PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Električna peč za vodno talno 250m2

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3.GF, klasična gradnja, talno gretje na vodo v 3 etažah po 75m2, v planu fasada 16cm+.

Najprej smo bili odločeni za TČ + peč na drva, potem smo bili že na tem, da samo TČ. Sedaj gledamo te električne peči Vaillant eloBlock in Panterm(a še delajo nove?).

Računica okoli investicije je seveda faktor 10 v prid električne peči, vprašanje pa je če ni 250m2 preveč? Vidim, da obstojajo eloBlock-i do 28kW, razlike v ceni glede na moč pa malenkostne - je še kaka razlika tu?

Kotlovnico oz priklope bomo pripravili tako, da bo primerna za vse: drva, olje, TČ, električno peč... trenutna ideja pa, da bi zaenkrat namestili primerno električno peč, potem pa po potrebi še klasično peč na drva.

Mnenja in izkušnje dobrodošle, hvala!!
Kaj je tu treba dodati?
Odločil si se za najcenejšo investicijo in enega dražjih ogrevanj po tekočih stroških!
Izbira električne peči velikega vpliva na tekoče stroške ne bo imela.

Mogoče bi pa v investiciji moral upoštevati še močnejši električni priklop.....
"Odločil" ja ... žal ne, smo še precej neodločeni Smile ...no saj imamo še nekaj časa.
No, potem pa "neodločil" :lol:

Hotel sem ti le povedati, da je investicija zgolj del stroškov, ki jih imaš v celotnem obdobju življenjske dobe ogrevalne naprave. Če so pa ti ti začetni investicijski stroški najbolj pomembni, potem je to to.....

Sicer pa je to zelo poceni avto, ki pije 20l na 100km
Uporabljam eloBlock 18kw 3F za ogrevanje talnega 250m2 tri etaže, priklop in peč cca 800 Eur, mesečno vsa elektrika (celotno tgospodinjstvo)me pride cca120 Eur,(obračun narejen) z tem da sem poganjal še klimo 3-4kw(ogrevanje) v ločenem prostoru!
Pri zagonu je prišla nekje do 14-16hw en dan, da sem segrel talno, v mrazu 6-8, dugače 2-4hw, mi dela pa na 25 stopinj 24/7!
Mansarda 32cm SF34 plus 8cm termotop,okna 3 .slojna (Uw do 0,62 W/m²K) , brez fasade zaenkrat.
Najprej je bila mišljena kot zasilna rešitev, pa mislim, da bo zaenkrat kar stalna!
lp
Kakšen pa imaš priključek in varovalke?

Hvala.
Hm, pasivna hiša brez izolacijske fasade, do sedaj še nevideno :lol:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Priključek imam 3X35 (24kw), ampak mislim, da bi šlo tudi z manj( to naj svetujejo strokovnjaki)
He he, ne vem če ravno pasivna hiša (upam, da bo), je pa res,da sem raje več investiral v izolacije in okna! No to zato , ker če veliko narediš sam , ter se pogajaš za cene(hvala tudi za ta forum), lahko ogromno prišparaš!
Roco19 Napisal:Uporabljam eloBlock 18kw 3F za ogrevanje talnega 250m2 tri etaže, priklop in peč cca 800 Eur, mesečno vsa elektrika (celotno tgospodinjstvo)me pride cca120 Eur,(obračun narejen) z tem da sem poganjal še klimo 3-4kw(ogrevanje) v ločenem prostoru!
kpl. elektrika 12*120€ => ~1500€/leto? lahko ocenis koliksen del tega gre za ogrevanje?

Roco19 Napisal:Pri zagonu je prišla nekje do 14-16hw en dan, da sem segrel talno, v mrazu 6-8, dugače 2-4hw, mi dela pa na 25 stopinj 24/7!
25° imas v prostoru, ali konstantni dotok 25° v tlake?
ce drugo, ti to funkcionira bp tudi ko je zunaj -10° oz +10°

Roco19 Napisal:Mansarda 32cm SF34 plus 8cm termotop,okna 3 .slojna (Uw do 0,62 W/m²K) , brez fasade zaenkrat.
glede na to, da si brez fasade imas prilicno nizko porabo.
Roco19 Napisal:Uporabljam eloBlock 18kw 3F za ogrevanje talnega 250m2 tri etaže, priklop in peč cca 800 Eur, mesečno vsa elektrika (celotno tgospodinjstvo)me pride cca120 Eur,(obračun narejen) z tem da sem poganjal še klimo 3-4kw(ogrevanje) v ločenem prostoru!
Pri zagonu je prišla nekje do 14-16hw en dan, da sem segrel talno, v mrazu 6-8, dugače 2-4hw, mi dela pa na 25 stopinj 24/7!
Mansarda 32cm SF34 plus 8cm termotop,okna 3 .slojna (Uw do 0,62 W/m²K) , brez fasade zaenkrat.
Najprej je bila mišljena kot zasilna rešitev, pa mislim, da bo zaenkrat kar stalna!
lp
Sam ogrevam spodnjo etažo z eloblockom 12kw...etaža je nekih 90-100m2, da je voda v talnem 25c je vsaj pri meni potrebno 24/7 na 2kw...to nanese nekih 1400kwh/mesec kar je na racunu nekih 170e. Odkod tebi cel mesec 2-4kw skupaj z gospodinjstvom za 120e in to brez fasade Smile ? Imaš še kaj neomenjenega v sistemu al sosedov štrom? :lol:
lp
Zanimivo da Roco porabi 120 evrov elektrike za električno ogrevanje hiše + komplet elektrika in verjetno tudi za SV, brez fasade, drugi pa z TČ in fasado tudi nekaj takega. Očitno ima zelooooooo poceni elektriko ali pa da nažiga klimo in posredno greje tudi druge prostore. Druge razlage ni.
Tudi pri DV 25 stopinj brez fasade je potrebno potem sedeti v bundah pred TV-jem.
Ne kupujte električnih peči, za boga miloga!!!
Pa kaj je z vami!??
Kupiš 300 l bojler in vanj vtakneš dva grelca. To je vsa investicija! Bojler tako ali tako rabiš.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Tele stopinje, kilovati in z njimi povezani evri mi nikakor ne gredo skup, že kot štromarju ne, matematično pa še manj.
Zdaj so cene električne energije dokaj ugodne, kako bo vnaprej, ve kdo?
Realna povprečna zimska poraba za ogrevanje takšne hiše ob bivalni notranji temperaturi je 1700 do 2500 kw/h mesečno.
Vse ostalo je pepertum mobile Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Citat:Realna povprečna zimska poraba za ogrevanje takšne hiše ob bivalni notranji temperaturi je 1700 do 2500 kw/h mesečno.
Vse ostalo je pepertum mobile Idea
lansko zimo sem pokuril nekje okoli 950kW/h mesecno (175m2 zelo dobre NEH). glede na to, da ima roco ~50% vec kvadrature, pa se brez fasade, potem bi dejansko lahko bila njegova poraba nekje na sredini tvoje ocene.
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi