PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Hlajenje mini sistemskega prostora

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malo sem iskal po obstoječih temah, a našel nobenega prispevka, iz katerega bi lahko izluščil, ali je moja ideja dobra ali ne.

Ker nočem, da mi strežnika (pa še kakšna pritiklina) brnita v hiši, imam v načrtu tudi majhen prostor 2.7 m x 1.5 m x 1 m (DŠV). Majhen, ampak to so danosti terena brez dodatnega kopanja. Dve steni mejita na zemljo, ena na drvarnico, ena na škarpo. Strop je AB plošča v nivoju obstoječega terena.

Notri bo nekaj mašinerije, ki bi skupaj oddajala 4000 BTU/h pri maksimalni obremenitvi. Te v praksi nikoli ni, ampak sistem hlajenja tudi rabi neko rezervo, zato bo cifra kar prava.

Zamišljen poceni (začetni in obratovalni stroški) homemade sistem:
Pri izpuhu strežnikov alu radiator z bakrenimi narebrenimi bloki in termoprevodno pasto vmes, povezan na vodno črpalko in zemeljskim kolektorjem. Dodan še cevni termostat, ki prižiga črpalko, ko temperatura glikola naraste čez neko mejo.

Vprašanji:
1 Ali tako (brez uparjanja in kondenzacije) lahko v zemljo sploh odvedem dovolj toplote?
2 Če ja, kako dimenzioniram velikost zemeljskega kolektorja?

Hvala!
Ne vem, če je tak sistem smiseln, ker z najcenejšo klimo rešiš vse brez večjih stroškov (plus sušiš zrak).
Profesionalno hladimo TK opremo s klimami (od najmanjših, pa do mnogo kW)
Pri večjih močeh, pa so aparature vodno hlajene (toplotni izmenjevalci)
Klimi se hočem izogniti, če gre ceneje, ker so potrebe po odvajanju toplote tako majhne. Tudi najcenejša klima porabi nekajkrat več, kot vodna črpalka. Vlago bi odvajal s preprostim sušilnikom zraka, ker bo vse skupaj zaprto, me to ne skrbi preveč.

Če bi v hiši montiral klimo, ne bi razmišljal o tem (en split tudi v ta prostorček in priklop na skupno zunanjo enoto). Mi je pa overkill montirati klimo samo za to.
V praksi bo od teh 4000BTU/h nazivnih moči ostalo maksimalno par 100W.
Če prostora ne izoliraš in je bolj kot ne v zemlji, izpade, kot bi z dvema žarnicama skušal ogreti klet.
Zemeljski kolektor je gotovo neka varovalka, dimenzioniranje pa zoprno, ker ne veš koliko bo dejansko toplotne disipacije, kako globoko ga boš položil (poleti, ko hlajenje najbolj rabiš, je na 1m globine lahko tudi 18 st itd...

Ugotovi kolikšna je toplotna disipacija in boš takoj vedel pri čem si.
Pomeri el. porabo vseh porabnikov. (4000 BTU = cca 1,1 kwh).
Tudi po moje bo relalno par 100 W.
Če imaš kakšna vrata, lahko spodaj in zgoraj zmontiraš eno rešetko, zgoraj pa po potrebi dodaš dva 12 centimetrska pc jebemtilatorja, ki bosta pihala ven.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
IK oprema sicer precej varira glede občutljivosti na visoke T, ampak dobrih 30 st. večinoma zmore, zato bi z malo prepiha, kot ti ga priporoča gremlin, lahko shajal.

Če hočeš iti na ziher in to za male pare, pa rukneš na steno, ki meji na drvarnico eno okensko klimo: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")homedepotunichr("46")com/p/LG-Electronics-5-000-BTU-115-Volt-Window-Air-Conditioner-LW5015E/205588135[/url]
sfinga Napisal:Klimi se hočem izogniti, če gre ceneje, ker so potrebe po odvajanju toplote tako majhne. Tudi najcenejša klima porabi nekajkrat več, kot vodna črpalka. Vlago bi odvajal s preprostim sušilnikom zraka, ker bo vse skupaj zaprto, me to ne skrbi preveč.

Če bi v hiši montiral klimo, ne bi razmišljal o tem (en split tudi v ta prostorček in priklop na skupno zunanjo enoto). Mi je pa overkill montirati klimo samo za to.
Verjetno bi za hlajenje nekaj serverjev zadoščal že kakšen manjši radiator, zakopan v zemljo. Ker tiste vode ni treba ravno na 0° ohlajat, bi zadeva verjetno lepo delovala.
No, to klimo ravno ne, ker je za 110V in najbrž 60Hz (ameriški trg).
Lahko pa katerikoli drugo klimo, manjše moči. Verjetno se dobi tudi kaj rabljenega.

Hlajenje s prepihom bi odsvetoval. Dovajanje zunanjega zraka pomeni dovajanje praha, smoga in drugih škodljivih zadev. Če je to ob morju, pomeni to dovajanje vlažnega in slanega zrake, kar je uničujoče za občutljive aparature.

Statistika okvar kaže, da temperature prostora 30 stopinj in več niso priporočljive. Bolj priporočljivo je do 25-max 27 stopinj.

Naredi kakor misliš da je prav, ampak moje priporočilo še vedno ostaja klima.....
Ja, ne prav to. Pač nekaj podobno majhnega v enem kosu iz kitajskega kontejnerja, da jo lahko vržeš stran, brez udarca po žepu.
Klasična klima 2,5kW bo v prostoru velikem 4m3 samo žagala.
Mogoče tudi kakšna prenosna z izpuhom....
Na bolhi jih je polno....
Problem bo vlaga, ne temperatura.
Če ne da izolacije okrog, bo dovolj hlajenja.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Se strinjam s Feryjem. V takšnem prostoru bo temperatura manjši problem. Težava bo vlaga. In te težave ne boš rešil z razvlaževalcem, ker ta ti pa bo segrel prostor Smile.

Raje gruntaj kako se boš rešil 80% vlage...

Klima iz linka je zanimiva in cenovno ugodna rešitev, popolnoma funkcionalno pa bo tudi če samo urediš prezračevanje. To ti lahko deluje na časovnik ali se ti vklaplja glede na temperaturo. Jaz imam v kleti na enem oknu ventilator na tajmerju vsako noč laufa eno uro. Od kar imam to ni nobenih težav z vlago, plesnijo itd. V približno tolikšnem prostoru kot ti imam tudi 2 NAS-a in en PC, 24/7. Efekt toplote je identičen prdcu miša.
Mogoče ventilator za izpih zraka ter termostat, mogoče še hidrostat, na vstopu zraka v prostor pa filter...in tesniti vse odprtine od oken, vrat... Tega se kar nekaj valja v Conradu, nakup pa potem kjer je ceneje...
Razvlažilec ni nič drugega kot klima, samo da je zunanja enota hkrati noter.

Vlaga je problem:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://slo-tech.com/novice/t669269">https://slo-tech.com/novice/t669269</a><!-- m -->

Pozimi ne vidim problema, lahko narediš preposto prezračevanje s filtorm, vlaga bo pri zunajih nizkih temperaturah 30%-40%.

Večji problem je poleti, tu si brez neke vrste klime ne boš mogel pomagati. Za tako majhne moči hlajenja bi morda lahko poskusil rastavit kakšen poceni razvlažilec, tako kot je to storli mislim da Tone v svojem prezračevalnem sistemu.
Še moje izkušnje , zraven v kurilnici imam moj mini serverček , atom proc pa 2 diska in brni 24/7 že 4 leta v tem času mi je crknil en napajalec, vsako leto ga izklopim in izpiham prah , ki se ga nabere na debelo zaradi same peči in pa ker imam dovod drv iz višjega nivoja in se tudi dvigne prah.
Družbo mu dela switch ki je deležen enakega postopka. Na podstrešju je pa še wi.fi router ki prenaša podatke od soseda tam je dostop do interneta.Router je star že 7 let in prenaša pozimi do -20 , poleti pa do 60 stopinj , ni ne ogrevan pa ne hlajen pa še vseeno dela.
Tako da mojih 5 centov , to mašinerijo daj noter pa dokler laufa laufa in si ne delat stroškov z nekimi predelavami ....
1 2 3 4
Iskanje po temi