PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik vode za vkop

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vse sem preiskal in nisem nikjer zasledil...
moja ideja je, da bi kupil eno cisterno 12.000 litrov (to so takšne iz tovornjakov ali podobne), noter naredil spirale in vse skupaj povezal s kolektorji in večjo pečjo na drva. Na ta način bi imel (po pričakovanjih) skoraj dovolj toplote tudi pozimi že samo od kolektorjev - vsaj za ogrevanje - talno. Vkopal bi jo v zemljo in jo primerno izoliral.

Zanima me:
1. ali bi bila klasična cisterna (ovalna) dovolj možna za takšen namen zaradi tlaka?
2. ali je kdo že delal kaj podobnega, da bi lahko dobil kakšno dodatno idejo za izdelavo?
theDamjan
bi šlo. Potrebno je preveriti kako je z ojačitvami v sami cisterni.

Pred leti, če se ne motim v stari Yugi, smo zakopali takšno cisterno za vodo; ne samo zakopali , izdelai smo izkop (uredili drenažo), AB ploščo (odvodnjavanje/črpanje vode v primeru, da se notri nabere voda-črpalka), cisterno sidrali, stene pa pozidali z betonskimi votlimi zidaki (opažni zidaki + hidroizolacija) in jih zalili z betonom; preko naredili AB ploščo; urejen je bil servisni dostop;
Sam nisem bil v cisterni, a investitor je dejal , da ni ojačitev v njej???
Kakšen je teren pri tebi;

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?31/6n/2jC2UzX1/123-w800unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/31/6n/2jC2UzX1/123-w800unichr("46")jpg[/img][/url]

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2b/kC/3g9T5Ow2/dscn6007-w800unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2b/kC/3g9T5Ow2/dscn6007-w800unichr("46")jpg[/img][/url]
Kolikor sem dobil komentar je tu samo zasuto z peskom.
Lep pozdrav
Pozimi 12.000l vode s kolektorji recimo 30 kvadratov ne boš niti približno vzdrževal na neki temperaturi kaj šele segrel za kakšno stopinjoSmile
Pred meseci sem podal spodnji preračun:
Tema:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=2836&start=15">viewtopic.php?f=7&t=2836&start=15</a><!-- l -->

Sem si vzel malo časa in preračunal koliko približno toplote lahko da 18 m3 vode.
Da se 18 m3 vode iz 10 °C ohladi na 0 °c nam da:
W(10-0°c)=18.000 kg x 10°K x 4200 J/KgK= 756.000.000 J ali 756.000 [/b]kJ
(4200 J/KgK)= specifična toplota vode) (K= Kelvin)
Vse to je ob predpostavki, da ni zunanjih vplivov (gretje od zemlje), kar ni čisto res in so razlike. Vprašanje samo kakšnega velikostnega razreda.
Da se 18.000 m3 vode popolnoma zaledeni nam da:
Q(led)=18.000 kg x 334.000 J/Kg =6.012.000 kJ
Spet ob pretpostavki, da ni zunanjih vplivov, ki bi led hotli ogrevat ali hladiti na pokrovu bazena.
Skupaj je to toplote: W+Q = 6.756.000 kJ
Približno dobimo iz 18.000 litrov (KG) vode, da se iz 10 °C ohladi in zamrzne 6.756.000 kJ
Na portalu poročajo, da je letna povprečna poraba TČ (sredstvo, ki naj naj bi uporabljal pri odjemu toplote vode) 6000-10.000kWh na leto.
Če vzamemo, da je 6000kWh in množimo z 3600 (sekund ima ura) dobimo 21.600.000 kJ.
Kar pomeni, da je bazen z 18 m3 vode 3 x premalo za potrebe letnega ogrevanja hiše.

S tem, da so predhodniki dobro ugotovili problem odtaljevanja 18 m3 ledu čez leto. Bazen bi moral najverjetneje odkriti in sončiti. Kot bejbo na balkonu.
Napake so zmerom možne ali so sprejemljivega vrednostnega razreda je pa drugo.
Ave
Zalogovnika za vkop ni potrebno znotraj ojačati. Potrebno ga je pravilno vkopati. 1/4 ga zasuješ, potem 1/3 zaliješ notranjost z vodo in tako nadaljuješ do konca in s tem tudi tlake okolice in notranjosti izenačiš. Izolacija bi edino bila v poštev XPS in še to od zunaj narejena hidroizolacija in spodaj drenaža. Kar se tiže velike peči in ogrevanja zalogovnika, bi raje naredil manjšo peč in ogrevanje manjšega zalogovnika, ker velikega spoh nebi veliko ogrel, predvsem zaradi horizontalne postavitve v zemljo, razen če misliš postaviti zalogovnik v vertikalo cca 12m v globino.

Podobno zadevo imajo baje nekje v Švici za ogrevanje viaduktov ali mostov in to pomeni sami za temp. pod 0°C. Za samo hišo bi čez poletje res pridobil veliko energije, ki bi se tudi skozi izolacijo počasi ohlajala in pozimi bi lahko ogrevala samo s toplotno črpalko, da bi naredil kakšen efekt.
Malo brain storminga. V tem trenutku ne bom delal kalkulacij s kWh in podobno. Bom le napisal par vprašanj izhodišč za sledeča izvajanja. Če prav razumem @theDamjan nima namena te vode samo hladiti, kot predpostavljaš @backstena. V tem primeru je bolje narediti zemelski kolektor in TČ. V sončnih dneh bi lahko ogreval ta podzemni zalogovnik in vodo bi uporabljal direktno za gretje. Vsekakor bi morala biti izolacija "kruta" da toplota ne bi ušla prej predno jo bi rabil. Da bi ta " neskončni" zalogovnik polnil z pečjo na drva tudi nima,veliko smisla, saj bi verjetno več toplote izgubil v zemljo, predno bi le to koristno porabil. Nisem zasledil lokacije, če ni na meglenem barju, se da kar precej toplote naloviti skozi kolektorje (danes so še kar solidno delali tudi na barju). Tako menim da bi bilo bolj efektivno imeti nekakšen srednji bolj "odziven" zalogovnik , razen če bi toploto ven vlekel s TČ. Vtem primeru pa bi verjetno bilo bolj smiselno ločiti zalogovnik na dva in z kurivom polnite nekega manjšega par m3.
Kar se tiče zemljine.. danes je v globini cca 1,5 m temperatura dobrih 10stopinj C.
Tako @blackstena bi bilo bolje nič izolirati zalogovnik, če bi ga hotel rabiti le kot rezorvoar pri 10 stopinjah.
Verjetno se boste nekateri z mano strinjali, drugi ne, vsekakor pa več glav več ve!( ali bolj bluzi, kakor kdaj)
Lep pozdrav,

Mene pa zanima kakšno betonsko ploščo pod takšno cisterno (volumen 10kubikov) priporočate. Debelino plošče ter kakšno armaturno mrežo v njej. Cisterno moram namreč sidrati, da je podtalnica spet ne bo dvignila na površje.

Hvala.
theDamjan Napisal:Vse sem preiskal in nisem nikjer zasledil...
moja ideja je, da bi kupil eno cisterno 12.000 litrov (to so takšne iz tovornjakov ali podobne), noter naredil spirale in vse skupaj povezal s kolektorji in večjo pečjo na drva. Na ta način bi imel (po pričakovanjih) skoraj dovolj toplote tudi pozimi že samo od kolektorjev - vsaj za ogrevanje - talno. Vkopal bi jo v zemljo in jo primerno izoliral.

Zanima me:
1. ali bi bila klasična cisterna (ovalna) dovolj možna za takšen namen zaradi tlaka?
2. ali je kdo že delal kaj podobnega, da bi lahko dobil kakšno dodatno idejo za izdelavo?

Bolje, da že kar v startu ovržeš idejo. Pred več leti sem posredno sodeloval pri dobesedno megalomanskem projektu, kjer je investitor vkopal 40.000L cisterno in nad njo polje kolektorjev
Projekt je stal kot manjša hiša, rezultat pa skoraj ničen. Srž vsega je, da cisterne ni mogoče tako izolirati, da se pozimi ne bi sama od sebe ohladila na neuporabno temperaturo Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
@sassapo
A to komentiraš 3 leta star post?!
@Freakylion
Le kaj ti bo pomagala betonska ploša?
Navodilo kako se pravilno vkoplje cisterno imaš dva posta prej....
Skratka cisterno ne smeš zasuvati prazno......
Freakylion Napisal:Lep pozdrav,

Mene pa zanima kakšno betonsko ploščo pod takšno cisterno (volumen 10kubikov) priporočate. Debelino plošče ter kakšno armaturno mrežo v njej. Cisterno moram namreč sidrati, da je podtalnica spet ne bo dvignila na površje.

Hvala.
Ne rabis plosce spodaj. Rabis jo zgoraj.
Malo heca, precej pa res. Tako smo vgrajevali cisterne na črpalkah. Cisterne imajo na vrhu kar nekaj betona. Dokler ni bilo betona na njih je moralo biti v cisterni ustrezna kolicina vode.
Torej spodaj rabis plosce samo toliko da se ti ne pogreza. Na vrhu pa naredi betonsko utež, ki bo skupaj s cisterno tezja od vzgona prazne cisterne. V tvojem primeru tezja od 10ton. Torej na cisterno kaksne 4m3 betona. Potem ti pa tudi prazna cisterna ne bo splavala.
Seveda rabis beton nekako dilatirati od cisterne, pa naredi kaksna ušesa da ga bos lahko odstranil ce bo potrebno. Pa tudi po dolzini ga dilatiraj, da ne bo v celem kosu kasneje dvigoval.
Freakylion,
ja, drži imaš nekaj že napisanega in komentiranega.
Kakšen tip cisterne boš vgradil? Betonski rezeroar ali PVC?
Predvidevam, da po opisanem je v idelji PVC "" Cisterno moram namreč sidrati, da je podtalnica spet ne bo dvignila na površje"", čeprav so tudi že kovinske izplavale! Confusedhock: Big Grin

Napiši proizvajalca/ponudnika.
Lep pozdrav
Vsaka cisterna splava. Se svinčena bi ob nekem pravem razmerju dimenzij
Dvomim da ima pvc cisterna tako mocna sidrisca ki bi zdrazala vzgon. Ne vem pa ce lahko nanjo nalijes nekaj ton betona. (ce je plasticna)
Homer Napisal:@sassapo
A to komentiraš 3 leta star post?!

Ja, je že bilo govora o tem. Mislim, da se je pa to gradilo okoli 10 let nazaj
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Lep pozdrav,

Vkopal bom PVC cisterno od proizvajalca Roto d.o.o. Sidriral pa jo bom tako, da bom ploščo vlil spodaj in pustil ven 4 kavlje. Skozi te kavlje bom potem 2 krat z jeklenico privezal cesterno (jeklenica bo šla okrog cisterne/nad cisterno).
Glede zasuvanja vem.

Hvala.
1 2
Iskanje po temi