Dash Napisal:Temperatura DV je 42, temperatura prostorov je 22, s tem da je to soba kjer smo najpogosteje. Tam kjer je bila prej temperatura 17°C, ker je nismo ogrevali, je zdaj tudi 22.
20kwh kompletno
No to je že vredu naj bo vsepovsod toplo če vam je prevroč lahko začnete malo nižat DV tam do 40°c tore MAX na 40 pa da vidite če bo še naprej toplo , ko boste spoznali na katerem dv hiša še sposobna bit ogreta se bo nastavljala krivulija !
Naprimer 07-08 pri takih hišah.
Glede porabe je trenutno brezveze saj objekt nima akumolacije sčasoma se bo vse umirilo. Števec pa kr naprej spremljat za lažjo predstavo .
Dash Napisal:Temperatura DV je 42, temperatura prostorov je 22, s tem da je to soba kjer smo najpogosteje. Tam kjer je bila prej temperatura 17°C, ker je nismo ogrevali, je zdaj tudi 22.
20kwh kompletno
dobro, dobro napreduješ, sicer Prevalje so cel dan na -3....ko se bo vse ustalilo, bi znal DV še padat, samo pusti zadevi čas in naj dela po njeni pameti...
Jaz bi še naredil v teh prostorih, kjer paraviš, da je bilo 17 in sedaj 22 ker očitno jih noben ne uporablja, oz. so samo prehodni in zato naj bo tam T 20.5-21° ...če maš termostatske glave, je to mala malca, drugače sledi igračkanje s pripiranjem spodnjih ventilov oz. uravnavanjem pretoka...
Jaz tudi mislim, kot Vincent, da glede na izolacijo pri sedanjih zunanjih boš pod 40DV (jaz sem recimo sedaj na 36)
Citat:Tako da korigiraj navzdol na 41 stopinj. (če le gre probaj priti pod 40 stopinj, kar bi za moje pojme moglo it, ker ima hiša le 12 cm izolacije!)
Prav vse drži, kar ste napisali...
V prostorih, kjer se ne živi, nikakor ni potrebno, da je T prek cca 19 ali 20 stopinj, isto lahko velja za spalnice (po želji). Pripreš pretok spodaj, vendar radiator naj bo večinoma vsaj mlačen.
Pri meni v kleti ne živimo in je temperatura tam samo okoli 15 stopinj, včasih več, včasih manj, in ni potrebe, da bi bila višja. Samo je tudi strop kleti izoliran, sicer samo s 3 do 5cm EPS zaradi nizkega stropa -vseeno sem ga tu biksnil mimo, da nisem dal povsod vsaj 5 oz več. Kleti tudi ne vštevam med ogrevane prostore, niti nima radiatorjev.
V takem vremenu, kot je zadnji mesec, kaj drugega kot non/stop ogrevanje pri TČ ne pride v poštev.
Migaj Napisal:V prostorih, kjer se ne živi, nikakor ni potrebno, da je T prek cca 19 ali 20 stopinj, isto lahko velja za spalnice (po želji). Pripreš pretok spodaj, vendar radiator naj bo večinoma vsaj mlačen.
Pri meni v kleti ne živimo in je temperatura tam samo okoli 15 stopinj, včasih več, včasih manj, in ni potrebe, da bi bila višja. Samo je tudi strop kleti izoliran,
Jaz pa mislim, da mora izkoristiti prav vsak radiator na polno, če hoče znižati DV in povečati izkoristek. OK, za spalnice že mogoče, če se ne da spati v preveč toplem, ampak hodniki, shrambe - to je vse znotraj toplotnega ovoja stavbe in če tam radiatorji ne grejejo, bodo morali v ostalih prostorih bolj - z višjim DV.
Druga stvar je (delno)izolirana klet, kot jo imaš ti, tam jasno nima smisla na polno gret. Hodnike/shrambe/vse v bivalnih etažah pa DA.
Izkoristek že dvigneš z nižjim DV, ampak če dvigneš temperaturo nekemu prostoru, ki ima zunanjo steno bo sedaj na tej steni več izgub. Res pa je da je ponavadi vsaj del hodnikov na sredini hiše, tu res nima kaj dosti smisla imeti nižjo temperaturo.
Ne najdem bolj primerne teme za to vprašanje in da ne odpiram še ene teme na toliko tem o TČ pišem tule.
Zanima me sledeče...vse TČ (Z/V) imajo v specifikacijah podatke o COP faktorju (grelnem številu) pri neki zunanji temperaturi zraka za temperaturo vode katero TČ proizvede ob tem pogoju - A2W...npr: A2/W35= COP 4...ali to pomeni da bi ob enaki temperaturi zraka (2C) za nižjo T vode (npr 25C) bil COP faktor višji?
Če naprimer potrebujem vodo v talnem gretju 27C, kolikšen bi bil COP pri enaki T Zraka (2C)?
Tega podatka nikjer ne najdem, oz. vsi pač pišejo podatke, predvidevam da pač standardne za T vode 35C ob neki vlažnosti ki ni kolikor sem videl nikjer navedena a je za meritve in s tem proizvajalce predvidevam optimalna .
Realnost teh podatkov je precej drugačna. Dejstvo je, da črpalka nikoli ne daje ven maksimalne moči, ampak se invertersko prilagaja potrebam. Recimo v mojem primeru, imam radiatorsko ogrevanje, pri +2C troši 1,6-1,7 kw/h, če je zahtevana temp. vtoka nekje 36-38C. Kakšen pa je COP, pojma nimam. V tabeli je med 3,17 in 2,95. O tem bi lahko kaj več natančno povedali lastniki kalorimetrov.
Točno tako! Papirni podatki so dostikrat zelo malo vredni. Za dobro delovanje z dobrimi izkoristki sta ključnega pomena uparjalnik in kondenzator! Druge filozofije ni! Ne more biti, da bo naprava z manjšim uparjalnikom imela boljši izkoristek od tiste z večjim. Kako in na kakšen način se regulira pravilnost izkazanih podatkov različnih proizvajalcev in modelov TČ sam bog ve!? V praksi je slika dostikrat zelo drugačna od papirne.
Zdi se, da so še najbolj pošteni Švedski proizvajalci.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
xavi Napisal:Recimo v mojem primeru, imam radiatorsko ogrevanje, pri +2C troši 1,6-1,7 kw/h, če je zahtevana temp. vtoka nekje 36-38C. Kakšen pa je COP, pojma
bo držalo tudi v mojem primeru, čisto "grobi" izračun (ki je za čuda neverjetno točen) pove, da če TČ dela 15 ur s tem da jutarnji zagon porabi več, pol se zadeva ustali, ampak takšen dan zunanja T+2 je porabe tam 25 kwh ......COP je pa res zadnja stvar, ki me briga_še ko sem kupoval TČ nisem enkrat edinkrat pogledal te tabele...
sassapo Napisal:Točno tako! Papirni podatki so dostikrat zelo malo vredni. Za dobro delovanje z dobrimi izkoristki sta ključnega pomena uparjalnik in kondenzator! Druge filozofije ni! Ne more biti, da bo naprava z manjšim uparjalnikom imela boljši izkoristek od tiste z večjim. Kako in na kakšen način se regulira pravilnost izkazanih podatkov različnih proizvajalcev in modelov TČ sam bog ve!? V praksi je slika dostikrat zelo drugačna od papirne.
Zdi se, da so še najbolj pošteni Švedski proizvajalci.
Oni dan sem gledal na sejmu v Radgoni (sicer zelo skromna udeležba) tale Vaillant monoblock. Bi rekel, da ima glede na gostoto lamel manjši uparjalnik, kot klasična klima TČ.
Kako je z tem celjskim sejmom ki bo te dni (12-15.4.). Je kaj bolj resen? Zanimajo me predvsem sistemi voda-voda, vodnjaške črpalke, hidroforji itd.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.