PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Električna peč za vodno talno 250m2

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iz moje prakse.
En grelec je 2 kW, drugi je 1,5 kW.
Vklapljata se po potrebi, pomagata eden drugemu.

Temperatura v hiši je konstantnih 24 stopinj.
Po mojem več ne rabiš, kar pomeni normalne varovalke. Še indukcijski šporget rabi večjo priključno moč.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Če misliš da vsi lahko ogrejemo hiše s 3.5 kW , potem že mogoče ......
Cifra je res nekam nizka in bi ob vecdnevnem globokem minusu (ki ga ze nekaj casa ni bilo) temperatura v hisi najbrz res zacela padati. Se vedno pa mocjo ogrevalnih sistemov prej pretiravamo kot pa da bi jih poddemenzionirali.
Koliko kw od sebe spravi 9 ali 11kw TČ pri - 20 al koliko je ze "racunska" temperatura?
1. TČ si pri nizkih temperaturah pomaga z el. grelci.
2. V povprečju najbrž vsaka TČ da vsaj 50% nazivne moči

Torej npr 4kW TČ + 6kW grelci

Se motim?
En teden je bilo okrog -10 pri nas, pa je funckioniralo normalno.
Za -20, bi bilo verjetno premalo.
Dela pa non-stop, jasno. Nič ne gledam kako, ker me ne zanima.
Je novinar poklical ženičko na Babnem polju pa jo vpraša:
-Mamca, koliko je minusa pri vas:
Mu odgovori:
-Minus dve.
Novinar spet:
Sem slišal, da je minus 25 zunaj.
Mamca:
-A zunaj? Čakte, grem pogledat!

Fery????
Kaj Fery?
A tole:
Fery Napisal:Temperatura v hiši je konstantnih 24 stopinj.

Bom počakal, da bo v Butalah par dni minus 25, pa ti javim, če ogrevanje še zadošča.
Ampak jih že dolgo nisem videl.
Z 3,5kW električnih grelcev boš rekel da brez kakršne koli dodatne vrste ogrevanja ogrevaš celo hišo? Daj no, takoj pojdi zaščitit sistem ogrevanja z patentom. Pripiši ogrevane kvadrate, pa bo bolj jasno.
Te pa do neke mere razumem, tebi zadošča tudi en UTP v bajti, verjetno je z 3,5 kW ogrevanja enako.
Do minus 10, ja.
Več pa ni še bilo.

Talnega je v spodnjem štuku 64,35 m2, v zgornjem pa 91,23 m2. Neto. Vse je ogrevano.

BTW, gre tudi brez UTP kabla. Zaenkrat nimam potrebe po njem. Če zanemarim tisti meter od vtičnice do modema in TV box-a.
Kolektorji pa tudi nekaj doprinesejo.
Zakaj pa ne? 155m2 bo pa ja s 3,5kw ogrel. nazivna moč je enaka pri 7 in pri -7 ali pa -15. Ne rabi to gledati tako kot pri TČ, ko nazivnih 11kw pri -15 zmore le 4kw, recimo. Po tabelah pri standardnih nekih pogojih, ki so kot pri uradnih meritvah pri porabi goriva pri avtu. Ali pa je COP blizu el. peči.
Zdravi.

Če je še živa tema:

trenutno grejemo trilitrsko bajto 140m2 s staro pečjo na kurilno olje, ki je v sosednji stavbi (povezava med črpalkami nove kurilnice in pečjo v stari kurilnici je izolirana z 2cm armaflex, dolga pa 8m v eno smer).

Menim, da ima taka peč (Sime + Ecoflam 29kW) izkoristek recimo 70%, nekaj odnese še povezava, recimo 80%, kar da skupaj izkoristek 56%, če prav sklepam.

Pravkar je uletela ena zastonj Panterm peč (3x6kW) in me ima, da bi raje dal to in grel samo v nizki tarifi (estrihi so 6-7cm).

Kurilec je zdaj 0,786€ in da 10kWh.
1kWh elektrike v NT pa je skoraj točno 10x manj.

Vendar bi bil Panterm lahko nameščen v novi kurilnici, torej bi odpadla večina izgub na povezavi, izkoristek električne peči pa je najbrž kar boljši?

V Pantermu bi priklopili le en grelec (6kW), voham pa problem, ker so varovalke 3x20A in ena faza ne bo peljala 6kW ... Kako se lahko to reši?
Na povečavo raje ne bi šel (imamo pa plačano omrežnino za 3x25, tako da eno stopnji višje lahko gremo brez papirnih problemov).

Sem se kje močno uštel?

Hvala.
V Pantermu bi priklopili le en grelec (6kW), voham pa problem, ker so varovalke 3x20A in ena faza ne bo peljala 6kW ... Kako se lahko to reši?
Na povečavo raje ne bi šel (imamo pa plačano omrežnino za 3x25, tako da eno stopnji višje lahko gremo brez papirnih problemov).

Že tako brez veze plačuješ višjo priključno moč,pa jo nebi izkoristil,ko jo poptrebuješ ?
z omrežnino sem mislil na tisti enkraten strošek ob priklopu na omrežje (omrežnina za priključno moč) in ta določa, kje so tvoje uradne limite moči, torej pri nas 3x25A.

mesečno pa sem potem znižal odjemno moč na 3x20A - to imam torej obračunano mesečno.
Citat:Kurilec je zdaj 0,786€ in da 10kWh.
1kWh elektrike v NT pa je skoraj točno 10x manj

Kaj si hotel s tem povedat?
1 2 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi