PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Električna peč za vodno talno 250m2

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fery koliko pa stane nov 300 litrski bojler in 2 grelca. Ravno toliko kot električna peč. Pa verjetno ne bo grel talnega in SV v istem bojlerju.
Jaz grejem. SV vodo in celo hišo. V istem bojlerju, da.
Pa še kolektorji pomagajo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Bi bilo smotrno vezat eloblock na zalogovnik 1000l, ki bi ga grel le v času nizke tarife? Je to sploh izvedljivo? Ima eloblock kak timer? Strošek nabave zalogovnika proti razliki do visoke tarife?

Hvala in lp!
maš talno ali radiatorje?
Talno
katera regija?
talno je že sam po sebi zalogovnik
koliko talnega (površina) in kako debel je estrih?
Šentvid pri Stični, 250m2, 5-6cm
Tvoje talno akumulira približno enako količino toplote kot 7 kubikov vode. Torej še en dodatni kubik vode ne doprinese veliko. Razen, če ga segrevaš na precej višjo temperaturo. Za to pa potrebuješ veliko električne moči. S 5kW eloblokom v osmih urah dogreješ 1000 litrov vode za cc 35°C. Pa verjetno manj, saj moraš medtem segrevati tudi estrihe.

Predvsem pa je odvisno tudi od tega, kakšne so toplotne izgube tvoje hiše o kateri nič ne vemo. Do neke temperature navzdol bo akumulacija še zadoščala, potem pa je možno, da pri nižjih zunanjih temperaturah ti bo akumulacije zmanjkovalo.
Hruška Napisal:Bi bilo smotrno vezat eloblock na zalogovnik 1000l, ki bi ga grel le v času nizke tarife? Je to sploh izvedljivo? Ima eloblock kak timer? Strošek nabave zalogovnika proti razliki do visoke tarife?

Hvala in lp!
eloblocku lahko preko sobne enote programiras rezime delovanja (tedenski casovnik, in potem v urah nizje tarife nastavis visjo temp in obratno).
Septembra sem dobil nov števec oz priklop na 3F, in na današnji dan je stanje 1t.6286, 2t.7750 , prve štiri mesece koristim še 15% popust (točke)!
Je pa spodnja etaža -klet, kjer je talno vkopana, tlaki 12cm izolacije, pritličje 15 cm izolacije tlaki, mansarda 10 cm izolacije. Zraven eloBlocka se še poganja 120l bojler,skrinja, itd.Luči vse led.,
V talno spuščam 25 stopinj, in ko se segreje zadosti jo verjetno tudi izklopi,tako da ne vem če to dela ravno 24/7!
Sicer nisem imel namena kupiti eloBlocka ampak napram situaciji proti TČ je bila to za vselitev prva izbira, (edino če bom na lotu zadel..heheh).
Verjetno se mi je malce usr...da sem do sedaj naredil objekt z malo izgubami!Za kar je zaslužen tudi ta forum.

Evo priloge položnice, ok prej sem napisal cca120 eur to je netto, bruto 148 eur!

Priložene datoteke
.jpg   el.jpg (Velikost: 143,77 KB / Prenosi: 801)
Pokaži položnico še za januar. Bi morala biti blizu 200 evrov. Že ta je 28 evrov višja od 120. In glej foro, ti plačuješ 24 kw (48 kw) priklop ki zadevo podraži za cca 30 evrov na mesec evrov.
In še vedno dvomim v to porabo skupnega gospodinjstva če se greje hiša na npr 22 stopinj. Koliko stopinj je v hiši ob vtoku dvižnega voda 25 stopinj?

PS: na gen i pri genialno poceni bi bila tukaj položnica 140,62 evra.
Če se gre v krmiljenje z pomočjo druge tarife in je števec novejši tipa ME381, MT381 in njim podobni, imajo krmiljenje druge tarife rešeno že v števcu samem in ni potrebno nobeno dodatno delo z kakimi releji. Pogoj je seveda da imate od števca v hišo zraven dovoda potegnjen še krmilni vodnik. To je boljša rešitev, kot programiranje vklopnih režimov z pomočjo programskih ur ali programov na termostatih zaradi sledečega: če pride praznik med tednom, elektro daljinsko sproži vklop druge tarife, kar pa programske ure ne zmorejo, enako se dogaja ob prehodih zimsko-poletni čas, ko za premike ur ni potrebno skrbeti. Prihranke na račun druge tarife pa ni težko izračunati : cena prve minus druge tarife x število porabljenih kWh v nočnem času x število ogrevnih dni.
Mene sicer stane 121..ker si poračunam ddv, Ja sej verjetno bom presedlal na gen, ker vidim da mi tukaj niso upoštevali njihovih obljubljenih 15% popusta :?
Od septembra do sedaj (po števcu in njihovi ceni) je na današnji dan 732 Eur(porabe)
Upam, da do naslednje zime ža kaj fasade gor vržem!
Moram še en termometer vzet da vidim na koliko obratujemo v hiši :lol: , moaram pa paziti, da me moja ne namlati ker je bolj zmrzljive sorte Big Grin

Bom še januarsko najdu

lp
Se pravi si imel prek zime 14 MWh porabe el. energije na celi hiši...

Ta podatek mislim da bo merodajen, drugi pa je stanje na položnici (po moje). Kaj ti z DDV.jem čaraš je druga stvar - njega bi verjetno odšteval tudi če bi se ogreval na drug energent.
arbajter Napisal:..... imajo krmiljenje druge tarife rešeno že v števcu samem in ni potrebno nobeno dodatno delo z kakimi releji. Pogoj je seveda da imate od števca v hišo zraven dovoda potegnjen še krmilni vodnik.
Ura taka ali drugačna, daljinska ali ne, števec takšen ali drugačen, je krmlni tarifni kabel možno potegniti iz vsakega delujočega dvotarifnega števca.

Sent from Xtouch using Tapatalk
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi