PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Daikin altherma lt - čaka v načinu ogrevanja vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

Imam eno vprašanje za nastavitev TČ Daikin Altherma(EHVX08S26CA9W), ki mi nikakor ni jasna, zakaj je obnašanje TČ v situaciji, ko časovnik povzroči preklop na ogrevanje sanitarne vode (definirano po urniku ob 04:00) takšno da:
1) TČ ne ogreva sanitarne vode (vnovično ogrevanje=47 stopinj)
2) TČ ne ogreva niti prostora (uporabljen LWT način za glavno vodo ter vremensko vodeno brez urnikov)
To stanje lahko potem traja več ur, ko ni potrošnje sanitarne vode; konkretno danes je to trajalo od 04:00 do 09:30.

Nastavitve so naslednje:
Za ogrevanje glej točko 2.
Za sanitarno vodo je nastavljen vnovično ogrevanje + po urniku. Urnik je pripet na spodnji sliki
Iz situacije na slikah se vidi, da TČ ne ogreva sanitarne vode in niti prostora. Kot že rečeno lahko tako stanje traja več ur, ob predpostavki, da NI porabe tople vode (dokler temperatura rezervoarja ne pade na reheat-10 stopinj = 37 stopinj)
VPRAŠANJA:
1) Zakaj TČ v tej situaciji čaka več ur, da pade temperatura v rezervoarju na 37 stopinj (je razlog v omejitvi števila vklopov kompresorja?)
2) Kako bi lahko TČ "PREBUDILI" iz stanja čakanja v stanje ogrevanja prostora (če seveda ni potrebno ogrevati sanitarne vode) - Ali bi urnik za OGREVANJE prostora, ki bi bil definiran, da se bi po določenem času vklopil časovnik za ogrevanje prostora REŠIL to situacijo.

Hvala vam za pomoč in odgovore.

Priložene datoteke
.png   20160110_092555.png (Velikost: 229,62 KB / Prenosi: 2035)
.png   20160110_092401.png (Velikost: 160,46 KB / Prenosi: 2034)
.png   20160110_092341.png (Velikost: 111,24 KB / Prenosi: 2035)
Nekje v meniju lahko nastaviš pri keteri temp. naj začne dogrevat vodo (tovarniško 37). To prenastavi na 40. Logično da ako temp. vode in pod to točko, se dogrevanje ne zažene.

Kako ima nastavitve režimov segrevanja žal ne vem...pri estiji nastaviš urnike po principu, da ji za vsako časovno periodo poveš ali naj greje prostore in hkrati SV ali zgolj eno od teh stvari (seveda SV bo dogrevala le pod pogojem, da je temp. vode pod točko dogrevanja).
V primeru da je v nekem čadovnem obdobju določeno samo segrevasnje SV bo grela SV ali počivala (ne more paz gret prostorov če nima ukaza - saj v tem je point urnika...ob določeni uri nasj dela to in to).
Mrki kako so nastavljene prednastavitve temperatur rezervarja? je ogrevanje sanitarne vode na absolutno ali po vremenski?
TČ obratuje tako, kot je nastavljena - pokliči tistega, ki ti je naredil zagon in naj te vodi skozi nastavitve (če zna????).

LJ, KR, MB z okolico je pokrita z odličnimi serviserji - zovi uvoznika - ne bo pa zastonj :wink:

Če ja CA serija je čas za nadgradnjo na CB serijo, nekaj malih izboljšav, drugačni meniji, z verzijo v1.6 je mogoče dodatno izboljšati ogrevanje (serviser rabi dodatno opremo za ta poseg), pazljivo pri tranziciji/nadgradnji iz LT CA unit na LT CB logic verzijo - poseg je tako na glavnem računalniku, displayu, kompresorju. Stari CPU je še 265kb, novi CPU so 512kb.

:!: Če monter še ni uporabljal v1.6 naj se ne spušča v ta poseg, dokler mu nekdo ne pokaže pravilnega načina nadgradnje:!:

Tudi starejše verzije HT hydrobox (notranja enota) je mogoče nadgraditi.

Za tiste , ki so navdušeni nad programiranjem se "lahko" igrajo z (so usposobljeni in imajo na voljo drago hardvare/software opremo) Renesas emulatorjem in software Flash Development Toolkit-om za preprogramiranje osnovnega PCBja....trenutno to samo v fabriki počnejo :lol: :lol: :lol:
prasuvse,
Kdo opravi nadgradnjo v garancijskem roku.So nadgradnje naprave plačljive?
Hvala za hitre odgovore.
@vincent:
Inštalater pravi, da je točka vklopa za ogrevanje sanitarne vode nastavljena na reheat-10 stopinj, kar znese 37 stopinj. Torej, če bi želel, da se vklopi prej, bi moral povečati reheat. Kar pa nisem ziher, če je pamentno, da nimaš potem res preveč vklopov za ogrevanje sanitarne vode.

@timi11:
Prednastavljene vrednosti za sanitarno vodo so:
ECO=44
REHEAT=47
COMFORT=49
Drugače pa je nastavitev rezervoarja urnik + vnovično segrevanje (scheduled + reheat mode).
Meni je samo čudno, da TČ ne zazna, da za sanitarno vodo NI kaj za ogrevat in se NE preklopi v način ogrevanja prostora. Zato sem pač dobil idejo, da bi jo lahko z urnikom ogrevanja prostora nastavljenim npr. ob 06:00 na ECO/COMFORT prenastavil na ogrevanje prostora.
Če želiš, da se ti prej vklopi ogrevanje, ne rabiš dvigovati reheat funkcije, ampak le zmanjšaj diferenco pri kateri se začne ogrevanje. torej zdaj imaš reheat -10 stopinj.
Torej reheat pusti na 47, če pa želiš da se ti vklopi pri recimo 40, pomeni moraš prenastaviti diferenco na 7 stopinj.
To pa narediš tako, da greš v nivo monterja ( pojdi v nivo uporabniških dovoljenj, potem pritisni spodnji desni gumb in ga drži 5 sekund, prišel boš v nivo monterja a le za 1 uro, potem te avtomatsko v osnovni nivo), ko boš v "monterju" pojdi v nastavitve monterja in pojdi na pregled nastavitev, potem na poglavje 6, potem na funkcijo 08 in to funkcijo spremeni iz 10 na npr 7 oz. koliko želiš diference med reheatom in vklopom.
Se pravi podatek v kodi O6 08 ti pove na koliko imaš nastavljeno diferenco in naj te ne zavede številka 06 ali 08 to niso stopinje ampak le ime kode ki določa razliko med vklopom in ciljno T.

Sicer je to precej nepraktično narejeno, da lahko to nastavljaš le v nivoju monterja, kajti po logiki proizvajalca bi za vsako spremembo diferenco vklopa ogrevanja SV moral klicati monterja?!

Ne vem pa zakaj ti ne preklopi na ogrevanje ko je to potrebno?!

Naj ti povem v tolažbo, da imam tudi jaz nastavljeno ogrevanje po LWT, le da imam na absolut in ne vremensko, tako kot ti, pa mi vse nekaj križem kražem dela.
Hvala za odgovor scania730,sem se spet naučil,da ni vse res kar ti rečejo.Ja to vprašanje tudi mene bega,če sem iskren,mi tudi instalater ni znal odgovoriti nanj,zato poizkušam na forumu.Zakaj pa imaš ogrevanje na absolutno,kk pa pol prilagajaš LWT temperaturo,po urniku?
Res da nimam take TČ, ampak HT.
Vseeno domnevam, da je ta program od LT-jke neumno napisan, če res po preklopu na segrevanje sanitarne vode ure TČ miruje in čaka, dokler TSV ne pade na reheat T točko, namesto, da bi šla takoj nazaj na ogrevanje.

Vidim pa tu neko paralelo z delovanjem HT verzije, katero krmilim v odvisnosti od zunanje temperature in hkrati od notranje temperature. Tudi ti?
Ogrevanje SV sem nastavil tako, da ko TSV pade pod 38°C, se dogreje na 46°C.
Takoj po dogretju se tripotni ventil preklopi nazaj na ogrevanje objekta, vendar pazi, TČ še ne deluje, ampak čaka, dokler notranja T ne pade na 22,4°C oz. nad pol stopinje pod željeno/nastavljeno 23°C.
Enako čakanje na 22,4 se zgodi, če NT prebije 23,5°C -kar me ne moti oz. je prekinitev ogrevanja logična, ker TČ ne more tako malo greti. Razlog za čakanje pa je v omejevanju štartov kompresorja/ev.
Moti pa me nepotrebna pavza ogrevanja po dogretju sanitarne vode, kar je vsaj v mrzlem obdobju neprimerna rešitev. Z veseljem bi jih malo pošolal :!:

Aja, morda posodobitev programske opreme sploh ne bo odpravila nerodnosti.
Hvala za tvoj prispevek Migaj.Ja pri meni je zgodba zelo podobna le da je tripotni ventil nastavljen na SV,tč pa nič ne dela.Verjetno posodobitev tudi ne reši situacije.Res bi rad vedel a je možno situacijo,ko tč čaka(sprožen timer) npr. v načinu ogrevanja SV kako preklopiti v ogrevanje prostora,ker zanimivo je,da ko v taki situaciji ročno ugasnem ogrevanje SV za pol minute,tč TAKOJ preklopi na ogrevanje prostora. Al pač to enostavno ne deluje in je najbolj enostavno da nastavim SV na reheat only.Potem pa nisem ziher,da sem se odločil za pravo tč.
TČ očitno čaka na dogrevanje SV -morda je potrebno menjat kakšen dodatni parameter, npr prioriteta ogrevanja, ipd
Ne poznam LT variante, prasuvse, telmos bi morala vedeti...
Ali pa probaj izklopiti urnike ogrevanja -STČ se dogreje vedno, ko pade na reheat.
vincent Napisal:Nekje v meniju lahko nastaviš pri keteri temp. naj začne dogrevat vodo (tovarniško 37). To prenastavi na 40. Logično da ako temp. vode in pod to točko, se dogrevanje ne zažene.

Ta nastavitev pri Daikin LT ne obstaja, diferenca je 10° in se ne spreminjat.

Lahko samo napišem kako imam jaz rešen ta problem oz. kako si predstavljam da deluje (ni nujno prav):
- senzor za temperaturo imam spodnjem delu bojlerja, kar pri normalni porabi pomeni da spodaj priteka mrzla voda in se spodaj dejansko ohladi zelo hitro, ko senzor kaže 30° je na pipi še vedno vroča voda.
- če porabe vode ni se cel bojler ohladi bolj enakomerno, ko smo prišli iz dopusta nas je tako pričakala malo nad 30° topla voda. To sem rešil tako da sedaj na urnik 1x na dan ogreje SV.

Ni mi pa jasno zakaj naj bi TČ mirovala in nič grela po več ur.
Mrki; Lwt imam nastavljeno na absolutno 30 stopinj in vklopljeno modulacijo, ko pade notranja temp. pod nastavljeno sobno 22, tc zacne gret z vodo ki ima 30 stopinj, ker pa imam vklopljeno modulacijo, bi v mrazu ko LWT 30 ne zmore ogreti prostora, naj bi se avtomatsko temp LWT dvignit, a pri meni se dogaja glih obratno; ko ne uspe vec ogrevat z 30, se LWT spusti na 28, posledicno se prostor zacne ohlajat, potem se pa tc ugasne kot da se je predala. Namesto da bi se LWT dvignila v primeru mraza, ona se spusti!?

Gasper123 jaz imam LT CB verzijo in se da nastavljat diferenco ogrevanja SV v meniju 06 08.
Jaz imam Althermo Lt 6kW, pa zadeva dela tako, da se po končanem segrevanju sanitarne vode vrne na ogrevanje prostora! Tako da pojdi še enkrat skozi nastavitve, ker očitno tu nekaj ne štima!
Hvala vsem za komentarje.
@Migaj: Ja nastavitev na 'reheat only' brez urnikov ogrevanja SV je vedno možna, vendar bi kljub temu še prej lepo prosil 'prasuvse', 'telmos', če je res kakšna nastavitev za prioriteto ogrevanja, al kako se to zaobide, al to pač tako dela. Dam takoj najmanj za dva pira (:

@Sivka: A imaš tudi ti nastavljeno 'scheduled + reheat' za sanitarno vodo, ker tudi pri meni, ko se sproži ogrevanje SV zaradi REHEAT-a (pade temperatura TSV pod 37 stopinj) se SV segreje na 47 in potem takoj preide na OGREVANJE prostora. To se samo NE zgodi, ko tč 'zbodem' z nastavljenim urnikom (npr. ob 04:00) in je seveda TSV nad 37 stopinj (npr 40, 41, 42,...) in NI porabe tople vode - drugače bi TSV tk kr hitro padla na 37 stopinj.
1 2
Iskanje po temi