Objave: 261
Teme: 22
Ocena:
0
V kratkem, moramo zamenjati staro itpp peč 35 ali 40kw, za novo. Od teh ki delajo s temi stvarmi, mi vsi pravijo, da bo 25 kw peč dovolj.
Hiša ima 270m2 bruto, 3 ogrevana nadstropja v dveh nadstropjih so stara kli-logatec okna navadna dvojna šipa (ni termopan), v mansardi dvoslojna 1.1 pvc okna in 19cm izolacije proti strehi. Zid je modularc + 8cm izolacije na fasadi.
Cena v razliki 25-30kw ni velika, nebi pa rad kupil podhranjene peči.
Ali je moj strah odveč?
Objave: 401
Teme: 14
Ocena:
0
Imaš morda hranilnik toplote, ali samo radiatorje? Direktni ogrevalni krog ali mešalni?
Če je HT prisoten in je dovolj velik (2000L ali več), potem ni problema vzet 40kW peči, ker imaš vedno dovoljšnjo zalogo vode, ki lahko prevzame oddano toploto. Mešalni ventil potem skrbi, da se shranjena toplota enakomerno dozira po hiši.
Če HT nimaš, pa je treba že malo preračunati oz. premisliti, kako se je do zdaj kurilo in kako se ima namen za naprej.
Na splošno pa velja, da nobena peč ni prevelika, če ji zraven vgradiš ustrezno velik HT.
Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
Če hočeš imeti savno v hiši in kuhati drva v peči, potem je tvoj predlog na mestu.
Drugače je najbolje oceniti moč peči po porabi drv, ki jih porabiš b dnevu, ko je najbolj mrzlo. Vzameš še nekaj malo rezerve, če se še kdaj pojavijo temp. pod-20°C. Jaz sem jih v SLO zadnjih 38 let doživel zalo malo, v letih ko so bile še zimske pozebe. Tega pa je že 35 let nazaj.
Lahko ti povem, da smo imeli 32kW peč + zalogovnik za 2 hiši. Ena hiša izolirana s 6cm in 120m2, druga stara kamnita brez izolacije - mrzlo pozimi in poleti in ima preko 200m2 tlorisa. Peč je laufala podnevi in je bilo dovolj za ponoči in zjutraj. Sedaj imamo malo večjo 40kW z dobrim izkoristkom in je peč skoraj 2x premočna. Se pač pozna izkoristek.
Če boš imel zalogovnik, potem je skoraj nepomembna moč peči. Je lahko tudi 5x premočna in bo zalogovnik pobral vse viške. Tako imam jaz na moji hiški, kjer sem porabil rabljeno peč in imam zalogovnik pogret v cca 3-4h. Ogreva pa potem hišo najmanj 30h pri -10°C ali celo 3 dni pri 10°C.
Če imaš samo to površino in še koliko toliko izolacijo, je lahko peč 20-25kW + zalogovnik zmagovita kombinacija.
Brez zalogovnika pa nakup nove peči je skoraj nesmiselna. Obvezen je pri uplinjevalni peči, zelo dobrodošel pa pri starih klasikah. Pač drve lahko bolj gorijo in lepše pogorijo. Se manj katrana nabira na izmenjevalcu peči in dimniku.
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Če je brez HT je 25kw dovolj ,z HT je pa lahko večja. Pa še to za kateri novi kotel gre,ker to je tudi pomembno.
Objave: 261
Teme: 22
Ocena:
0
Stara nam je spustila (sanitarna v centralno) tako da ogrevamo se lahko, v petek pridejo pa zmontirat toplotno za sanitarno, da jo bomo koristili za poleti, pozimi pa za bojler. Ker pa je stara pec stara 27 let, bomo zamenjali tudi to. Gledam med centrometal in pa stadler eco. Med njima je cca 500eur razlike. Tako da tudi med znamkama kolebam. Monterji na nasem koncu pretezno stadlerce montirajo izmed teh dveh.
Zalogovnika v startu ne bo, mogoce cez cas.
Do sedaj se je kurilo tako, da je voda bila segreta na 80 - 90 v radiatorje pa je slo med 60-70 stopinj. V enem stuku med 21-23, v drugem pa, kolikor je dalo. Ponavadi 25-27.
dolagalo se je na uro ali dve po poleno ali tri.
Ocena:
1
Potem EKO wvterm. Pazi da ne vzameš ST. Je pa malo za pomislit ,ker je še drugih kotlov ,ki so zadostujejo predpisom za v bodoče. Pa HT si tudi umisli.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Ce si nalagal po poleno ali dve oziroma tri, potem imas dovolj 25kw. Ocitno si rad vsaki dve uri v kurilnici, zjutraj pa v mrzli hiši.
Jaz bi kupil rabljeno in zalogovnik ce ni denarja. Oziroma kot vidim denar je. Vsaj za toplotno. Za ceno toplotne dobis lep zalogovnik z bojlerjem ali sanitarno kačo. In vsaj meni se zdi to veliko boljsa opcija
Nov za jurja in pol
<!-- m --><a class="postlink" href="http://m.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/centralno-ogrevanje/kotli-gorilniki-in-oprema/zalogovnik-s-pretocno-inox-spiralo-solar-1800l-1297953131.html?aclct=1433249070">http://m.bolha.com/gradnja/ogrevanje-in ... 1433249070</a><!-- m -->
Rabljen za manj kot jurja. Glede na to da je "prazen" je za moj "okus" predrag in najbrz za oglasevano ceno ne bo prodan.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=21&t=64408">viewtopic.php?f=21&t=64408</a><!-- l -->
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
O potrebni moči peči se da sklepati tudi iz: "Koliko pm drv pokuriš čez zimo?"
O potrebni velikosti zalogovnika pa iz časa, ko nebi rad šel v kurilnico (ponoči) in sprejemljivega padca temperature v prostorih v tem času.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Tudi meni je sredi zime spustila štadlerca nekje med bojlerjem in kotlovno vodo in mi je začel naraščati pritisk v radiatorjih. takrat smo vgradili zunanji 120l kombiniran bojler, starega na peči pa blindirali. Takrat se je začelo moje iskanje in branje po internetu kaj vgraditi.
Po prebiranju forumov sem ugotovil, da novo peč brez zalogovnika ni priporočljivo kuriti zato sem se odločil, da bom tej stari peči prigradil zalogovnik in dvig povratka, nato pa ko bodo finance pa zamenjal še samo peč.
No in leta 2012 sem v kurilnico vgradil zalogovnik in vse kar je potrebno za dvig povratka. V kurilnici sem pustil tudi peč na olje, ki sem jo vezal v sistem za primer okvare peči na drva. Tako sem kuril peč na drva najprej 2 leti po okvari še brez zalogovnika, nato sem vgradil zalogovnik in še dve zimi z zalogovnikom. Novo peč (vigas 25 sw) sem vgradil leta 2014 takoj po žledu. Pa to ne zaradi tega ker bi bila spet spustila ampak je bila enostavno prepožrešna. Ni imela več izolacije odkar je 2010 spustila.
Zato če imaš finance za novo peč, raje k stari prigradi zalogovnik in vse kar pripada k njemu. Nato pa čez kakšno leto zamenjaj še samo peč za kakšnega uplinjaka.
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
@jani65: prosim napiši kaj več o izpolnjevanju predpisov v bodoče.
Ocena:
1
Težko je kaj napisat ,ker še vse skrivnost. Je pa mislim pametno nekaj iskat ,kar je na EK-skladu ali pa da dosega 90% in več.
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
No samo potem itak odpadejo vse klasične peči, z ali pa brez HT.
Objave: 583
Teme: 5
Ocena:
0
V tvojem primeru bi blo res najbolje obdrzat delujoco pec in dodat zalogovnik. Ali pa kar je Hanzi predlagal.. Pretehtaj moznost z zalogovnikom.