Sedaj sem v fazi urejanja mansarde in smo obnavljali streho, pri tem so nam mojstri vgradili 5 stresnih oken, ki so pa zelo visoko.
Ko sem jih vprasal zakaj je tako visoko naj ne bi bilo v redu ce bi bilo nizje ker bi potem okno prislo nad zidno lego priblizno 10cm v notranjost nad kolencnim zidom in ne bi bilo zadosti izolacije ( kondenz....). Spaleta potem ni po standardih ker ne bi bil spodnji del navpičen in ni krozenja zraka. Zdaj je pa okno tako visoko da je samo par cm 4-5 pod skarjami oz cango kjer bom montiral strop- knauf. Zdaj sm v dilemi ali ni to tudi premalo izolacije, sicer jo bom dal na vrh stropa 25 cm. Samo tle bo problem kjer je vrh okna za izolacijo.
Prosim za pomoc oz nasvete.
leonmojca,
glede spodnje špalete smo nekaj tem nazaj komentirali, da ni tako problematično. Zgoraj potrebuješ, iz izkušenj in reklamacij na terenu, vsaj 15 cm izolacije okoli okna. Pomeni, da bo potrebno izdelati zob.
Katero okno imaš vgrajeno?
Osebno mi je 245 res previsoko; Veluks okna imajo za takšne primere palico za odpiranje.
Kako je v projektu predvideno/zahtevano? Kakšna je tam rešitev?
Vgrajeno imam velux ggu mk04 zasteklitev 0050.
Mojster mi je predlagal da bi ga sicer lahko spustil max 10 cm vendar mora potem dat zunaj na stresnik neko folijo in kovinsko obrobo da ne bi slucajno kej zamakalo.
Videl pa sem da obstaja tudi zelo tenka izolacija ki je zelo izolativna primerljiva z 20cm steklene volne. Izgleda kot alu folija z polnilom. S tem bi resil problem tam kjer nimam prostora. Ali ne?
Ne. Pozabi na tisto izolacijo. Spljoh.
v bistvu imas idealne visine. Spodnja spaleta direktno iz zidu gor do stopnice okna (bdx obroba?) In zgornja spaleta direktno v ravnino stropa.
Stresno okno se da predtavit kamorkoli... se da pa tudi skarje....
Zdaj sem se dogovoril z mojstrom da mi bo spustil okna za 10-15 cm. Stresnik bo malo zarezal in polepil z neko folijo prevleceno z alu da ne bo zamakalo. S tem bom pridobil odpiranje okna v normalno stojecem polozaju in spaleta se mi izide direktno na zid. Zgoraj pa pridobim malo vec prostora za izolacijo in s tem lazjo izdelavo z knaufom. Mislim da se to dolgorocno izplaca da ne bom jamral vsakic ko se spomnim da sem imel to moznost.
Zdaj me pa zanima ce ste ze imeli izkusnje s to folijo na strehi kao neki roll flex?
leonmojca,
predvidevam da je slična Actis (tri iso super9) ali podobna izvedba. Sem komentirar uporabo in kakšno sliko nalimal; malce prelistaj. :wink:
Evo nisem nic okna spuscal in smo pustili tko k je. Zdaj pa me zamina ce bo problem pri zgornjem robu okna ker bo stopnicka en 7 cm potem pa ravno na strop zaradi cd profilov ki pridejo glih z gipsom toliko nizje od zornjega roba okna. Cange na katere bom montiral strop in rob okna so v isti visini. Spodaj se mi lepo izide vertikalna spaleta. Ob strani pa je na vsaki strani cca 10 cm lahko da malo manj prostora.
leonmojca, a nimate načrta, kam in kako postavljat strešna okna? enako velja tudi jasno za strop, ki mora omogočat minimalne standarde, osvetlitev ipd. spet isto nzaj velja za okno, več kot bo tiste stopnice, ki jo je som risal, bolj boste izgubljali svetobo.
en večjih proizvajalcev ima detajl vgradnje takšen recimo za klasični format strešnega okna, bi človek sklepal, da se skuša držat teh napotkov, tako pri projektiranju, kot izvedbi. bistven je mogoče tisti izolacijski ovir, na katerega je fiksirano okno.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.velux.si/pro/informacije/tehnicno/~/media/Marketing/SI/Detajli/JPG/GGL-EDW-BDX">http://www.velux.si/pro/informacije/teh ... GL-EDW-BDX</a><!-- m -->
izotop,
kolega , ta detalj sigurno ne drži. Sem že nekajkrat napisal kaj je narobe in tudi ga. Neža, ki skrbi za te detalje je obveščena; nekako se strinja, nočejo pa jasno potrditi, da je detalj napačen.
[attachment=o20401]
Napačen je v SLO , v Avstriji in Nemčji ni, (vsaj tako pravijo izvajalalci) izdelajo kot sem predlagal; zakaj pa pri nas ne, ne vem!
Vsaj na treh objektih so bili iz Veluksa na ogledu, pa se izgovarjajo da so izvajalci naredili napako. Niso krivi izvajalci, ker se držijo detalja, kriv je detalj in Veluks, ker ga zagovarja.
Na ostalih objektih, kadar imamo strešno okno, vedno predhodno obvestim investitorja, povem in razložim težavo ter zahtevam drugačno izvedbo kot je v detalju, ne glede katero okno se vgrajuje!
[attachment=o20400] Tu smo tudi popravljali "Pravilni detalj" še pravočasno.
Ob drugačni izvedbi ni težav in pi.....j, kasneje. Kolikor vidim tudi "firefly" ne zagovarja detalja s starni Veluksa.
sej stopnica je na detajlu. sigurno pa je poleg izolacije bistvena izvedba zračenje strehe in ostalih detajlov, kar pa tudi po mojih izkušnjah na terenu.. no, ja vsak bo jasno svoje gonil, pa ne, da ti ne vrjamem.
samo eno pravi razumno meje je treba upoštevat, da se ne izgubi smisel strešnega okna, torej čim več svetlobe v prostoru.
Ta detajl je na veluxu misljen 3 cm stopnicka. Gips naj bi stikoma "objel" BDX...
Ta detajl bi morali ze krovci "resevati" z dodajanem izolacije med deske in bdx okvir...
Oz. Velux bi moral bdx predelati da je 10+ cm SIROK. Se ko so bdx ze nekaj casa prodajali so na veluxu veselo trobili (ravna spaleta in cirkulacija okoli okna) svojo mantro. In so majstri bdx rezali in vihali s poti...
Jih se ni izucilo. Kot tudi ne "loputa za prezracevanje" pozimi...
Izotop,
Nacrta nimamo ker smo se hitro odlocili urediti mansardo. Okna smo postavili tam kjer je najbolj optimalno za svetlobo. Problem je ker so skarje montirane na 250 cm visine In bom moral strop montirat na 240-235cm visine. Mislim da bo cisto v redu.
Sicer imam se stenska okna tako da ne bo problema z svetlobo.
Som16,
Potem naj izdelam vsaj 10 cm stopnicko zgoraj in spodaj. Kaj pa vmes med bdx in deske ter okoli okna? A bo vredu ce bo kamena volna ker naj bi bila najbolsa za okoli oken.
Parno oviro pa naj lepim direktno v utor za gips na oknu s tem da jo prekrivam najmanj 10cm na stiku oz kjr se prekinja.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.