PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Najboljši bojler za toplotno črpalko (ogrevalno)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem ti odgovoril že na ZS.
Napisal si da imaš star bojler z dvema zaporednima izmenjevalcema. Res je da imaš skoraj dvkratno moč mojega hotjeta in verjetno nekoliko manjši izmenjevalec. Po moje bi bilo najbolje preveriti koliko imaš kaj vodnega kamna v starem bojlerju in razliko v delta T pri ogrevanju SV. Možno da imaš zapacan bojler in zato premajhen odjem temperature. Na mojem gelmetu piše skupna površina obeh kač 2,5 m2 in 62 KW "odjemne moči" na izmenjevalcih. Če imaš slučajno izklopljen flow switch imaš lahko tudi zapacano katero od kač in posledično premajhen pretok, flow switch pa ne vrže v napako ker je izklopljen. To je tudi ena od možnosti.
Bom preveril naslednjič pri moji temperaturo DV pri ogrevanju SV in razliko temperature med DV in PV. Kdo ti je pa montiral TČ? Če se prav spomnim si hodil na češko po njega.

PS: Pocukaj Sassapota za rokav :-) če boš rabil bojler
Večji volumen ni slaba varianta. Lahko imaš nižjo temp. zaradi manj mešanja z mrzlo vodo, posledično boljši izkoristek.
Montiral Pirlemag.

Na razlika dT je 5 stopinj, a ko pride povratni vod na 50 stopinj jedvižni 55 in ugasne zaščita TČ (zaščita topl. črpalk je nastavljena tovarniško na 55 stopij).

Bojler je Lentherm invest 200l, obe kači vezani zaporedno, senzot temperature je na sredini, ta prileze na 40 stopinj, ko prvič ogreva sanitarno vodo, vklopi se zaščita in ugasne toplotno črpalko. Nato TČ miruje 20min in spet začne greti SV in se hitro ugasne, saj je DV takoj na 55. Po tem se segreje SV na 42.7 stopinj odčitano iz regulacije.

V regulaciji je nastavljeno, da 3x poizkuša ogreti sanitarno vodo. Sem iz 46 stopinj znižal na 42, da se mi ne vklaplja el. grelec.
Prestavi temperaturo SV na 46 stopinj in poročaj. Verjemi da bo bolje.
Če želiš imeti vodo 46° pa pač lahko tudi dovoliš, da to minimalno razliko iz 42° na 46° dogreje električni grelec. Njemu je vseeno, ali dogreva iz 12 na 16 ali iz 42 na 46 stopinj. Izkoristek oz porabo ima enako v vsakem primeru.

Za 1200€ koliko te bo prišla ta investicija v nov bojler boš lahko na ta način dogreval dolgo vrsto let (bo prej treba še kaj drugega menjat).

Na hitro sem poračunal:
- če grelec pomaga 2x na dan dogreti 200l vode za te 4 stopinje, bo v vsakem ciklu porabil 3360kJ oz. 0,93kWh
- na dan bi tako dodatno porabil manj kot 20 centov za elektriko več, kot če bi ogreval le na 42°C (izključno s TČ)
- to je v enem letu za ajde 73€ več

Investicija se ti izenači po 16 letih in to samo za vloženi materijal. Tu pa ni všteta še dodatna poraba TČ, ki bo tudi nekaj porabila, ko bo dogrevala z novim bojlerjem za teh 4 stopinje več, torej je odplačilna doba še daljša, od oka cca 18-20 let.

Če pa sem kje kiksnil v izračunu, pa me bo kmalu kdo popravil Smile
austin Napisal:Montiral Pirlemag.

Na razlika dT je 5 stopinj, a ko pride povratni vod na 50 stopinj jedvižni 55 in ugasne zaščita TČ (zaščita topl. črpalk je nastavljena tovarniško na 55 stopij).

Bojler je Lentherm invest 200l, obe kači vezani zaporedno, senzot temperature je na sredini, ta prileze na 40 stopinj, ko prvič ogreva sanitarno vodo, vklopi se zaščita in ugasne toplotno črpalko. Nato TČ miruje 20min in spet začne greti SV in se hitro ugasne, saj je DV takoj na 55. Po tem se segreje SV na 42.7 stopinj odčitano iz regulacije.

V regulaciji je nastavljeno, da 3x poizkuša ogreti sanitarno vodo. Sem iz 46 stopinj znižal na 42, da se mi ne vklaplja el. grelec.
s tem sem se ubadal tudi sam; imam namreč najverjetneje enak(isti) bojler kot ti, le da bo tvoj že Lanterm, moj je še TVT.....čisto jano mi je, da ti TČ ne more segret SV nad omenjeno T ker ti prej zaključi proces gretja, ki je pri tebi nastavljen na 55(verjetno tudi TČ ne gre več) Moja FWHP 11 pa gre do 61 in takrat je v tem bojlerju če ga začneš gret iz recimo 38 največ 48°C Ker je popolnoma brezveze gnat TČ do te temperature sem naštudiral, da je najbolj idealno gretje SV 37-43 ali 38-44 to traja približno 30 minut in zaključi na DV58 PV55 ......Mi je pa zanimivo, da pri tebi doseže razliko kot pišeš dt 5° pri meni namreč največ 4-4,2 in še to po prvih 10 minut gretja, nato modulacija pade na 16% in tako tudi konča gretje dt pa kot sem že omenil med 2.9 in 3.1 kar pravijo, da je še spodnja meja uporabnega, pri tebi je pa tisth 5 naravnost idealno..(sicer je pa tudi od OČ odvisno: moja je na cel čas na max 7 (Wilo) tako da če maš še možnost, pojačaj...
Fantocci Napisal:Če pa sem kje kiksnil v izračunu, pa me bo kmalu kdo popravil Smile

Absolutno si kiksnil :mrgreen:
Tistih 0,93kWh bo moral vseeno nekje dobiti. Magari s TC in COP 3, ampak razlika bo manj kot 50€.
auf sloveniš bite...
Računal si, da bo rabil 0,93kWh z dogrevanjem na želeno T. V vsakem primeru. Tudi v primeru z ogrevanjem s TČ, le da bo takrat COP recimo 3 (max), in bo poraba 3X manjša. Ne bo pa zastonj.
V vsakem primeru bo šlo vse iz njegovega žepa. Investicija in elektrika iz TČ ali grelca. Velike razlike v porabi elektrike za tisto dogrevanje ni, ne glede na to, kaj jo dogreva (TČ ali grelec) in to je point celega posta. Investicija v nov 500l bojler z veliko spiralo + montaža pa se ve kakšna je - precejšna.

OK pustimo drugi del, je malo bolj komplicirano in je resnica nekje vmes (tudi cop pozimi in v vlagi pri ogrevanju SV ni 3 - če je 2 si lahko kar vesel, ceno elektrike sem vzel še višjo kot je trenutno, pa se bo verjetno podražila...).
Prvi del - primerjava investicije z dogrevanjem, pa še vedno velja. Zato ker pravi, da mu trenutno TČ pač ne ogreva na več kot na 42.
Verjetno je količina vode v obstoječem bojlerju glede na potrebe premala in mu tudi prenastavitve ne bi prinesle kakšne velike sprembe, zato potrebuje novi bojler. Že sam je ugotovil, kaj je najbolj bistveno, ustrezna velikost toplotnega izmenjevalca pri ustreznem volumnu in debelina izolacije. Potrebuje samo najbolj ugodno ponudbo.
Ni ravno tako kot pravi Fantoci... gretje SV je z obstoječim bojlerjem lahko dražje tudi 30% ali celo več, kot bi bilo z ustreznim. Pri ustrezno velikem izmenjevalniku je dT med primarno in sekundarno vodo cca 3K, pri Austinu je 13K kar pomeni za toliko slabši izkoristek pri gretju SV Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
sassapo Napisal:Pri ustrezno velikem izmenjevalniku je dT med primarno in sekundarno vodo cca 3K,

nimam ustrezen(dober) bojler amapk bi temu rekel "pogojno uporaben" na spodnji meji, dt kot sem že napisal je pri meni 3 (so mi povedali, da je to spodnja meja, če bi bilo 5 ali še več, bi bilo idealno) porabim v optimalnih pogojih (ki so recimo 9 mesecev) nekje 10€ mesečno, torej z adekvatnim bojlerjem bi 7€ - neverjamem, prednost vidim le v tem, da dober bojler lahko pogreje SV iz recimo 25 na 48° moj, niti pod razno....moj dela 70% časa na modulaciji 16%, dober bojler bo pa delal večino časa na polni modulaciji, čas gretja bo pa zaradi večje histerze približno enak, prav tako bo zaključek gretja pri DV 58 le PV bo nekaj nižji kot pri meni.....seveda, cca 4° bo SV bolj ogreta...
Dt med primarno in sekundarno vodo, ne med dvižnim in povratnim vodom Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
No ker vidim in sem v eni temi že spraševal, torej kateri bojler 200l je najbolj ok za TČ??? Torej cena vs izmenjevalec vs kvaliteta bojlerja?
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi