Dash Napisal:Danes popoldan sem nastavil vse kot ste mi svetovali, sem pa videl spremembo na obtočni črpalki (UNACL GPA 25/60 - 180MM), in sicer prej je delovala 7-9 W, zdaj pa kar 45 W. Je normalno, da je zdaj tu takšna razlika?
Res odličen podatek, pomeni, da si šel v optimalnejši način ogrevanja
Kot so ti že vsi drugi svetovali, še enkrat:
- TČ mora delat non/stop
- vse sobne termostate, ki uravnavajo obtočno črpalko(OČ) na maximum
- vse radiatorje (v prostorih kjer živite -250m2) do konca odpret na vrhu, spodaj, termostatske ventile tudi
- radiatorji v prostorih, kjer ne živite naj bi bili vsaj mlačni (uravnati/znižati) pretok spodaj pri ventilu
- ogrevalna voda (gre skozi radiatorje) naj bo čim nižje temperature(T), v tem mrazu naprimer 40 do 45, povratna bo do 10 manj.
Če je ponoči nastavljena redukcijska temperatura ogrevalne vode, je treba to izključit.
Bolj, ko bo OČ, ki žene ogrevalno vodo skozi radiatorje delala, manjša bo razlika med dvižnim in povratnim vodom ogrevalne vode in posedično boš lahko še malo znižal T ogrevalne vode za enak ogrevalni učinek.
Z nižanjem T ogrevalne vode dvigaš COP(izkoristek) TČ, vendar za isti učinek mora ogrevalna voda potovati skozi radiatorje hitreje. OČ, ki žene vodo skozi veje radiatorjev nastavit na MAXIMALNO brzino.
Radiatorji bodo tako tudi bolj enakomerno topli oz bo grela večja površina radiatorjev, kar bo dodaten doprinos k izboljšavi COP-a oz SCOP-a (COP + grelci + OČ,..), ker se na ta račun spet malo lahko zniža T ogrevalne vode.
Na porabo OČ se pri tako veliki kvadraturi ne oziraj, itak je to pri tebi relativno drobiž.
V spalnicah, če je pretoplo, seveda lahko zmanjšaš pretok skozi radiatorje, s pripirom spodaj (za polovično moč, pripret 80%), kasneje lahko tudi s pripirom termostatskega ventila.
Kako nastavit T ogrevalne vode, bodo drugi povedali, ki imajo enako TČ.
Ko boš imel izkušnjo s kako T ogrevalne vode prideš skozi pri -10 in s kako pri +1 in s kako pri +10 - boš pa nastavil krivuljo, ki bo določalo T ogrevalne vode v odvisnosti od zunanje temperature(ZT).
Zelo dobro bi bilo imeti dodatni odštevalni števec elektrike samo za TČ.
Upam, da imaš dvo-tarifni odjem (MT/VT), ki je v praksi skoraj pri vseh cenejši od enotarifnega.
Morda pa je v bližini kak naprednejši uporabnik TČ, po možnosti Zubadana in ti lahko tudi praktično pomaga...