PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Delovanje TČ in poraba elektrike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dash: je normalno, ker zdaj bo koncno delala, kar mora :-) Ceprav za toliko radiatorjev zelo malo rabi (nasa kuri blizu 90W na tretji - max stopnji). V kolikor se ni, jo daj na najvisjo hitrost potem pa samo pusti naj dela.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Ok super, sem že mislim, da je spet kaj narobe. Mam odprte vse radiatorje, razen 3 spalnice ne. Nastavil sem na 42 MAX in 33 MIN, grelce izključil, pa sanitarno sem tut zmanjšal na 40°C.
Hvala Sašo65 in Poldee za info, bom popisal vsak dan pa da vidimo...upam, da uspe.
Ni kaj, sam da bo kaj haska...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Dash Napisal:Danes popoldan sem nastavil vse kot ste mi svetovali, sem pa videl spremembo na obtočni črpalki (UNACL GPA 25/60 - 180MM), in sicer prej je delovala 7-9 W, zdaj pa kar 45 W. Je normalno, da je zdaj tu takšna razlika?
Res odličen podatek, pomeni, da si šel v optimalnejši način ogrevanja Idea

Kot so ti že vsi drugi svetovali, še enkrat:
- TČ mora delat non/stop
- vse sobne termostate, ki uravnavajo obtočno črpalko(OČ) na maximum
- vse radiatorje (v prostorih kjer živite -250m2) do konca odpret na vrhu, spodaj, termostatske ventile tudi
- radiatorji v prostorih, kjer ne živite naj bi bili vsaj mlačni (uravnati/znižati) pretok spodaj pri ventilu
- ogrevalna voda (gre skozi radiatorje) naj bo čim nižje temperature(T), v tem mrazu naprimer 40 do 45, povratna bo do 10 manj.
Če je ponoči nastavljena redukcijska temperatura ogrevalne vode, je treba to izključit.
Bolj, ko bo OČ, ki žene ogrevalno vodo skozi radiatorje delala, manjša bo razlika med dvižnim in povratnim vodom ogrevalne vode in posedično boš lahko še malo znižal T ogrevalne vode za enak ogrevalni učinek.
Z nižanjem T ogrevalne vode dvigaš COP(izkoristek) TČ, vendar za isti učinek mora ogrevalna voda potovati skozi radiatorje hitreje. OČ, ki žene vodo skozi veje radiatorjev nastavit na MAXIMALNO brzino.
Radiatorji bodo tako tudi bolj enakomerno topli oz bo grela večja površina radiatorjev, kar bo dodaten doprinos k izboljšavi COP-a oz SCOP-a (COP + grelci + OČ,..), ker se na ta račun spet malo lahko zniža T ogrevalne vode.
Na porabo OČ se pri tako veliki kvadraturi ne oziraj, itak je to pri tebi relativno drobiž.
V spalnicah, če je pretoplo, seveda lahko zmanjšaš pretok skozi radiatorje, s pripirom spodaj (za polovično moč, pripret 80%), kasneje lahko tudi s pripirom termostatskega ventila.

Kako nastavit T ogrevalne vode, bodo drugi povedali, ki imajo enako TČ.
Ko boš imel izkušnjo s kako T ogrevalne vode prideš skozi pri -10 in s kako pri +1 in s kako pri +10 - boš pa nastavil krivuljo, ki bo določalo T ogrevalne vode v odvisnosti od zunanje temperature(ZT).
Zelo dobro bi bilo imeti dodatni odštevalni števec elektrike samo za TČ.
Upam, da imaš dvo-tarifni odjem (MT/VT), ki je v praksi skoraj pri vseh cenejši od enotarifnega.

Morda pa je v bližini kak naprednejši uporabnik TČ, po možnosti Zubadana in ti lahko tudi praktično pomaga...
Dash Napisal:Danes popoldan sem nastavil vse kot ste mi svetovali, sem pa videl spremembo na obtočni črpalki (UNACL GPA 25/60 - 180MM), in sicer prej je delovala 7-9 W, zdaj pa kar 45 W. Je normalno, da je zdaj tu takšna razlika?
Če potipate radiatorje so vsi enakomerno topli ?
Imate novjšo OČ mi imamo Wilo Star RS25/6 imate več črpalk ali je to edina ?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/seltron-novice/obtocna-crpalka-z-elektronsko-regulacijo.html">http://www.seltron.si/seltron-novice/ob ... acijo.html</a><!-- m -->
To je njen MAX 45 W upam da bo dovolj močna :?:
Migaj, se vidi da si že stari maček za regulacijo TČ z veliko izkušenj! Dober povzetek! Big Grin
labelsm Napisal:Če potipate radiatorje so vsi enakomerno topli ?
Imate novjšo OČ mi imamo Wilo Star RS25/6 imate več črpalk ali je to edina ?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/seltron-novice/obtocna-crpalka-z-elektronsko-regulacijo.html">http://www.seltron.si/seltron-novice/ob ... acijo.html</a><!-- m -->
To je njen MAX 45 W upam da bo dovolj močna :?:

Ja to je edina, sem jo nastavil na max delovanje. Pač skače od 43 - 45 W.
Radiatorji so vsi enakomerno topli.

Migaj - imamo dvotarifni odjem. Hvala za podrobne informacije. Zdaj ko imam vse tako nastavljeno, je poraba elektrike 20kwh, od 8. do 12. ure.
Kašno imaš zdaj temp. dvižnega voda in tem. prostorov? 20 kwh samo za TČ ali kompletno?
To je cca. 5kw na uro. Se pravi v tem tempu 120 kwh plus nekaj nočnega dodatka. Primerjavo porabe lahko delaš izključno z tistimi, ki ogrevajo podobno velik objekt. Bo pa potrebno nekaj dni, da se sistem stabilizira. Ne šparat z ogrevanjem na hodnikih. Neboš kaj dosti prihranil, pa tudi bivalno udobje bo neprimerljivo višje.
Migaj Napisal:
Res odličen podatek, pomeni, da si šel v optimalnejši način ogrevanja Idea

Kot so ti že vsi drugi svetovali, še enkrat:
- TČ mora delat non/stop
- vse sobne termostate, ki uravnavajo obtočno črpalko(OČ) na maximum
- vse radiatorje (v prostorih kjer živite -250m2) do konca odpret na vrhu, spodaj, termostatske ventile tudi
- radiatorji v prostorih, kjer ne živite naj bi bili vsaj mlačni (uravnati/znižati) pretok spodaj pri ventilu
- ogrevalna voda (gre skozi radiatorje) naj bo čim nižje temperature(T), v tem mrazu naprimer 40 do 45, povratna bo do 10 manj.
Če je ponoči nastavljena redukcijska temperatura ogrevalne vode, je treba to izključit.
Bolj, ko bo OČ, ki žene ogrevalno vodo skozi radiatorje delala, manjša bo razlika med dvižnim in povratnim vodom ogrevalne vode in posedično boš lahko še malo znižal T ogrevalne vode za enak ogrevalni učinek.
Z nižanjem T ogrevalne vode dvigaš COP(izkoristek) TČ, vendar za isti učinek mora ogrevalna voda potovati skozi radiatorje hitreje. OČ, ki žene vodo skozi veje radiatorjev nastavit na MAXIMALNO brzino.
Radiatorji bodo tako tudi bolj enakomerno topli oz bo grela večja površina radiatorjev, kar bo dodaten doprinos k izboljšavi COP-a oz SCOP-a (COP + grelci + OČ,..), ker se na ta račun spet malo lahko zniža T ogrevalne vode.
Na porabo OČ se pri tako veliki kvadraturi ne oziraj, itak je to pri tebi relativno drobiž.
V spalnicah, če je pretoplo, seveda lahko zmanjšaš pretok skozi radiatorje, s pripirom spodaj (za polovično moč, pripret 80%), kasneje lahko tudi s pripirom termostatskega ventila.

Kako nastavit T ogrevalne vode, bodo drugi povedali, ki imajo enako TČ.
Ko boš imel izkušnjo s kako T ogrevalne vode prideš skozi pri -10 in s kako pri +1 in s kako pri +10 - boš pa nastavil krivuljo, ki bo določalo T ogrevalne vode v odvisnosti od zunanje temperature(ZT).
Zelo dobro bi bilo imeti dodatni odštevalni števec elektrike samo za TČ.
Upam, da imaš dvo-tarifni odjem (MT/VT), ki je v praksi skoraj pri vseh cenejši od enotarifnega.

Morda pa je v bližini kak naprednejši uporabnik TČ, po možnosti Zubadana in ti lahko tudi praktično pomaga...

Migaj,
Kaj svetuješ glede časovnega delovanja zaradi porabe? Sam imam nastavljen časovnik po urah. Kaj je bolj optimalno, da deluje non stop na določeni temperaturi 24/7 ali po časovniku?
Tole je zanimivo... Mi imamo sicer TČ ZV, talno gretje.
Sam imam termostat v sobi ki vklaplja in izklaplja. Naj ga potem dam na maximum? Samo potem bo TČ delala nonstop...
Če ti pogosto izklaplja, pomeni da imaš previsoko temperaturo DV. Termostat daj na max in znižaj DV.
xavi Napisal:Kašno imaš zdaj temp. dvižnega voda in tem. prostorov? 20 kwh samo za TČ ali kompletno?
To je cca. 5kw na uro. Se pravi v tem tempu 120 kwh plus nekaj nočnega dodatka. Primerjavo porabe lahko delaš izključno z tistimi, ki ogrevajo podobno velik objekt. Bo pa potrebno nekaj dni, da se sistem stabilizira. Ne šparat z ogrevanjem na hodnikih. Neboš kaj dosti prihranil, pa tudi bivalno udobje bo neprimerljivo višje.

Temperatura DV je 42, temperatura prostorov je 22, s tem da je to soba kjer smo najpogosteje. Tam kjer je bila prej temperatura 17°C, ker je nismo ogrevali, je zdaj tudi 22.
20kwh kompletno
Počakaj kakšen dan, da se stanje normalizira (ogrejejo prej delno neogreti zidovi), potem boš pa še enkrat odčital porabo. Kdaj si popravil nastavitve/odprl zaprte radiatorje?

Trenutno je to še vedno kar precejšnja poraba, če bi se to nadaljevalo bi imel ob takem vremenu mesečno položnico krepko čez 300€. Pa si prepričan, da nimaš še kakšnih drugih porabnikov poleg TČ?
Če si že prišel nad nastavljeno temperaturo (kljub temu, da hiša še ni nagreta) potem obvezno že znižaj temperaturo dvižnega voda.

Ker temperatura bo še narasla ob stabilizaciji objekta.

Tako da korigiraj navzdol na 41 stopinj. (če le gre probaj priti pod 40 stopinj, kar bi za moje pojme moglo it, ker ima hiša le 12 cm izolacije!)
Včeraj popoldan sem nastavil.
Ja vse ostale zadeve kot sem že napisal: 2 hladilnika, skrinja, računalnik, televizije, modem; v glavnem nič tako konkretnega.

Bom zmanjšal še za 1 stopinjo.

Zdaj je poraba (celotna) 13kwh v 3 urah.
1 2 3 4 5 6 ... 14 Pojdi na stran 
Iskanje po temi