kamot šteješ več kot tretjino slovenskih gospodinjstev. z 200 do 300 evrov (ali pa 550, kar je še vedno beda) mesečnega dohodka pač kuriš vse kar gori da bo toplo. premogov prah zavit v papirnato vrečko, vse smeti, suh in moker les ... tudi sredi mesta.
---------Poglej, rad verjamem, da je težko. Vendar pa sem po drugi strani sam od sedaj skoraj 20 let delovne dobe 17 let preživel v relativno malem zasebnem podjetju, ki sem ga sam ustvaril iz nič. In ja, gre nam dobro (da ne bo slučajno kakšne pomote: s slovenskimi javnimi institucijami ne poslujemo praktično nič, v Sloveniji nasploh pa tudi relativno malo). Ampak res je tudi, da me včasih kdo čudno pogleda, ko povem, da je moj delovni dan ne tako poredkoma dolg 18 delovnih ur, teden pa 80. In to je moj credo, da si upam reči, da jamranja ne maram. Ker se mi zdi, da ga je v Sloveniji biiiiistveno preveč.
In ja, vedi, da samo od sebe nikoli ne (za)laufa naprej - vedno je treba za uspeh "kri - ali pa vsaj švic - scat" (in tako je po mojem trdnem prepričanju tudi prav). Resnično teklo pa bo takrat, ko bomo nehali hoditi v službo in se začeli samouresničevati z delom. In takrat, ko bomo vsak evro - tudi, ali celo zlasti, tistega, zbranega z davki - trikrat obrnili v roki, preden ga bomo porabili. In ko bomo začeli kot državljani in davkoplačevalci spraševati, kako je bil točno porabljen. In tehtati, ali neka poraba dejansko prinaša učinek, ki resnično upravičuje znoj, ki je bil prelit, da je bil tisti evro ustvarjen.
--------------
problem se bo uredil, ko bomo vsi imeli prejemke za dostojno življenje. tu mora država storiti največ, da se omogoči podjetništvo in gradnja brez pretirane birokracije. pozapreti nepotiste in vse ki so kakorkoli povezani v korupcijo. denar od proračunskih prejemkov vložiti v ceste, železnice, širokopasovne povezave, vojsko, policijo, šolstvo in zdravstvo, kulturo in šport. namesto varčevanja mora biti proračun pošteno trošilo, na način da se čimvečjemu deležu gospodarstva omogoči kšeft (in ne samo par podjetjem).
toliko vsaj za 10 let za zagon, potem bo, vsaj upajmo, zalaufalo samo naprej.
potem bodo hitro prišli na vrsto tako izolacije kot čiste kurilne naprave, mogoče še kako vozilo s "čistejšim" motorjem. po mojem se nihče ne ukvarja rad in zanalašč s svinjarijo vsako leto šest mesecev - le privoščiti si ne morejo (moremo) trenutno drugače. če se nikomer več ne bi bilo treba zafrakvat z drvmi, se sigurno ne bi. tudi stare mamce bi bile vesele tople sobe in vode samo na vklop stikala.