Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Pri oknih si upam trdit da pri dvoslojni zasteklitvi izven sončnega obsevanja (kar je verjetno 95 % vsega časa zime) izgubiš mnogo več zaradi višjih izgub (cca. 30%) kot imaš pribitka v času obsevanja.
Poleg tega polerti bolje prideš čez s trojno zasteklitvijo.
Prednost biti 'brez izolacije' je zgolj takrat ko je ata na mami :lol: :lol:
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Poleti je pametno imeti okna v senci (napusci, drevesa, rolete....). Ne vem kako je s trislojnimi zasteklitvami, bom preveril ko bo orenk sonce. Imam samo dve okni s troslojno zasteklitvijo, pa se te dve sta solidno senceni. Vzhodno z drevesi, zahodno pa z balkonom nad njim.
Objave: 1502
Teme: 4
Ocena:
1
Moje znanje na tem področju je premajhno, da bi si upal kaj trdit. Še kje drugje ne postavljam "trdidev" kaj šele pri gradnji in gradbeni fiziki. Gradnja mi je le hobi in združitev hobija s potrebami.
95%?
To bi bilo 108 ur v 90 dneh. Celo za megleno ljubljano je to, ne nekaj deset, ampak mogoče 100 % napaka. Za mojo lokacijo to pomeni precejšnjo :roll: napako.
[url=httpunichr("58")//meteounichr("46")arsounichr("46")govunichr("46")si/uploads/probase/www/climate/image/sl/by_variable/solar-radiation/mean-bright-sunshine-duration_winter_71-00unichr("46")png]Povezava na karto sončnega obsevanja v zimskem času.[/url]
Ogrevalna sezona se pri nas (Rakitna, 800 mnmv) prične pred začetkom zime, konča spomladi.... Pa je napaka še večja.
Danes je bilo [url=httpunichr("58")//rakitnaunichr("46")zevsunichr("46")si/weather27/indexunichr("46")php?p=10&lang=sl&wp=WL]maksimalno sončno obsevanje na Rakitni 434 W/m2 @ 13:30.[/url]
Koliko W se odbije od dvojne zasteklitve z enim nizkoemisijskim nanosom?
Itak pa verjetno gre v ogrevalnem obdobju le za par sto Kwh sevanja na vertikalne zasteklitve, kar je relativno malo.
Na vse druge strani sem zasteklitve na račun manjše prepustnosti svetlobe (troslojno, 2 x nizkoemisijski nanos) lahko povečeval, na jug pač ne in troslojna zasteklitev odpade že s tega stališča. Pri enrgetski bilanci ni velike razlike. Jest vidim plus, nekdo drug minus. Mi smo računali bilanco... pa še vedno ne upam trdit. Bom vprašal Žigata s tega foruma za kake frišne žemljice.
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Računat moraš ure in ne dneve. Sončni dan ni sončni 24ur
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
koliko je U in koliko je g dvoslojne šipe. Zdaj nimam to več nikjer zapisano. pa katere šipe naj bodo dvoslojne in katere troslojne, da preverim v PHPP kaj to pomeni za našo hišo, če bi bila v LJ.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
2 slojna: U=1,1W/m2K
3 slojna: U=0,7.
Za preračun bo ok...ker dobiš lahko različne opcije.
Ocena:
-69
Bolj kot to ima vpliv g. Koliko je ta pri dvoslojnih sipah
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
JaBK Napisal:Bolj kot to ima vpliv g. Koliko je ta pri dvoslojnih sipah
Kaj predstavlja ta g vrednost?
Imam katalog šip, tudi rubrika: "g - vrednost po DIN v %".
- Za dvoslojna s plinom in eno emisijsko plastjo (12 tipov) z k = 1,1 do 1,3 W/m2K je g = 59 do 61 %.
- Za troslojna z 2 x plinom in 2 x emisijska plast (4 tipi) z k = 0,5 do 0,7 W/m2K ter g = 48 %.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 3209
Teme: 61
Ocena:
17
g je propustnost za soncno energijo.
Klasicna troslojna stekla imajo g okoli 50%. Malo boljsa tudi nad 60%.
Ocena:
-69
ok, sem dala namesto mojih sedanjih (U=0,6, g=0,61) notri dvoslojne (U=1,1, g=0,61) in bilanca je slabša za 6,3kWh/(m2a), oziroma skupno cca 1230kwh/leto.
Se pa potreba po hlajenju toliko poveča, da držanje hladnoče s talnim hlajenjem ne bi bilo dovolj in bi rabili še klimo.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
V zvezi z ogrevanjem skozi šipo. Na ARSO najdem podatek o sončnem obsevanju mesečno (30 do 60 kWh/m2).
- Ali je ta površina (m2) horizontalna (površina zemlje) ali neprestano pravokotna na sončne žarke?
Nimam časa - sem v penziji!
Ocena:
-69
Piše pri oknih - perpendicular radiation. se pravi, to drugo