PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Razlika v količini drvi metrska oz. žagana

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Se pravi da če kmet prodaja drva po 55 ga je bolje vprašat če jih da po 60 ali več ker te bo potem manj ogoljufal kot pa za 55 ampak sigurno te bo vsaj nekaj ogoljufal ker potem ne more spat.
10 let mi te kmetavzarji že to delajo , sam ne mi rečt kak so bogi pa kolk majo stroškov...
Citat:10 let mi te kmetavzarji že to delajo
Si pa res trde buče, da to trpiš in le tarnaš, nič pa ne ukreneš.

Če mene kdo enkrat ogoljufa, ga odpišem, nimam več stika z njim.
Nimam časa - sem v penziji!
stepski Napisal:Vidim da ste eni privlekli na dan že tajne agente in politkomisarje, žerjavar res si dober v strojništvu, tam pa se tudi vse neha...

Ma nehajte se že sprenevedati, pri nas se kao nikomur nič ne splača, zlasti kmetom ne, pa naj pusti vse skupaj in gre delat za zajamčeno plačo, čas cestarjev ki so se naslanjali na lopato je mimo... pa naj poskusi... pa ne mi flancat o ohranjanju kmetij... za katere se začne mesarsko klanje ob dedovanju, zakaj le že... očitno sami zavedneži ki si želijo ohranit slovensko podeželje... in če kdo od njih misli da je slovenstvo njihovo se pač moti... ( koliko od vas je pred toliko leti stalo na tistem trgu v Ljubljani in kolikim od vas so v še tistih časih stali miličniki sredi noči na vratih), tako da ne mi... o teh in onih časih...

a veste kaj je zanimivo, naročiš drva pri kmetu, ta pa nima niti toliko pameti da te ne nategne že prvo leto za tistih nekaj polen, enostavno mu požrešnost ne da miru, da bi videl da se mu boš kot zadovoljen kupec vračal še leta in leta...

torej dragi gospodje, najprej pometite svoje pragove in naj tisti prvi vrže kamen, saj veste kako gre... če niste med tistimi ki bi v cerkvi požrli boga na cesti pa ljudi...

toliko z moje strani... enostavno se mi ne da, nočem in niti nimam časa da bi ga z vami izgubljal...

Problem je v tem da tu ti nimaš pojma in se ne pozanimaš o stvareh, žališ in poslplošuješ. Nerazgledan pametnjakovič.
Primer recimo računalničarja, veliko ljudi misli samo nekaj je potipkal in računal recimo 5 eur. Samo moraš imeti znanje da to samo nekaj potipkaš. Ker se ljudje ne razumejo v stvari zaničujejo in posplošujejo.
Verjetno je tvoje delo ki ga opravljaš najbolj zahtevno in najman plalčano in si zato Đek?
Iwafuji,
če imaš tak odnos do strank, kot ga imaš do soforumašev, tudi ti ne boš dolgo prvi Đek
z vasi.
Ko prebiram tele poste vidim polno posploševanja in še več nevednosti!!!!
Kdor kupuje drva naj bo pozoren ali so sveža ali suha, kajti drva, ko se osušijo se skrčijo približno za 10%.
V moji bližini so kmetje, ki se ukvarjajo z drvmi vsi jih razcepijo zložijo v 10 m dolge in 2,2 m visoke skladovnice. Ko kupec pride po drva takoj vidi kaj je kupil in koliko!
Tudi sam imam nekaj gozda in včeraj smo trije družinski člani pripravljali drva za zimo 2017-2018 ko bo skladovnica zložena in posušena bo naslednjo jesen nižja kar za veliko cm.
Žerjavar Napisal:
Citat:10 let mi te kmetavzarji že to delajo
Si pa res trde buče, da to trpiš in le tarnaš, nič pa ne ukreneš.

Če mene kdo enkrat ogoljufa, ga odpišem, nimam več stika z njim.

Vsako leto poiščem novega "prodajalca drv" se pravi kmeta in vsako leto je spet nov kmetavzarski lopov.
Verjetno so se to naučili od raznih zidarjev pa mramorjev itd. Smile Smile Big Grin
Moje, sicer samo nekajletne izkušnje z nakupom drv. Pred nakupom si jih ogledam.

1) Na skladovnici metrc malo pogosti križi, vendar bo merica dobra. S prijateljem jih pomagava naložiti na kamion. Doma pri žaganju ugotovim, da so "metrce" v povprečju "90 centimeterce". Od takrat naprej ob ogledu pomerim dolžino. (Kupljenih je bilo 10 prm, nažaganih slabe 8,5 prm, v bistvu 7,5 prm, če upoštevam dolžino.)

2) Kmet ima dve skladovnici, ena je malo boljša. Zmenim se za prevoz, ko pridem pomagat nakladat, je ostala samo slabša skladovnica, pa še tej je manjkal en vogal (kake 0,5 prm), kar mu tudi omenim, on pa mi zatrdi, da je bila že prej taka. Pač požrem, ker je kamion že tam. (kupljenih 10 prm, nažaganih 7prm, dolžina v redu.)

Isti teden nabavim še nekaj palet drv, za zalogo. Pri prelaganju ugotovim, da je cena v bistvu samo par EUR (če sploh) večja kot pri kmetu, pa še nakladal in žagal jih nisem. Kasneje ugotovim, da so dolga 30 namesto 33 cm. (Po žigu sodeč so bila iz Bosne.)

3) Mokra drva, merilec zabije čez merilno območje 60%. Ob ogledu so že naložena na traktorski prikolici. Vzamem, merica in dolžina dobra. Ko jih nažagam, ugotovim da je teh 8 prm več kot 10 prm pri prejšnjem kmetu. Ko so se posušila, pa so se skrčila za kakih 10%. Vseeno se mi zdi najboljši nakup do sedaj, predvsem pa se ne počutim oguljufanega. (Škoda, da je dobavitelj malo predaleč, zato bom verjetno kupoval drugje)

Razumem in sprejmem, da se drva skrčijo pri žaganju. Metrc ne moreš lepo zložiti, pa tudi kmet se ne bo trudil, da jih tesno zloži. Naučil sem se, da se ob sušenju drva skrčijo. Ne moti me, če jih kdo prodaja po (karikiram) 1000 EUR za prm, toliko jih pač ceni, jaz pa jih ne bom kupil. Nizkotno pa se mi zdi, da ti jih po ogledu nekaj pobere iz skladovnice ali pa 90cm prodaja kot 1m. To pa je zavesten poskus natega kupca, hkrati pa z navidez nižjo ceno nelojalna konkurenca poštenemu kmetu.

Drva bom kupoval tam, kjer bodo cenejša, načeloma pa dam denar raje kmetu kot preprodajalcu. Upam, da bom našel stalnega dobavitelja in ne bom vsako leto po oglasih iskal novega.
peleti12
Imaš prav, za najmanj 11% pa tja do 18 tudi 19% odvisno od vrste lesa. Se pa najbolj v povprečju krči ravno les za kurjavo, najmanj pa vrba, jesen in jelša.
vir: Sušenje lesa, delovno gradivo
<!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/44/6p/4r0pdQG2/krcenje-lesa.png">http://shrani.si/f/44/6p/4r0pdQG2/krcenje-lesa.png</a><!-- m -->

Večina vas ima pripombe glede kmetov in njihovega "kao" goljufanja. Jaz nimam takih izkušenj, nasprotno. Kmet mi pripelje drva na dvorišče in jih celo zloži sam. Na koncu vpraša če je vse v redu in to je to. Ker sva se že zdavnaj vse dogovorila in ve, da imam uplinjaka mi pripelje bukovino staro dve leti. Tudi cena nikoli ni bila predmet debate: 50€. Ker pa ima drva plačana že za leto vnaprej (v moje in verjetno tudi njegovo zadovoljstvo) pa je cena 45€. Seveda mu dam rade volje nekaj zraven za transport in zlaganje gor in dol.
Ne rečem, da se nisem srečal z kmetom nategunom. Sem. Trikrat. Prvič, zadnjič in nikoli več. Ponudnikov kot toče, greš k drugemu, ne? Prej ko slej boš našel koga, s katerim boš zadovoljen. Če ti v eni trgovini ponujajo tričetrt manjšo štruco kruha in po možnosti še za dražjo ceno kot drugje, a jo tam kupiš? Malo morgen. Greš v drugo štacuno. No eni vseeno nabavljajo v prvi trgovini in potem stresajo nezadovoljstvo naokrog (tudi tule na forumu). Seveda vidijo vse črno okrog sebe, ker drugih barv enostavno ne morejo ali nočejo opaziti. Za te slednje naj velja: pustite kmete (nategune) in drva kupujte v bau bau trgovinah, ker tam pa niste nategnjeni. Pa res? Cena tam pač ni kmečka, kolikor sem sem ter tja opazil (in ker mi pač ni potrebno gledati za temi cenami) je cena bila vedno za 10€ višja kot pri kmetu. U redu, verjetno je v paleti tudi za 10€ več drv kot pri kmetu. Ampak a ni to potem že en in isti kurac? A ni škoda živcev?

Kucin, tudi tebi lahko nekdo servira da si en navaden zaplankani poštirkani mestni butelj. Pa nisem kmet, rojen sem v Ljubljani. Verjetno ti nebi bilo vseeno, če bi te nekdo tako ozmerjal. Opravičeno ali neopravičeno. Seveda na forumu je najlažje takole brezosebno napisati komentar in se skriti za nadimkom. Pod svoj prispevek se podpiši z imenom in priimkom. Nato pa zmerjaj okoli sebe. In če je res, kot pišeš, da vsako leto iščeš novega kmeta za dobavo drv, je nekaj narobe. Ampak ne z kmetom. Problemi so vedno dvostranski. Torej moraš problem morebiti pričeti reševati tudi pri sebi in svoji "osebnosti" in ne le otepati z jezikom preko kmetov. Pa en pregovor še iz časov juge:
Pre stavljanja jezika u pogon uključi mozak.
Drži se tega.
Arbajter,
kdo te je brisal :?: Napisal si prav zgleden prispevek o zglednem sodelovanju kmet in kupec. Tudi zadovoljna stranka, je garant za korektno sodelovanje v bodoče in zagarantiran odkup dobrin naslednjo sezono.
Žal imajo nekateri res očitno zgled med zgoraj navedenimi in očitno ne vidijo niti
do konca nosu.
kucin Napisal:Vsako leto poiščem novega "prodajalca drv" se pravi kmeta in vsako leto je spet nov kmetavzarski lopov.
Še vedno imaš trdo bučo, da se iz svojih napak nič ne naučiš.

Si že ugotovil, da so vsi kmetje goljufi, pa še vedno kupuješ pri kmetu.
Nimam časa - sem v penziji!
Če, kupuješ vsako leto pri drugem in nisi zadovoljen je definitivno težava. Vprašanje pa na katerem koncu?
Jah kje le? Pri kmetu ane!
picas55
Nihče me ni zbrisal, sem k zapisanemu dodal še zadnji odstavek, zato sem svoj komentar pobrisal sam, in ga urejenega dal ponovno gor. Si pa kot kaže vmes že prebral prvi del, preden sem ga dal dol.
Arbajter vse to drži in se popolnoma strinjam. Je pa problem kako to butcu dopovedat.
1 ... 8 9 10 11 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi