PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Razlika v količini drvi metrska oz. žagana

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1prm metrskih cepanc ni enako 1prm teh enakih metrskih cepanc zrezanih na 33. Ko pri kmetu naročiš 10m drv zrezanih na 33cm pomeni da bo iz skladovnice vzel 10m metrskih cepanc in jih zrezal na 33cm, zato pa dobiš manj ko jih potem doma zložiš. :evil: :evil:

Če kdo ne verjame lahko pride do mene, sam preloži metrska drva v mojo pripravo za razrez drv, jaz pa bom z motorko prerezal na pol, on bo pa lahko opazoval kako se drva sesedajo, brez da bi jih kdo kaj preložil. :evil: :evil: :evil:
Klemen10 Napisal:Naš direktor pravi en poskus je več kot tisoč teorij Smile Ajde aleks izberi dobavitelja, gremo pomerit 10m3 razžagamo, zložimo in pomerimo.
Če jih zložimo na manj kot 9m3 drva plačaš ti, odpeljem pa jaz. Če jih je več kot 9m3 jih plačam jaz in ti odpelješ.

Pridem na pivo in mal pomagatBig Grin
Sebek Napisal:1prm metrskih cepanc ni enako 1prm teh enakih metrskih cepanc zrezanih na 33. Ko pri kmetu naročiš 10m drv zrezanih na 33cm pomeni da bo iz skladovnice vzel 10m metrskih cepanc in jih zrezal na 33cm, zato pa dobiš manj ko jih potem doma zložiš. :evil: :evil:
In temu se reče kraja
Ravno to ti hočemo razložiti, da je to normalen pojav Smile Naslednjič, ko boš želel 10m^3 naroči 12m3 se zmeni za dobro ceno in boš imel 10m3 nažaganih in lepo zloženih. In oba bosta srečna. Ne pa da naročiš 10m3 jih doma zložiš na dobrih osem in potem pizdiš, da te je ogoljufal.
Klemen10 Napisal:Naš direktor pravi en poskus je več kot tisoč teorij Smile Ajde aleks izberi dobavitelja, gremo pomerit 10m3 razžagamo, zložimo in pomerimo.
Če jih zložimo na manj kot 9m3 drva plačaš ti, odpeljem pa jaz. Če jih je več kot 9m3 jih plačam jaz in ti odpelješ.
jaz ga že imam. tudi sva šla prejšnji vikend drva pogledat. plačal jih pač še nisem, čeprav meter kaže 10 in nekaj prm. meril jih bom, ko bodo zložena pri meni doma. plačal bom, kolikor bova namerila pri meni, ne pri njemu v gozdu. se je sam strinjal s tem, sicer ne bi prodal. poročam, na koliko se bodo sesedla ko bodo tesno zložena. bom probal še slikat skladovnico (za ilustracijo).
Klemen10 Napisal:Ravno to ti hočemo razložiti, da je to normalen pojav Smile Naslednjič, ko boš želel 10m^3 naroči 12m3 se zmeni za dobro ceno in boš imel 10m3 nažaganih in lepo zloženih. In oba bosta srečna. Ne pa da naročiš 10m3 jih doma zložiš na dobrih osem in potem pizdiš, da te je ogoljufal.
od kdaj je kraja naraven pojav? pri nravnih ljudeh to ni. če naročiš 10 metrov rezanih se obračuna 10 in ne 12 metrov. od kje vam ta tatinska logika, ne razumem.
Tukaj so vam za davkoplačevalski denar že vse namerili. Iz 1m3 polen dobiš 0,85m3 30cm polen.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zgs.si/slo/delovna_podrocja/lesna_biomasa/izracunajte_si_sami/prostorninske_enote/index.html">http://www.zgs.si/slo/delovna_podrocja/ ... index.html</a><!-- m -->

prostorninski meter.....
Vprašanje: če bi naročil in plačal 10m drv in jih doma zložil 10,3m, bi jih potem peljal 0,3m nazaj?
jelencek1 Napisal:
Sebek Napisal:1prm metrskih cepanc ni enako 1prm teh enakih metrskih cepanc zrezanih na 33. Ko pri kmetu naročiš 10m drv zrezanih na 33cm pomeni da bo iz skladovnice vzel 10m metrskih cepanc in jih zrezal na 33cm, zato pa dobiš manj ko jih potem doma zložiš. :evil: :evil:
In temu se reče kraja

Zakaj pa kraja. Potem pa ti preloži to skladovnico na drugo stran, in boš videl da je spet drugačna mera drv. Ali bo malo več ker boš grše zložil ali pa malo manj ker boš se potrudil in lepše zložil. V vsakem primeru pa jih bo manj, ko boš zložil zrezane na 33cm, pa jih ti petkrat prej preložiš metrske ali pa ne.
in te študije so delali gozdarji, ki upravljajo drva in les ... in imajo gozd ali sami izvajajo sečnjo ... in ima gozd tudi njihova žlahta ... to je kot bi si kazenski zakonik spisali tatovi sami ...
aleš.h Napisal:Vprašanje: če bi naročil in plačal 10m drv in jih doma zložil 10,3m, bi jih potem peljal 0,3m nazaj?
zakaj, plačam kolikor jih je. sem mož besede v nasprotju z raznimi tatovi. kolikor pripelješ, jih (zložene) skupaj pomeriva, izračunava znesek in toliko pobašeš. to je bil letošnji dogovor. sem že plačal kolikor je rekel dobavitelj, in nato z dolgim nosom žalostno gledal tričetrt prazno drvarnico.
Ni druge kot izmerit vlago, pa na kile.
@: aleks, jelenček
Nočeta biti ogoljufana. Razumem in svetujem: Kupi hlodovino, vsak hlod izmeri premer (lahko 6 x) in dolžino, izračunaš volumen lesa (m3). Razžagaj na 100 cm dolžine in naredi cepanice ter jih zloži. Vem v naprej, da se boš trudil da jih čim bolj stisneš. Izmeri volumen zložaja (pm). Razžagaj na zate potrebno dolžino polen, nekatere še dodatno razsekaš in zopet zloži ter izmeri.

Lahko še meriš čas za to delo, da boš lažje primerjal razliko v ceni hlodovine, cepanic in drv.

Ko boš povedal vse tri izmere, pa se bomo dalje pogovarjali o (vseh) goljufivih kmetih. Izjeme pa so vedno bile.
Nimam časa - sem v penziji!
aleks Napisal:in te študije so delali gozdarji, ki upravljajo drva in les ... in imajo gozd ali sami izvajajo sečnjo ... in ima gozd tudi njihova žlahta ... to je kot bi si kazenski zakonik spisali tatovi sami ...
Teorije zarote in to ... :lol:

Na vprašanje pa nisi odgovoril ... :wink:
Sebek Napisal:
jelencek1 Napisal:In temu se reče kraja

Zakaj pa kraja. Potem pa ti preloži to skladovnico na drugo stran, in boš videl da je spet drugačna mera drv. Ali bo malo več ker boš grše zložil ali pa malo manj ker boš se potrudil in lepše zložil. V vsakem primeru pa jih bo manj, ko boš zložil zrezane na 33cm, pa jih ti petkrat prej preložiš metrske ali pa ne.
ja katera je pa potem "obračunska" skladovnica, če je ena večja, druga manjša?
dokler drv ne bomo tehtali z odračunom vlage, bo vedno možna malverzacija pri prodaji. saj pšenica, kakav, riž, koruza ... se tudi ne prodajajo na kubik v evropi, čeprav so bistveno bolj homogeni kot drva.
1 2 3 4 5 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi