PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vzdrževanje temperature kotla

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!
Zanima me, kaj je bolj varčno?
Za ogrevanje sanitarne vode uporabljam STČ poleti, pozimi pa peč na peletni gorilnik, in zraven še dva radiatorja za kopalnice v času tuširanja, za ostal del stanovanja uporabljam za ogrevanje klimatsko napravo. Zanima me pa, ali je smiselno 24urno vzdrževanje temperaturo sanitarne vode in kotla. Temperaturo sanitarne vode imam nastavljeno na 50stopinj histereza 10stopinj tako, da mi jo žačne dogrevat,i ko pade na 40 stopinj. Kotel pa 65 histereza 8 stopinj. Ali bi kaj, privarčeval z izlaplanjem peči .
Hja to boš pa moral sam ugotoviti če se splača ali ne. Nisi nič napisal kdaj imaš željo po ogrevanju s tistima dvema radiatorjema. Če želiš ogrevati z radiatorjema samo par ur popoldan in zvečer potem se verjetno splača peč preostali čas ugašati. Verjetno imaš v bojlerju dovolj zaloge tople vode za celodnevno uporabo.Kotel bo pa v tistih urah ko želiš tople radiatorje tudi uspel pogreti vodo na željeno temperaturo.

Jaz bi rekel tako, manj časa kot želiš ogrevanje z radiatorjema bolj je smoterno ugašanje peči, dalj časa kot želiš ogrevanje z radiatorjema manj se splača ugašanje peči.
Gre za ene tri ure na dan, ogrevanje dveh radiatorjev v večernem času. Peč pa lavfa sedaj tudi dobre 3h da zgreje 200l vode in še za naslednji dan za potrebe pomivanja.
Sam še pozimi ne ogrevam z kotlom, poleti je itak vroče tako ,da ne rabim gretja v kopalnici, prej hlajenje. STČ 365 dni.
STČ je v kleti kjer ima mami svojo rezidenco in ji pozimi preveč podhljajuje prostore. In če že lavfam kotel potem spustim še v dva radiatorja v kopalnici.
Torej potrebuješ ogrevanje tri ure v enem kosu. Ča da se verjetno splača preostalih 21 ur peč ugašati. Pomoje peč ne porabi toliko pelet za enkratno segrevanje kotlovne vode in pa same peči kot pa bi za vzdrževanje temperature v peči skozi 24 ur.
To me je najbl zanimal. Ali porabi več za vzdrževanje ali gretje v enem kosu 3ure.
Za to boš pa mogel narediti preizkus. Za tole bi pa mogel narediti preizkus. V zalogovnik za pelete ko je prazen, vsuješ eno vrečo pelet in kuriš tako, Smile Smile da peč izklapljaš, ko je zalogovnik spet prazen vsiplješ novo vrečo v zalogovnik in pustiš peč, da skozi vzdržuje temperaturo. Videl boš kateri način dalj časa v dnevih gori, in tistega uporabljaš če je tudi drugače sprejemljiv.
Ja to sem mel v mislih. Ampak je lažje, če je to že kdo preiskušal Big Grin Ni ga čez to, da ti kdo prinese na pladnju Big Grin
To je sicer res, ni se pa preveč zanesti na te podatke. Nikoli nista dve hiši popolnoma enako energetsko potratni in stanovalci v njej nimajo enakih želja. Zato lahko en zagovarja samo en našin kurjenja drugi pa drugega. Zato je najbolje takšne preizkuse sam narediti, in pridobljeni podatki so zate najbolj referentni. Big Grin Big Grin
Poraba pelet bo verjetno manjsa, bo pa kotel bolj trpel ker bo vsak dan hladen zagon. Pa saj obicajni kotli imajo tudi vsak dan hladen zagon.
Iskanje po temi