PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Delovanje TČ in poraba elektrike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne, ni bila takša cena, je bila manjša Smile

Joj koliko informacij, hvala vsem, ste mi ful pomagali, da lažje zastopim zadevo in upam da mi uspe zadevo urediti. Res ne bi bilo slabo, da bi serviserji oz. prodajalci toplotnih črpal nam nevednežem povedali kaj informacij glede delovanja, ne pa da samo nastavijo in rečejo, da je to najboljša nastavitev in to je to.

Vseeno mi pa še nekaj ni jasno - če dam vse ventile na radiatorjih na ful, to pomeni, da bo preveč toplo v prostorih, saj nimamo sobnega tipala za uravnavanje temperature. Recimo v spalnici ne morem imeti takšne temperature, ker mi otrok ne spi če je prevroče. Lahko dam vse radiatorje na 4 - torej 22°C ali je to premalo?
Kaj pa z električnim grelcem, ga pustim vklopljenega?

Ne, 360m2 je celotna površina hiše, ogrevanih prostorov je manj, cca 250m2.

Mi lahko prosim še nekdo razloži kako se upravlja z vremensko regulacijo? Je to:
vzporedni premik 00.6
korekcija nagiba 00.0?
Res nimam pojma kako to deluje, sem čisto nov v tem, ampak bi rad naštudiral zadevo.
Tam, kjer bo pretoplo lahko zmanjsas pretok skozi radiator, naceloma pa vse radiatorje na full in bo ze sama crpalka s temperaturo ogrevne vode skrbela, da boste imeli ravno prav. Tvoja naloga je pravilno nastaviti pretoke skozi radiatorje, da bo povsod priblizno ista temperatura - malo traja, da zadanes ampak se splaca. Drugace pa bolj ko bo toplov hisi, bolj bos lahko znizal ogrevalno temperaturo in s tem seveda tudi porabo. Definitivno pa ne izkljapljaj crpalke (toplotne niti obtocne) ampak naj deluje nonstop - to ni plinska pec ali oljni kotel. Cilj ti naj bo s cimnizjo temperaturo ogrevati prostore - nonstop! Potem se grelci ne bojo vec tako pogosto prizigali oz. ne bi se smeli.

Kar navajas je vremenska regulacija, samo tud sam nisem ravno toliko v tem (sem zagovornik notranjega tipala in vremenske) in ti ne mislim soliti pamet glede tega. Za zacetek fiksno nastavi neko dokaj visoko temperaturo ogrevnega voda recimo 44,45 in takoj, ko vam bo prevroce, jo znizaj za stopinjo in daj sistemu nekaj casa, da vidis koliko se ta stopinja pozna. Vmes na toplem prestudiraj regulacijo in ko bos enkrat nastavil njo, bo TC delala zate, takrat bos lahko pozabil na rocno nastavljanje ker bo sama skrbela. Ti bos samo korigiral krivuljo (moc ogrevanja), ostalo je njen problem.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Citat:Vseeno mi pa še nekaj ni jasno - če dam vse ventile na radiatorjih na ful, to pomeni, da bo preveč toplo v prostorih, saj nimamo sobnega tipala za uravnavanje temperature.
Zato pa moraš znižati temperaturo vtoka na takšno, da bo dnevna soba primerno ogreta s popolnoma odprtimi ventili. Če bo v spalnici prevroče, pa boš tam priprl ventile.
Dash Napisal:Vseeno mi pa še nekaj ni jasno - če dam vse ventile na radiatorjih na ful, to pomeni, da bo preveč toplo v prostorih, saj nimamo sobnega tipala za uravnavanje temperature. Recimo v spalnici ne morem imeti takšne temperature, ker mi otrok ne spi če je prevroče. Lahko dam vse radiatorje na 4 - torej 22°C ali je to premalo?

Ne, 360m2 je celotna površina hiše, ogrevanih prostorov je manj, cca 250m2.

Mi lahko prosim še nekdo razloži kako se upravlja z vremensko regulacijo? Je to:
vzporedni premik 00.6
korekcija nagiba 00.0?
Res nimam pojma kako to deluje, sem čisto nov v tem, ampak bi rad naštudiral zadevo.
Sklepam da imate carel krmilje :?: najprej odprite vse radjatorje v teh 250 m2 na full spustite DV minmal na 33 maximal na 42 črpalka naj deluje po prostorski in zunanji tem. , če imate kje v hiši tipalo si ga nastavite na željeno temperaturo. Sčasoma boste ugotovili v katerih sobah vam je pretoplo začnete pripirat radjatorje. Če bo sobna dosežena večkrat na dan pa se začnete igrat z krivulijami zaenkrat jih pustite na miru !
Dash Napisal:Vseeno mi pa še nekaj ni jasno - če dam vse ventile na radiatorjih na ful, to pomeni, da bo preveč toplo v prostorih, saj nimamo sobnega tipala za uravnavanje temperature. Recimo v spalnici ne morem imeti takšne temperature, ker mi otrok ne spi če je prevroče. Lahko dam vse radiatorje na 4 - torej 22°C ali je to premalo?
Ne poslušaš, temperaturo v prostorih boš znižal z nastavitvijo nižje temperature vode, kar je bistveno za boljši izkoristek TČ. Torej do konca odpri _vse_ ventile, tudi spodnje pri radiatorjih in nižaš temperaturo vode toliko časa, da imaš v najhladnejšem prostoru ravno še dovolj toplo. Nato s spodnjimi ventili pri radiatorjih toliko pripreš v pretoploh prostorih, da je tudi tam ustrezna T. Šele na to lahko načeloma nastaviš termostatske ventile (če bo sploh še potreba po njih!).
Grelce bi jaz izklopil, ker ne vidim potrebe po njih potem ko bo voda hladnejša.
Dash: poglej sliko in lahko vidis, da pri nas (vsi radiatorji odprti na polno) kozi njih trenutno tece 34 stopinj, iz njih se vraca 31, v hisi pa imamo 21.5.

Pri tebi pa skozi radiatorje tece 54 stopinj in ker crpalka to tezje zmore, ji izdatno pomagajo grelci. Torej, pod nujno moras znizat ogrevno temperaturo vode. S tem bos mocno povecal izkoristek naprave in zmanjsal racun, verjemi, n druge poti. To NI pec na olje, plin ali drva. V bistvu imas ze vse napisano, samo se nardit moras Smile

Priložene datoteke
.gif   fws.gif (Velikost: 22,09 KB / Prenosi: 852)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Grelce nujno izklopit. V servisnih nastavitvah imaš možnost nastavitve max temperatura vtoka in minimalna temp vtoka. Nastavi kot so ti napisali. Max 45 in min 33. Ter vodenje po zunanjem tipalu. Če imaš krmilje CAREL prideš v servisne nastavitve z tipkami na desni strani (3 tipke so) tipkaš po vrsti : zgornja,srednja,spodnja,srednja.
Če še želite vedet kaj glede carel krmilja pa kr vprašat.
labelsm Napisal:Sklepam da imate carel krmilje :?: najprej odprite vse radjatorje v teh 250 m2 na full spustite DV minmal na 33 maximal na 42 črpalka naj deluje po prostorski in zunanji tem. , če imate kje v hiši tipalo si ga nastavite na željeno temperaturo. Sčasoma boste ugotovili v katerih sobah vam je pretoplo začnete pripirat radjatorje. Če bo sobna dosežena večkrat na dan pa se začnete igrat z krivulijami zaenkrat jih pustite na miru !

Ja Carel krmiljenje.

Ali naj nastavim samo po zunanji temperaturi, ker nimamo tipala?

Hvala Poldee za razlago in prikaz, zdaj mi je res bolj jasno. Imamo pa res veliko temperaturno razliko pri vodi v radiatorjih in iz.

HVALA vsem, super ste, bom naredil kot ste mi svetovali, upam da mi uspe, če ne vas pa še povprašam kaj.
Seveda pol pa samo po zunanji :!: ,ker nimate notranjega tipala boste morali kr hitro nastavljat krivulijo zaenkrat bi ji MAX tem. omejil na 42°c pa da vidite če bo dovolj drugače višat, ko boste začeli dobivat neke rezultate torej prevroče premalo vroče temu primerno se začne vsporeden premkat krivulija v +ali- in seveda nagib keivulije v +ali- .
Seveda nastavitve MAX-MIN se nastavlja v servisnih nastavitvah , če so grelci vklopljeni treba pogledat kdaj se vklopijo, tako kot imate nastavljeno je povsem normalno da se vklopijo ob nižjih kapacitetah se ponavadi ne vklopijo in niti ni potrebe saj sam TČ dosega parametre ki soji določeni.

Dash Napisal:Ja Carel krmiljenje.

Ali naj nastavim samo po zunanji temperaturi, ker nimamo tipala?

Hvala Poldee za razlago in prikaz, zdaj mi je res bolj jasno. Imamo pa res veliko temperaturno razliko pri vodi v radiatorjih in iz.

HVALA vsem, super ste, bom naredil kot ste mi svetovali, upam da mi uspe, če ne vas pa še povprašam kaj.
Dash Napisal:HVALA vsem, super ste, bom naredil kot ste mi svetovali, upam da mi uspe, če ne vas pa še povprašam kaj.
počasi...vse boš naštudiral da bo prav in še več_TČ je odlična, hiša ima soliden ovoj(verjetno so tudi okna o.k) ko vse skapiraš oz. zbalansiraš, boš videl, da če si prej porabil za 1600€ plina, bo sedaj za samo ogrevanje in SV 600€ polna kapa na sezono....nisi imel pa sreče z monterjem, ter tistim drugim, ki ti je nastavljal nekaj, da verjetno še sam ni vedel kaj...
PS. s kje si doma, da malo še vreme pogledamo za tvoj kraj..
sašo65 Napisal:
Dash Napisal:HVALA vsem, super ste, bom naredil kot ste mi svetovali, upam da mi uspe, če ne vas pa še povprašam kaj.
počasi...vse boš naštudiral da bo prav in še več_TČ je odlična, hiša ima soliden ovoj(verjetno so tudi okna o.k) ko vse skapiraš oz. zbalansiraš, boš videl, da če si prej porabil za 1600€ plina, bo sedaj za samo ogrevanje in SV 600€ polna kapa na sezono....nisi imel pa sreče z monterjem, ter tistim drugim, ki ti je nastavljal nekaj, da verjetno še sam ni vedel kaj...
PS. s kje si doma, da malo še vreme pogledamo za tvoj kraj..

Res je super slišati od več ljudi enako mnenje, tako vsaj veš kako more biti. Z izvajalcem in serviserjem pa res nismo imeli sreče. Dandanes pač lahko vsak dela vse, žal tako je in če se ne spoznaš te lahko kar hitro okrog prinesejo.
Koroška, Prevalje
Lej serviserji ne znajo ali pa se jim ne da ubadati z optimalnimi nastavitvami. Večinoma nastavijo tako, da greje. Če greje drago, jih ne zanima.

Mi smo imeli sicer s serviserjem kar srečo in je nastavil blizu optimalnega, itak pa sem že v parih dneh sam naštudiral komplet vse in si probam nastaviti še bolj optimalno.
Danes popoldan sem nastavil vse kot ste mi svetovali, sem pa videl spremembo na obtočni črpalki (UNACL GPA 25/60 - 180MM), in sicer prej je delovala 7-9 W, zdaj pa kar 45 W. Je normalno, da je zdaj tu takšna razlika?
nič hudega, moja (od 1-7) je cel čas na 7 in porabi 70W - To je koristna toplota, ki ostane v hiši.....Si odprl vse radiatorje(v spalnicah ne rabiš) in spustil vtok iz 54 na recimo 36-43 (Prevalje ma -8 trenutno) zdej, če maš koliko toliko velike radiatorje, boš funkcioniral sedaj recimo na okoli 42° konstantnega gretja.....če imaš mogoče še zunaj elektronski števec od elektre, ga popiši vsak dan ob isti uri, pusti par dni, da se sistem ustali.....med 60 in 70kwh dnevne porabe skupaj bi bilo normalno pri tebi ob teh zunanjih T(čeprav je to govorenje na pamet, ampak neke smernice so) in 22° v dnevnem prostoru bi moralo bit dovolj....čeprav, "100 ljudi 100 čudi"
1 2 3 4 5 ... 14 Pojdi na stran 
Iskanje po temi