Objave: 618
Teme: 5
Ocena:
5
mali01 to pomeni, da si porabo prepolovil. Sigurno je nekaj doprinesla peč po mojem ima kar dober izkoristek glede na TDP. Pa tudi fasada je svoje naredila 12sivega je nekje za 15belega če se ne motim. Kak se obnese, če se kuri samo na drva je že kdo probal to peč?
Na katerem oljnem kotlu si imel peletni gorilec?
Objave: 22
Teme: 0
Ocena:
0
Prejšnjo zimo sem eno trikrat probal zakurit z odpadnimi paletami od cigla ampak problem je bil z premalim odvzemom toplote preko vremenski vodene regulacije, nastajale so mi zelo obloge v peči ker ni prav gorelo . Zalogovnika nimam. Ko pa sem preklopil brez regulacije smo se v hiši kuhali, sicer takrat ni bilo zelo mrzlo. Drugače deluje dobro ko doseže nastavljeno temperaturo se izklopi ventilator , če temperatura po določenem času ne naraste napiše da je zmanjkalo kuriva. TDP nisem meril ker je potrebno odstraniti tipalo.
Objave: 92
Teme: 1
Ocena:
0
Sam sem nastavljal moč ventilatorja glede na lambdo in pelete ki jih je zmetalo iz gorilca. Prišel sem do 1-2%. Kurišče in gorilec sta svetlo sive barve. Ko je dimnik topel imam O2 od 7% do 9% pri 1% ventilatorja. Enaka zadeva je bila ko sem vse skupaj 2x poskusil z drvmi. Je pa zadeva drugačna ko je dimnik ohlajen, takrat imam prvih 5 do 10 minut lambdo na cca 3%, potem pride na vrednost katero vozi elektronika z manjšimi popravki. Pri odpiranju vrat pa se lambda hitro dvigne, saj je itak prišlo v kurišče veliko več zraka. Kurjenje na drva sem zaenkrat opustil, moram najprej prigraditi zalogovnik vode. Drugače mi, ko peč doseže temperaturo, ugasne ventilator dokler ne pade temperatura v peči. Medtem časom pa kljub varovanju povratka samo teče po peči. Pri vremenu kot je bilo par zadnjih dni, se pa sliši skoraj pri vsakem sunku vetra loputa na ventilatorju. Bo treba nabavit omejevalec vleka, da on opravi svojo nalogo brez ohlajanja peči. Elektronika je trenutno še standardna, osnovna 310lg. Ob prigraditvi zalogovnika jo bo zamenjala novejša katera zna delati tudi z zalogovnikom.
Ocena:
0
Poizkusite zacasno dati eno malo večjo matico na ročico lapute ventilatorja s tem boste zmanjšali količino zraka. Kakšen ima te pa čas doziranja?
Ocena:
0
Bom verjetno najprej vgradil omejevalec vleka. Zanimivo pa je, veliko delam po tujini največ pa v Nemčiji, da v večini stanovanj kjer sem imel dostop do kurilnice, imajo vgrajene omejevalce vleka. Pri nam pa moraš trgovcem razlagati kaj je to, sploh te pa večina trgovcev samo čudno gleda
Pri zagonu 10 s, pri 100% pa 6,9s
Ocena:
0
Na ventilatoji je rocni regulator ,laputa kjer vlece zrak in jo malo zaptite, kot so imeli eni olni gorilniki. Jaz bi prvo probal zapreti zapreti zrak in ce nebi pomagalo potem vgradil omejevalec vleka. Eni pravijo da je boljse ce je pec pod vecjim podtlakom zaradi manjse moznosti izhajanja plinov ce kje pec neha pravilno tesniti. Preglejte vse vrata se nastavljajo in gorilnik da nebi kje vleklo zraven dodatnega zraka.
Ocena:
0
Verjetnobi se dalo tako tudi rešiti, vendar vseeno ostane za cca 25% prevelik vlek. Z omejevalcem pa rešim vse na 1x. Peč pa tesni v nulo, ko sem kuril na drva ogenj ugasne po izklopu ventilatorja. Z omejevalcem pa mislim da bom dosegel veliko bolj konstantne pogoje za gorenje.
Kakšne nastavitve imate na vaši peči?
Ocena:
0
Prvo polnjenje 10 s , potem na 6 s ventilator na 70 . Jaz imam premer dimnika 160 tako da problema z premocnim vlekom. TDP 105-115 . Prej sem uporabljal ene bosanske pelete taktat pa 9 s.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Mali01, za regulator vleka celo nekateri mojstri na tem forumu trdijo, da ni potreben. Sam sem drugega mnenja, a vseeno menim, da bi probleme rešil le zalogovnik....
Ocena:
0
Kadotr, ne gre za regulator vleka na peči. Ampak za omejevalec vleka, montiranega na dimniku oziroma na cevi do dimnika. Služi za zmanjševanje podtlaka ki ga ustvari dimnik, zadeva pa izgleda nekako takole: <!-- m --><a class="postlink" href="http://mkm-nova.si/attachment.php?id_attachment=109">http://mkm-nova.si/attachment.php?id_attachment=109</a><!-- m -->
Zalogovnik pa bo priključen v bližnji prihodnost, čez cca mesec dni
Objave: 3128
Teme: 98
Ocena:
1
Porabo je prepolovil stiropor, le majhen delček je na peči.
Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Mali01, saj o prav tem sem pisal, o regulatorju vleka dimnih plinov. Ista stvar ima več imen...pa tudi cenejše variante so, povsod se vlek regulira z vijakom oz. utežjo. V Sloveniji ga res težko zaslediš, še dimnikarji ne vedo kaj dosti... Sem lani nekaj spraševal, pa sem po mailu dobil bolj čuden odgovor, v stilu "naj bo originalni" in slične fraze.
Vsi problemi bodo izginili z zalogovnikom, želim ti veselje ob topli bajti.
Ocena:
0
Problemi glede katrana na peči bodo zgodovina ko bo priklopljen zalogovnik. Kurjenje na drva mi ni pomembna zadeva, najde se pa vedno kaj. Drv in časa, sem na podeželju doma. V zalogovniku bo tudi kača za solarno, pa da vidim če bom kaj iztržil v kombinaciji s talnim.
Omejevalec vleka pa pride vgrajen zaradi konstantnega vleka dimnika, v mojem koncu je veter kar aktiven.
Sedaj se odlučujem kako priklopiti bojler, da mi ne bo mešal zalogovnika
Ocena:
0
Bomber111, sigurno je veliko na izolaciji. Fasado so mi delali praktično v zadnjem tednu pred božičem, s tem da sem na spodnjem delu in prizidku že naredil fasado pred dvemi leti. Enaka debilina in material kot sedaj. Glede peči, na prejšnji mislim da je bila Sime, sem imel problem že z vklopi. Zaradi male količine vode v peči sem imel v zelo hladnih dneh tudi do 6 vklopov na uro. Drugi problem je bil čiščenje peči, moral sem jo čistiti na tri dni. Zaradi vseh teh drobnih kanalov, ki so se kar hitro zapolnili z pepelom, se mi je TDP kar hitro dvignil iz minimalnih 220 pri očiščeni peči na 300+. V letošnji kurilni sezoni sem kljub mili zimi zabeležil precej manjšo porabo, svoje pa bo doprinesla tudi fasada.
Ocena:
0
Da malo obudim temo in vidim ali je še kakšen nov uporabnik te peči na PSS.
Letos na poletje zmontiral zalogovnik cca 600 litrov. Zamenjal elektroniko na peči katera zna delati tudi z HT, sedaj je ta elektronika na voljo že za vse nove peči od metalfacha . Tudi ta je z lambda sondo.
Na novo naredil kineto do solarnega kolektorja in ta mesec kolektorje priklopil direkt na HT, 50 cevi heat pipe.
Kljub deljenim mnenjem o potrebi po HT v povezavi z pečjo na pelete sem sedaj prepričan za DA.
Veliko manj vžigov, sploh v prehodnem obdobju, max 1x na dan. Do sedaj skupno 90 vžigov, porabljeno cca 600 kg peletov. Čez kaki mesec pa generalno čiščenje peči, sedaj samo 1x na dva tedna z metlico preletim pa stenah peči.