PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Razlika v količini drvi metrska oz. žagana

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
aleš.h Napisal:Na vprašanje pa nisi odgovoril ... :wink:
da nisi polpismen? bereš bolj počasi ...
In temu se reče kraja[/quote]

Zakaj pa kraja. Potem pa ti preloži to skladovnico na drugo stran, in boš videl da je spet drugačna mera drv. Ali bo malo več ker boš grše zložil ali pa malo manj ker boš se potrudil in lepše zložil. V vsakem primeru pa jih bo manj, ko boš zložil zrezane na 33cm, pa jih ti petkrat prej preložiš metrske ali pa ne.[/quote]

Kraja je, če naročim 10m3 sežaganih drv na 33 je to 10m3 , ne pa 9m3, lahk jih zlagam 3x pa nebo velike razlike morda 0,3m3 ,ne more pa biti1m3 .
mbobovnik Napisal:Če je cena ista, kupi 33cm, jih je več, ker so bolj skupaj zložene...

Tale tvoja izjava drži samo v primeru, da se striktno zmenita da jih bo nažaganih 1m3 ampak cena ne bo več 50 eur. ampak 20-30 % večja.
oh spet nakladarija. za 30% večja cena? pa kaj, se jim povečala kurilnost ali kaj ker si meterco pražagal 2x? to je dobesedno tatvina, ne pa kupčija.
aleks Napisal:
aleš.h Napisal:Na vprašanje pa nisi odgovoril ... :wink:
da nisi polpismen? bereš bolj počasi ...
No, no, z osebnimi žalitvami pa res ni treba "dokazovati" dolžine česarkoli že ... Vprašanje je bilo jasno, odgovora ni bilo na zastavljeno vprašanje ampak postavljena preoblikovana trditev. Kar ni isto.
aleks Napisal:
aleš.h Napisal:Vprašanje: če bi naročil in plačal 10m drv in jih doma zložil 10,3m, bi jih potem peljal 0,3m nazaj?
zakaj, plačam kolikor jih je. sem mož besede v nasprotju z raznimi tatovi. kolikor pripelješ, jih (zložene) skupaj pomeriva, izračunava znesek in toliko pobašeš. to je bil letošnji dogovor. sem že plačal kolikor je rekel dobavitelj, in nato z dolgim nosom žalostno gledal tričetrt prazno drvarnico.

odgovor je čisto jasen in realen, čeprav je vprašanje tako hipotetično, da sam še niti nisem doživel take situacije. trditev ni nič preoblikovana. če je dostavil več kot je naročeno, jih plačam kolikor jih je (v kolikor želi dobavitelj prodati). nič pa nimam proti če si višek odpelje nazaj, v kolikor jih potrebuje sam. viška mu pač nisem dolžan voziti nazaj, če je dobavitelj dostavil nekaj, kar ni naročeno. grem mu lahko toliko na roko da plačam po dogovorjeni ceni višek, saj 300 litrov drv mi ne bo delalo napote ... pa tudi plačam rad, če vse ostalo štima.
druga reč pa je, če bi mi pripeljal recimo 18 metrov namesto 10. tega viška pač ne bi mogel plačati, saj nimam dovolj sredstev na voljo. pa dodatnih 8 prm drv mi predstavlja velik prostorski problem, če bi nekako uspel nabrati denar.

tudi se nikoli še nisem "cenkal" za drva. vedno sem plačal po ceni in količini ki jo je določil prodajalec. sem pa že doživel, da se je po kupčiji cenkal prodajalec, ker "kao da ni vedel kak klanec je do mene in bo zato prevoz dražji", kot je bilo domenjeno ...
in sem pač plačal, kaj sem pa hotel.
Najprej raztolmačite kaj pomeni kubični in kaj prostorninski meter. Otem se je že dost pisalo .
Da zadržiš višek, ki ga nisi plačal, je tudi kraja. Hipotetičen primer in hipotetična kraja ... Se razume.

Vseeno ni bilo nobene potrebe po nekih osebnih diskreditacijah Wink
@jobizer: ljudsko, ali če hočeš, po domače, rečemo pri nas vedno "kubik" za klana drva, pa čeprav je jasno da to ni kubični meter. s tem izrazom smatramo pri nas mero prm. ne vem kako po domače govorijo drugod, obstaja še klaftra, pa najbrž še kak izraz.
aleš.h Napisal:Da zadržiš višek, ki ga nisi plačal, je tudi kraja. Hipotetičen primer in hipotetična kraja ... Se razume.

Vseeno ni bilo nobene potrebe po nekih osebnih diskreditacijah Wink
kje si ti bral da bi višek zadržal? tudi hipotetično ne. le nazaj viška ne bom vozil, si ga lahko odpelje dobavitelj sam, ali pa si odpelje plačilo. tu ni nepoštenosti, čeprav mi jo želiš naprtiti. že samo zato si sumljiv, ker želiš poštenjake očrniti če ne plešemo kot bi ti rad žvižgal. čeprav tudi za take krepela rastejo. namesto da bi bil kupec drv kralj, je že tako hlapec, ti pa nas rad še za tatove označil. pri tem, da gre dobaviteljem za drva v žep eden večjih letnih izdatkov navadnega človeka.
A, spet teorija zarote ...
Citat:kako po domače govorijo drugod, obstaja še klaftra,
Pri nas po domače:
kubik = m3 - velja za hlodovino = neto les brez lubja.
meter = pm = prm - velja za cepanice. Ve se, da je zloženih drv nekaj manj.
klaftra = 4 metre = 4 prm
Nimam časa - sem v penziji!
tukaj piše nekaj o drvah- energentih
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/podrocja/zrak/priprava_drv.pdf">http://www.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov ... va_drv.pdf</a><!-- m -->
pri žaganih drveh se običajno, od nekdaj računa na način, da se izmeri metrske cepanice, torej prostorninske metre, potem se pa žaga na mero, ki jo želi kupec...nekdo na pol metra, drugi na 33 cm, tretji na 25 cm.
Pri tem je logično, so tudi drugi že napisali, da bo žaganih drv nekaj manj. in to je vsa znanost, kupec pač mora razumeti o čem se pogovarja z dobaviteljem, ne pa, da vsak misli drugo stvar. pri tem se običajno na ceno metra drv doda še ceno za žaganje, ki je odvisna ali se metrca žaga enkrat, dvakrat ali trikrat.
prodajlaec ti bo pa težko prodal recimo 10 metrov žaganih drv, ker jih noben ne bo šel zlagat...
druga varianta je, da jih kupiš na paletah ( tipo merkur itd..)

poleg tega naj vsak tudi računa, da je občutna razlika ali kupuješ sveža ali suha drva....recimo razlika med svežimi in suhimi metrskimi cepanci je okoli 10% volumna...torej se za isto ceno splača kupiti suhe...je pa tu rizik, kjer pri bukovini se lahko zajebeš, če kupiš dve leti suhe, ker se jim običajno že manjša kurilna vrednost. to sušenje se opazi tudi, da recimo pri kmetu zmeriš skladovnico, nato pa mu rečeš, naj počaka še mesec ali dva in ti to pripelje...logično bo manj.
malce izobraženosti s strani kupcev manjka in mogoče tudi nekja pojasnil s strani prodajalca, pa bo dosti manj vroče krvi.

Konec koncev pa jih dandanes že veliko prodaja na težo...
To se razlaga na tem forumu že nekaj let,pa nekateri ne razumejo ali pa nočejo.
1 2 3 4 5 6 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi