PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zunanja enota toplotne črpalke na podstrešju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.
Mogoče malo nenavadno vprašanje.... Ali je smiselno zunanjo enoto toplotne črpalke za ogrevanje objekta postaviti v hladno podstrešje?

Hladno podstrešje je od nadstropja ločen s 30 cm izolacije EPS na AB plošči. Na izolacijo pa so položene le OSB plošče (le servisno uporabno podstrešje).

Pod kritino je položen 5 cm Bramacterm

Podstrešje torej ni ogrevano, je pa nekakšna tamponska cona in pričakujem, da bo pozimi gotovo nekaj stopinj višja temperatura kot zunaj.

"Notranja enota" toplotne črpalke bo v pritličju - višinska razlika torej cca 6-7 m.

Za strpne odgovore že v naprej hvala Smile
Lahko se jo da, če je podstrešje veliko in je poskrbljeno za odtok kondenza in za pretok zunanjega zraka. Bo pa bolj hladno in posledično nekaj večji toplotni tok navzgor.
Kaj več bo povedal kdo od stroke.
Moras kar konkretno odpreti zadevo, sicer bos imel na podstresju zamrzovalno skrinjo kkjub temu da bo zunaj +. Predviddevam, ker se ne spoznam na TC.
Poleg tega se bojim da jo bos konkretno poslusal v hiši, glede na to da jaz ob sprehodu po vasi slišim vsaj dve ali pa tri.
Tega ne priporočam zaradi hrupa in vibracij!
Obstojajo TČ, ki so namenjene notranji postavitvi! S klasično napravo boš povzročil hladilnico na podstrešju, imel boš slab izkoristek, pa še kakšen neželjen toplotni most (kondenz) se ti lahko pojavi.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
V kolikor ne gre za kakšno toplotno črpalko z zelo nizkimi obrati ventilatorja ( to imajo nekateri on-off sistemi, z velikimi ventilatorji) in s tem posledično nizkimi vibracijami in samo hrupnostjo zaradi toka zraka, boš imel predvsem te težave. Istočasno mora biti podstrešje zaradi pretoka zraka odprto.
V kolikor živiš v individualni hiši, naj bo edini kontakt med zuanjo enoto in hišo plinska in električna povezava.
Ta tema je že bila izpostavljena z moje strani, teoretično se sliši zelo dobro(stopinja manj, pa dosti,dosti,dosti manj RV, pa megle,...)
Poleti pa je vprašanje kako bi ogrela sanitarno vodo ko je na podstrešju 40 stopinj,...
Torej 6x NE Smile

Hvala vsem za mnenje. Bom upoštevu.
Kolega v stanovanju jo ima na podstrešju bloka.
Podstrešje je veliko, stanovanje pa relativno malo, sosedi se zaenkrat ne bunijo.
Tako, da so možni tudi taki primeri, drugače pa sem prvi repliciral, da bi ti pomagal dvignit temo.
Če bi mene vprašal: ali naj jo dam gor, bi ti vseeno rekel raje ne.
Če obstaja možnost namestitve zunaj objekta bi to bilo boljša izbira.

Namestitev na podstrešju ima več slabih lastnosti:
-običajno premalo svežega zraka.
-problem prenašanja vibracij po konstrukciji
-odvod kondenza
-višinska razlika med enotama. Slabše vračanje olja. Še posebej če ni izvedeno pravilno
TIPS Napisal:Torej 6x NE Smile

Hvala vsem za mnenje. Bom upoštevu.

Lepo :wink: .

Nekateri tudi ko 10x preberejo eno mnenje naredijo na koncu po svoje.

Potem bi pa brali čemu tč cudno dela in zakaj je na podstrešju hladneje kot zunaj (mogoče bi pomagala vgradnja dveh oken?) in ali se da hrup kompresorja kako utišat ker moti nočni mir...
Glede na enotnost konstruktivnih mnenj, bi bilo delanje drugače kot plavanje proti toku.

Imam pa še eno vprašanje, kjer pa ne pričakujem takšne enotnosti, pa vseeno Smile

Smo tik pred nabavo TČ. Ker ni bilo časa, se nisem poglabljal v posamezne proizvajalce in tipe toplotnih črpalk in sem na podlagi nekaj zadovoljnih uporabnikov in nekaj patriotizma pridobil ponudbe le za Kronotermovo toplotno črpalko 11 kW. Sedaj pa me je nek drug izvajalce zmedel in mi za cca skoraj 10% manj ponudil po njegovem mnenju veliko boljšo TČ Zubadan 10kW. Kronotermovo pa je označil za malo zastarelo.

Rad bi le TČ, kjer ne bi bilo pričakovati problemov in stalnih servisov. Če pa že, da bi bili serviserji ažurni. Ali bomo skozi leto porabili za 50 EUR elektrike več ali manj, mi je totalno vseeno. V same nastavitve toplotne črpalke se tudi ne nameravam spuščati. Ko bo enkrat nastavljena, bo tako tudi ostalo.

Ker sem v TČ laik, mi teoretiziranje, kaj pomeni ON/OFF in kaj inverterska črpalka ne bo pomenilo veliko, ker vidim, da so mnenja tudi med profiji različna. Nočem novih ponudb, nočem novih predlogov TČ. Načeloma sem še vedno odločen za Kronoterm, razen, če boste ocenili, da bom na letni ravni z ZUBADANOM občutno privarčeval oz pričakoval v naslednjih 10 letih občutno manj problemov.

Upam, da mi boste lahko pomagali tako kot prej. Hvala že v naprej.
Ne paše ravno v to temo, ampak kljub vsemu si podal premalo podatkov o hisi, nacinu ogrevanja, stevilu oseb, da bi ti lahko kdorkoli pomagal.
Enodružinska hiša, sončna (TČ bo sicer vse leto v senci), vetrovna lega, Posavje, 160 m2 neto, v povprečju cca 18 cm ovoj izolacije, troslojna okna, talno ogrevanje na TČ + kamin 10 kW
majbrž nima kleti, kje bo kurilnica, koliko je za TČ in bojler za TSV placa?
1 2 3
Iskanje po temi