PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zamenjava ogrevanja pri prenovi hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

situacija je sledeča: kupili smo 20 let staro hišo, ki je v fazi prenove. Centralna kurjava na kurilno olje in radiatorje je že odstranjena, ker je prejšnji lastnik hotel odstraniti tlake in postaviti talno ogrevanje. Meni pa postavitev talnega ogrevanja predstavlja prevelik zalogaj (TČ, postavitev talnega ogrevanja, odstranjevanje tlakov, novi tlaki, višanje vrat, prenizki stropi, višanje oken,...). Kaj bi vi naredili na mojem mestu? Za kakšno ogrevanje bi se odločili? Naj povem še to, da je hiša izolirana s 7 cm stiroporja, streha je betonska in pod streho je 5 cm stiroporja.

Hvala vam za pomoč.

Lep pozdrav
betonska streha, torej predvidevam primorska, kar je mogoče manj obremenjajoče za razne tč izvedbe oz nasploh za porabo energije za ogrevanje (je pa laho kakšna izpostavljena lega na burji tudi enako kot bolj nižjim temeraturam v bolj celinskih regijah). kar bi edino mogoče bilo za optimizirat je recimo povečanje oz zamenjava topl. izolacije strehe (bo mpogoče treba pazit tudi na preprečitev pregrevanja), mogoče kakšna menjava tesnil na oknih ipd.

kar se tiče ogrevanja, pa tako: če tlaki še niso vrženi ven in če je cevna instalacija ok, potem radiatorje nazaj, generator pa zavisi. trenutno je kurilc ugoden, čeprav je načeloma to najdražji energent (v primeru, če je gorilc in kotel še pri bajti), potem je tukaj jasno priklop tč, možnost kombiniranja s kolektorji za sanitarno vodo (sploh za omenjeno primorsko regijo) ipd.
Izotop mogoče mu pa kombinacija s kolektorji za toplo vodo sploh ne pride v poštev tko kot pri meni, pa čeprav imam poteli celi dan sonce ( od vzhoda do zahoda). Imam toplotno črpalko ( samo notranjo enoto )za talno gretje in sanitarno vodo s 450l bojlerjem. Pa mi je matematika pokazala, da investicija in montaža kolektorjev pri zdejšnji ceni ni povrnjena v mnogo mnogo letih. Pa so ostali na izhodih na toplotni črpalki čepi namesto priklopa kolektorjev.
tam kjer so bili radjatorji daste lahko konvektorje-bo pa šumelo.tlake pustite na miru, je pa nova napeljava do konvektorjev.
@ mb207d: ja, fino je mogoče malo na papir prej dat, je pa pri kolektorjih tako, da se da kaj načarat s kakšno poceni rabljeno robo ali celo lastno izvedbo ipd.
allagas Napisal:tam kjer so bili radjatorji daste lahko konvektorje-bo pa šumelo.tlake pustite na miru, je pa nova napeljava do konvektorjev.
Kakšna napeljava? Električna?

Poslano z mojega Xtouch z uporabo Tapatalk
Izotop to ti povsem verjamem, da je različna cena izvedbe solarne tehnike. Pri starših sem namontiral 15 kolektorjev ( rabljenih katere sem sam popravil ) in 6000l zalogovnika ( 2x3000). Ampak je bila zadeva matematično izpljačljiva. Zdej v tem trenutku pa ni, ker na dvorišče nihče ne pripelje odpadnih kolektorjev ( cena železja je precej pod 100 eur za tono). Mogoče imaš ti drugačno matematiko?
matematika je odvisno tudi recimo od kakšnih razpisov ipd, ampak pustimo to. kto praviš, se mogoče da kaj postorit sam, to je vse. se mi pa pač zdi dfajn vedno izrabit lokalne pogoje in danosti.
alanford Napisal:
allagas Napisal:tam kjer so bili radjatorji daste lahko konvektorje-bo pa šumelo.tlake pustite na miru, je pa nova napeljava do konvektorjev.
Kakšna napeljava? Električna?

Poslano z mojega Xtouch z uporabo Tapatalk
in električna in same cevi.vgrajene so verjetno stare in neizolirane.
bossko Napisal:Pozdravljeni,

situacija je sledeča: kupili smo 20 let staro hišo, ki je v fazi prenove. Centralna kurjava na kurilno olje in radiatorje je že odstranjena, ker je prejšnji lastnik hotel odstraniti tlake in postaviti talno ogrevanje. Meni pa postavitev talnega ogrevanja predstavlja prevelik zalogaj (TČ, postavitev talnega ogrevanja, odstranjevanje tlakov, novi tlaki, višanje vrat, prenizki stropi, višanje oken,...). Kaj bi vi naredili na mojem mestu? Za kakšno ogrevanje bi se odločili? Naj povem še to, da je hiša izolirana s 7 cm stiroporja, streha je betonska in pod streho je 5 cm stiroporja.

Hvala vam za pomoč.

Lep pozdrav
Premalo podatkov. Lokacija? Misliš še kaj izolirati? Koliko denarja na voljo (sedaj in prihodnosti)?
Zakaj višati okna, kolikšna je debelina tlakov sedaj?
Izotop od kar so matematiko in denar poštudirali je meni povsem jasno in to marsikaj. V letu 2014 sem podrl staro hišo, navozil 1300m3 materiala na parcelo, zabetoniral klet, postavil leseno hišo gor, jo opremil in se vselil. Pa nisem tut ene subvencije iskal, ampak mi je bila pomembna samo cena katero jaz plačam. In če me brez subvencije pride znesek več kot imam ceno brez subvencije - kdo je pol zmagal? Pa še država ne ve kaj in kako imam urejeno, da bi kdaj zahtevala kaj nazaj zase...
Vednose najde dovolj višine da se da položit talno! Brez da bi višal preklade in okna (od kjhe ta ideja?).

Če ga želiš imeti. Če ne, pač ne razkopavaš.
Hiša se nahaja na Krasu in ni izpostavljena burji, je dvonadstropna, vsako nadstropje cca 60 m2.
Kot sem že rekel je od zunaj izolirana s 7 cm stiroporja, zaenkrat ne nameravam dodatno izolirati. Streha je betonska, spodaj (strop mansarde) je 5 cm stiroporja. Na strop spodaj sem mislil dodati 10 cm stiroporja, mrežica in lepilo ali knauf in 10 cm steklene volne.
Višina stropa je sedaj cca. 242 cm, če bi odstranil tlak bi pridobil 9 cm, novo višino tlaka sem upošteval 14 cm tako da bi bila nova višina stropa 237 cm, kar se mi zdi malo. Višina odprtin za vrata je sedaj 203 cm, višina okenske odprtine od tal do police je sedaj 85 cm. Vse to bi se v primeru zvišanja tlakov zmanjšalo za 5 cm na 198 cm za vrata in 80 cm okna od tal. Ali so te višine dovolj?
Od centralne kurjave na kurilno olje je ostala le cisterna. Peči ni več, radiatorjev ni več in cevi tudi ni več. Praktično moram na novo nekaj postaviti. Ogrevanje prostorov in seveda ne smem pozabiti tudi na ogrevanje tople vode.
Tudi sam bi imel najraje talno ogrevanje. Ampak kot sem že povedal se mi zdi malo preveč drago in komplicirano. Budget je tam nekje do 7000 €. Variante o katerih razmišljam: radiatorji + peč na pelete + bojler ali električni paneli + peč na drva v dnevni sobi + bojler - električni paneli me ravno ne prepričajo, je pa najcenejša investicija + enostavna montaža.
Ali mogoče radiatorji + VT TČ. Kaj menite?
Kotel na pelete iz HR,STČ,razvod centralne plastika,vsaka etaža posebej,vremensko vodena regulacija,radiatorji ,strop je tudi 235 dovolj. Če boš sam delal in iskal popuste boš mogoče prišel skozi z €.
Kotel in STČ nekje 3500€,radiator ~130€ za kos x?, povezava ?, regulacija 350€ x2, strop ?.
Strop do izoliraj na zgornji strani in ne na spodnji. Kaj imas zgoraj?
1 2 3
Iskanje po temi