PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevalni sistem pri obnovi stare hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Se moj sokurjac v kurilnici, ki mi vcasih da kak nasvet :twisted:

Priložene datoteke
.jpg   20160112_110418.jpg (Velikost: 110,99 KB / Prenosi: 465)
Citat:Ales. H. Lahko ti je orenk žal. Sploh nekoc ko bos imel kaksne tezave s krcnimi žilami (50C) ker si ne privoscis nekega mesalnega ventila za nekaj 10 evrov. Sem neko popoldne bil na takem talnem gretju. Hvala lepa, noge sem drzal v luftu, oziroma sem jih naslonil na noge mize.
Saj tla nimajo 50C ... :lol: Na dveh hodnikih in v kopalnici pa tudi nisem 24/7 Wink
Hanzi Napisal:Ce imas sindrom jani65 da ti je tezko zvecer naloziti kotel (in se zjjtraj cca 10/zimo) potem ti najbrz nekdo drug pripravkja drva, ker tisto je precej tezje. Vsaj meni.

Ce nimas kaksnega garaznega koledarja v kurilnici, potem nalaganje sodobnega kotla traja 5 minut (zenska je zagotovo dlje v kopalnici, tudi moski marsikdo), ter nekajkrat letno se nekaj minut da postrgas pepel. Pa ce si skrt do dimnikarja recimo kdaj pa kdaj ocistis pec s krtaco..
Toplo hiso imeti ob prihodu domov ni sedaj noben bavbav tudi ob kurjenju drv. Resitev je zalogovnik, ki bi ga jaz itak naredil obveznega pri kurjavi z drvmi. (manjsi volumen kot ekosklad, bi ga pa zahteval, vsaj kaksnih 30l/kw (obicajne) peči z majhnim volumnom kurisca. Ali pa recimo vsaj 10l/l kurisca.

Ales. H. Lahko ti je orenk žal. Sploh nekoc ko bos imel kaksne tezave s krcnimi žilami (50C) ker si ne privoscis nekega mesalnega ventila za nekaj 10 evrov. Sem neko popoldne bil na takem talnem gretju. Hvala lepa, noge sem drzal v luftu, oziroma sem jih naslonil na noge mize. :!:
Komaj čakam ,da se zjutraj zbudim in navalim v kurilnico ,prav tako je ko pridem iz službe. Kaj se pa talnega tiče je po mojem za izolirane hiše.
Imam 1000l zalogovnik in klasični kotel. V tej sezoni, ko je na stenah 12cm grafita (zaključni sloj bo spomladi), še nisem kuril več kot 1x na dan. (V nedeljo nisem, danes ne bom.) Pred izolacijo fasade sem pri temperaturah pod lediščem kuril 2x ali pa ga "napolnil" na 90+ °C.

Večji zalogovnik bi tudi v neizolirani hiši omogočal redkejše kurjenje. Lahko pa bi mrzle in/ali časovno obremenjene dni pomagala tudi vgradnja el. grelca v zalogovnik.
Ker ni bilo napisano, hiša že ima kakšno centralno ogrevanje bi jaz naredil tako.

Najprej bi se odločil ali bo talno ali radiatorsko ogrevanje. Jaz bi se v tem primeru odločil za radiatorsko ogrevanje.

Potem bi naredil cevni razvod tako da bi imel za vsako etažo svoj mešalni ventil v kurilnici.

V kurilnico, bi dal največji možni zalogovnik vode, ki gre v kurilnico ali pa več manjših skupnega volumna od 1500 do 2000l.

Na bolhi, bi kupil eno rabljeno peč na drva in mogoče še eno peč na olje. Ti dve peči povezal v sistem z zalogovnikom, ter nekaj let tako ogreval. Ko bi se finance izboljšale pa peč na drva zamenjal z eno uplinjevalno pečjo na drva.
jani65 Napisal:Kaj se pa talnega tiče je po mojem za izolirane hiše.
Tudi če hiša ni izolirana ali slabo izolirana, bo talno še vedno opravljalo svojo funcijo. Bo pač kako stopinjo tlak toplejši, a še vedno dovolj nizko.
jani65 Napisal:
Hanzi Napisal:Ce imas sindrom jani65 da ti je tezko zvecer naloziti kotel (in se zjjtraj cca 10/zimo) potem ti najbrz nekdo drug pripravkja drva, ker tisto je precej tezje. Vsaj meni.

Ce nimas kaksnega garaznega koledarja v kurilnici, potem nalaganje sodobnega kotla traja 5 minut (zenska je zagotovo dlje v kopalnici, tudi moski marsikdo), ter nekajkrat letno se nekaj minut da postrgas pepel. Pa ce si skrt do dimnikarja recimo kdaj pa kdaj ocistis pec s krtaco..
Toplo hiso imeti ob prihodu domov ni sedaj noben bavbav tudi ob kurjenju drv. Resitev je zalogovnik, ki bi ga jaz itak naredil obveznega pri kurjavi z drvmi. (manjsi volumen kot ekosklad, bi ga pa zahteval, vsaj kaksnih 30l/kw (obicajne) peči z majhnim volumnom kurisca. Ali pa recimo vsaj 10l/l kurisca.

Ales. H. Lahko ti je orenk žal. Sploh nekoc ko bos imel kaksne tezave s krcnimi žilami (50C) ker si ne privoscis nekega mesalnega ventila za nekaj 10 evrov. Sem neko popoldne bil na takem talnem gretju. Hvala lepa, noge sem drzal v luftu, oziroma sem jih naslonil na noge mize. :!:
Komaj čakam ,da se zjutraj zbudim in navalim v kurilnico ,prav tako je ko pridem iz službe. Kaj se pa talnega tiče je po mojem za izolirane hiše.
Najbrz tudi komaj cakas soboto, da gres v gozd. Pa ne s kosaro po gobe in kostanj, ampak s sekiro in motorko. Ljudje smo pac različni.
Tisti ki se ogreva s cim drugim kot drva in mu drva padajo na streho je vsak energent prepoceni za njega. Ali pa dobro zasluzi.
Homer Napisal:
jani65 Napisal:Kaj se pa talnega tiče je po mojem za izolirane hiše.
Tudi če hiša ni izolirana ali slabo izolirana, bo talno še vedno opravljalo svojo funcijo. Bo pač kako stopinjo tlak toplejši, a še vedno dovolj nizko.
Jasno da bo opravljalo, ne bo pa udobno oz. pri neizolirani bajti neprijetno. Če grem naredit izračun, bi moral recimo v naši bajti (če samo fasade ne bi imela izolirane oz. samo modularc 29cm), bi morala tla pri -10° zunanje imeti 35°C. Da bi imel notri 20°... Verjetno bi bilo nevzdržno za noge.

Obstaja določena mera izolacije, ki mora biti, če hočeš imeti tla normalno topla tudi najhujšem mrazu. Če ni izolacije 0, talno odpade.
Zadnjemu teoretičnemu ugotavljanju nasproti postavljam svojo prakso, ki je sicer precej blizu worst-case scenariju...

Sem nekje na 1/3 adaptacije stare hiše, ki nima še nobene toplotne izolacije na fasadi, ker predelave še niso končane. Vse kar zaenkrat obstaja, je 15 cm stiroporja pod estrihom in 5 cm stirodura na zunanji strani temeljev.

Zidovi pritličja (ki ga trenutno edinega ogrevam) so pretežno kamniti/skalnati, nekaj je pozidanega s polno rdečo opeko, nekaj pa je 40 let stara domača mešanica betona, kamenja in koščkov opeke. Daleč od kakšnega modularca.

Pritličje s kvadraturo 55 m2 (+ 10 m2 kurilnice) je sicer na eni strani vkopano in do višine 160 cm izolirano z enakim slojem stirodura kot temelji, na drugi pa je ravno z dvoriščem. Tole ni ravno zanemarljivo, ni pa tudi neke posebne omembe vredno.

V omenjenem pritličju se sedaj en mesec ogrevam s talnim gretjem, za katerega skrbita 25kW uplinjevalna peč na drva in 1500 L hranilnik vode. Vremensko vodena regulacija mi v tlake spušča vodo nekje med 28 in 32°C, da zagotovi notranjih 20°C. Tistih 32°C je bilo pri zunanjih -4°C, sedajle pa mi pri že skorajda pomladnih 10°C v tlake pošilja 28°C.

Res je, da imam v pritličju v večini zelo debele zidove (od 70 cm pa do 1m), tako da akumulacije ni za podcenjevat. Zgornji dve etaži se pa sploh nič ne ogrevata. Estrih na otip potane zaznavno topel šele ko gre notri voda nekje nad 30°C. Površine sicer nisem meril, ampak kaj več kot 28°C po moji presoji ne more imet. Prostor pa vseeno 20°C, kot je nastavljeno na Seltronu.

Skratka... Ni nujno tako hudo, kot pokaže račun. Tudi v neizolirani hiši se z nizkotemperaturnim talnim gretjem lepo shaja. Smile

Si pa seveda obetam še bistveno izboljšanje, ko enkrat oblečem hišo v 15 cm debelo bundo in dodam izolacijo v ostrešje. Wink
jani65 Napisal:

najbrz tudi komaj cakas da gres v soboto v gozd. Pa ne s kosaro po gobe in kostanj ampak z motorko in sekiro po drva.
Citat:najbrz tudi komaj cakas da gres v soboto v gozd.
Prav gotovo je to finančno ugodnejše razgibavanje, kot pa fitnis studio.
Nimam časa - sem v penziji!
aoven Napisal:Zadnjemu teoretičnemu ugotavljanju nasproti postavljam svojo prakso, ki je sicer precej blizu worst-case scenariju...

Sem nekje na 1/3 adaptacije stare hiše, ki nima še nobene toplotne izolacije na fasadi, ker predelave še niso končane. Vse kar zaenkrat obstaja, je 15 cm stiroporja pod estrihom in 5 cm stirodura na zunanji strani temeljev.

Zidovi pritličja (ki ga trenutno edinega ogrevam) so pretežno kamniti/skalnati, nekaj je pozidanega s polno rdečo opeko, nekaj pa je 40 let stara domača mešanica betona, kamenja in koščkov opeke. Daleč od kakšnega modularca.

Pritličje s kvadraturo 55 m2 (+ 10 m2 kurilnice) je sicer na eni strani vkopano in do višine 160 cm izolirano z enakim slojem stirodura kot temelji, na drugi pa je ravno z dvoriščem. Tole ni ravno zanemarljivo, ni pa tudi neke posebne omembe vredno.

V omenjenem pritličju se sedaj en mesec ogrevam s talnim gretjem, za katerega skrbita 25kW uplinjevalna peč na drva in 1500 L hranilnik vode. Vremensko vodena regulacija mi v tlake spušča vodo nekje med 28 in 32°C, da zagotovi notranjih 20°C. Tistih 32°C je bilo pri zunanjih -4°C, sedajle pa mi pri že skorajda pomladnih 10°C v tlake pošilja 28°C.

Res je, da imam v pritličju v večini zelo debele zidove (od 70 cm pa do 1m), tako da akumulacije ni za podcenjevat. Zgornji dve etaži se pa sploh nič ne ogrevata. Estrih na otip potane zaznavno topel šele ko gre notri voda nekje nad 30°C. Površine sicer nisem meril, ampak kaj več kot 28°C po moji presoji ne more imet. Prostor pa vseeno 20°C, kot je nastavljeno na Seltronu.

Skratka... Ni nujno tako hudo, kot pokaže račun. Tudi v neizolirani hiši se z nizkotemperaturnim talnim gretjem lepo shaja. Smile

Si pa seveda obetam še bistveno izboljšanje, ko enkrat oblečem hišo v 15 cm debelo bundo in dodam izolacijo v ostrešje. Wink
Račun je bil za -10°C konstantne zunanje T. Po vzpostavitvi ravnovesja. Ti si imel vodo 32 pri nekaj urnem -4, ko je še lepo delovala ogromna akumulacija zidov.
Ja, imaš najbrž prav. V hudi zimi (kar letošnja zaenkrat hvala bogu res ni) bi znalo biti v tlakih že kar toplo. Ampak ker so izgube pri pomanjkanju izolacije v vse smeri (tudi vstran in navzdol), predvidevam, da se T površine ne bi dvigovala linearno z delta T zunanjega in notranjega zraka; ugibam da prej logaritemsko. Izgubam navkljub pomojem ni strahu, da bi v noge peklo v glavo pa zeblo...
Žerjavar Napisal:
Citat:najbrz tudi komaj cakas da gres v soboto v gozd.
Prav gotovo je to finančno ugodnejše razgibavanje, kot pa fitnis studio.
Glej, niso vsi v stare sole hodili. Nekateri grejo pac rajsi v fitness kot pa v gozd oziroma kurilnico. Nimam nic proti. Samo ce mu pa drva padajo na streho, on bo pa stokal kako drago ogrevanje placuje, takrat pa ne bo imel moje podpore.
In veliko raje vidim take ljudi v fitnesu kot pa v kurilnici. Tole je "dnevno" na sporedu, traja vsaj uro ali dve.

Priložene datoteke
.jpg   rps20160112_183819.jpg (Velikost: 33,08 KB / Prenosi: 283)
Kaj pa peč na pelete ki omogoča tudi da gorilnik iztakneš in kuriš na drva?
Opcija 2: talno za čez noč in za tiste dni ko te ni doma, samostoječi kamin ali kiperbush( niti slučajno vgradni kamin, ker je preveč izoliran za hitro grete) pač ko prideš doma iz službe zakuriš če si ti da. Za pri tistih konst -10 st(ki so redki vsej pri našem koncu slo)pa kuriš na kamin čez dan ko si pač doma.

Za info: kuhinja 20m2 temp v prostoru 10 do 12st po zimi ko nobenega ni doma, z kiperbush (iz bolhe za 80€) segrejem v roku 1h tudi do 30 st. Ampak to je bilo ko so bila še stara okna in brez izolacije na podstrešju.Zdj še povrh z klimo grejem ko me ni
Lp
1 2 3 4 5
Iskanje po temi