PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Hotjet TČ - izkušnje lastnikov in debata

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ker je prejšna tema o Hotjet toplotnih črpalkah zaklenjena, sem odprl novo.

Torej tukaj se debatira samo o TČ HOTJET, brez offtopica.

Sam imam od konca novembra 2015 v pogonu toplotno črpalko HOTJET 15 ONE, model z izboljšanim izmenjevalnikom SWEP (večji kot ga imajo HOTJET 15 ONE za slovenski trg). To smo ugotovili, ko so mi pooblaščenci za HOTJET delali zagon. Nima pa vgrajene obtočne črpalke, tako da sem vgradil WILO Yonos pico 1-8.

Info o sistemu:
TČ HOTJET 15 ONE
zalogovnik 500l
bojler 200l (kmalu menjava za bojler primernejši za TČ)
Talno (pritličje)
Radiatorji (mansarda)

Hiša je starejša, K+P+M, ogrevane površine je 125m2 + garaža 40m2 (ogrevana na 16-17 stopinj) fasada: Ytong 25cm, izolacija fasade 3-5cm kamene volne.
streha; del je še ostal z obstoječo 10cm izolacijo to je cca 25m2, 60m2 ravnina pa je že sanirana z 45cm volne.

Z TČ sem zelo zadovoljen, nobenih težav nima z ogrevanjem objekta, tudi pri -13 je delala normalno, brez pomoči el. grelcev (ki jih nimam).

Pritličje je nastavljeno na 23 stopinj, mansarda na 22 stopinj.

Od 1. februarja do 17.2 je bila poraba TČ preračunano 310kwh (100 ur obratovanja kompresorja).

Ker ima Hotjet Siemensovo regulacijo, me pa nekaj zanima.

Imam nastavljeno krivuljo talnega na 0.34, radiatorskega voda pa na 0.60
Recimo pri okoli 0 stopinjah C sedaj mi kaže da je izračunana temperatura za radiatorski vod 34.9 stopinj.

Zalogovnik mi pa ogreje na 39.4, ampak povratni vod v TČ je takrat že 41.7 stopinj, zakaj takšna razlika? Temperaturni senzor za zalogovnik imam na prvi tulki najbolj zgoraj).

Sam menim, da ni potrebe po tako visoki temperaturi v zalogovniku, ali se pa motim? Lahko znižam temperaturo v zalogovniku za nekaj stopinj (bliže potrebni za radiatorje)? Diferenca je sedaj 5 stopinj.

Skratka, rad bi si malce bolj optimiral delovanje, kot sedaj ko je nastavljeno...

Lahko kdo kako svetuje (ssapo???)?
Mi imamo enofaznega hotjeta 8one od septembra 2015. Hiša je bruto 230m2 z 20 cm stiroporja. Z delovanjem in porabo zelo zadovoljen. Mogoče bi se moral še nekoliko poglobiti v nastavitve da bi optimiziral delovanje.
Po dosedanjih izkušnjah bi bilo potrebno nastaviti da bi malenkost bolj prilagajalo temperaturo prostoru kot vremenski krivulji.
Koliko ur delovanja pa imaš v decembru ali januarju?
Austin, kakšna je bila kompletna cena in ali je bojler bil že obstoječi.
Sploh ne znam pogledat tega :-), oziroma nastavit. Mogoce je moja oskubljena za te parametre.
imaš pod diagnostika proizvodnje toplote
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Austin... ni mi jasno kako lahko imaš v zalogovniku nižjo temp. kot v povratnem vodu.
Pripni kakšno sliko kurilnice
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
austin, malo premočna je ta TČ za tvoj objekt -pa nič za to.
Z namenom je močnejša. Da bo tudi v globokem minusu zmogla ogrevat objekt brez podpore el. grelcev. Imam sicer še lončeno peč v hiši, ampak samo za okras trenutno... Smile

Bojler je bil obstoječ, kurilnica se je predelala kompletno (vsa vezava).

Sassapo: Ob priliki poslikam (ko pospravim kurilnico). Meni je edina logična razlaga da se senzor T ne prilega v tulko 100%.

Imam pa iz webserverja točno shemo kako je zvezano, za predstavo (printscreen med delovanjen TČ) :

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3O/vV/2XuzRvRI/kotlovnicaunichr("46")jpg[/img]
Kot kaze najprej toplotna spusca v radiatorje nato viske v zalogovnik. Zalogovnik ima najverjetneje premajhen odjem, pumpa na premali hitrosti ali premala kaca ce jo ima zalogovnik.
Tulka za temperatro je nekaj cm pod dvižnim vodom za mansardo (priključkom št.1 na desni strani zalogovnika.

OČ med TČ in zalogovnikom je willo yonos pico 1-8, nastavljena je na max., presek cevi 1 cola.
Tadej, TČ je speljana direktno v zalogovnik. Preklopni ventil na sliki je samo za preklop med ogrevanjem zalogovnika ali pa direktnem ogrevanju bojlerja.

Na dnu prihaja ven 38.7 stopinj voda medtem ko kaže na vrhu zalogovnika (kjer prihaja tudi vroča voda 43 stopinj iz toplotne črpalke samo 36.6 (res da je tam odjem za radiatorje ampak bi moralo kazati več, vsaj toliko kot je temperatura 38.7 povratni vod...)
Ali je ogrevala slucajno sanitarno vodo, med tem, ko si naredil printscreen. Kajti greje direktno zalogovnik in ni mogoce, da je povratni vod toplejsi od zalogovnika.
Ne, ogrevala je zalogovnik.
Vedno je cca 2 stopinji razlike med vrhom zalogovnika in povratnim vodom v toplotno črpalko. In to tako, da je na vrhu vedno 2 stopinji manj in ne več, kot bi bilo logično...
Nekaj ne štima...
Kaksen imas zalogovnik? Ogreva preko kace? Drugace mislim, da ni mogoce Smile
1 2 3
Iskanje po temi