PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Edilkamin luce 62 zrak kurišče

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

ima kdo omenjeni kamin? Če ja, kako ste rešili regulacijo dovoda zraka v kurišče?

Kamin namreč gori na vso moč, težko se ga zregulira. Med gorenjem imam dimniško loputo (original v kaminu) zaprto na maksimum. Pa še vedno gori ko satan Smile

Edina regulacija predvidena je na vratcih od pepela, ni pa razlike al je zaprta al odprta.
Kamina ne poznam. Če imaš zunanji dovod svežega zraka ali nimaš lopute za priprtje?
Zunanji dovod je samo za ogrevanje zraka ki ga potem piha po hiši naprej.
Za kurišče naj bi se napajal preko posode za pepel. Samo al tisto zapreš al ne je isto.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://i.imgur.com/dqd28.png">http://i.imgur.com/dqd28.png</a><!-- m -->
Morda ti nekje po nepotrebnem vleče svež zrak v kurišče. Poizkusi z (dišavno) dimno palčko. Pa dobro zapri cevi za zrak za gretje prostora, da te ne bo motil njegov vlekel .
Ok, bom stestiral. Čeprav mi deluje vhodna odprtna, ki se regulira (na posodi za pepel) zelo majhna. Dimnik pa fi 200. Od kej dobi torej dovolj kisika za gorenje? (ob normalno delujočem kaminu)
Si preveril tesnila na vratih kamina? Zapah na vratih dobro deluje? Kaj pa če zapreš zunaji dovod zraka, je kaj razlike (vem da načeloma v tem primeru naj nebi bila, ampak vseeno 8) :mrgreen: ...) ?
Mi imamo vgrajenega enakega in ima res slabo rešeno uravnavanje dovoda zraka. Zrak v kurišče vleče tudi pri vratih - reža med steklom in okvirjem vrat. Ampak plus tega pa je, da se šipa ne maže tako kot vidiš pri katerih drugih kaminih. Jaz kurim tako, da ne nalagam preveč drv naenkrat, potem tudi ognja ni preveč :?
Ja se strinjam dovod ni kaj preveč pogruntan. Sem včeraj malo testiral, če odpreš posodo za pepel med samim delovanjem kamina, ogenj ponori. Se pravi posoda lepo tesni, in tudi tista loputca (metuljček) deluje kot mora.
Pri vse zaprtem pa še od nekje vleče, verjetno tam kjer praviš - pri steklu.

Je pa res da se ogenj čudovito vidi skozi steklo prav na ta račun.
Poskusi zatesniti tisti reži med steklom in okvirjem (na levi in desni strani vrat). Potem je edini dovod zraka le skozi predal za pepel. Se pa grem staviti, da bo šipa hitro umazana, če to narediš.
Predlagam, da kuriš tako kot jaz, pa bo delovalo - z vrha. Najprej naložim večje kose, nato manjše, na vrh pa treske. Prižgem s prižigalno kocko ali bio netivom. Dovod zraka odprt do konca. V začetni fazi pustim vrata priprta, nato jih zaprem. Ko se zadeva razgori in nastane žerjavica, pa postopoma dodajam po en kos naenkrat in priprem dovod zraka. Včasih namesto drvi uporabim brikete. Tako deluje b.p., tudi šipa se ne maže (oziroma minimalno v zgornjih vogalih), kar je super proti nekaterim drugim bistveno dražjim kaminskim zadevam, ki sem jih že videl.
Aja, pa kaminska loputa na dimniškem nastavku je vedno zaprta. Že tako nima nekega izkoristka, če jo imaš pa odprto, pa je še slabše.
Ja loputo imam skozi zaprto in za zakuriti pustim vrata priprta. Je pa butasto narejeno, ker ne moreš regulirati lopute med samim gorenjem. (da nebi za zakuriti imel priprtih vrat)

Imam pa v mislih montirat še eno loputo takoj za to originalno, da bom lahko zakuril brez odprtih vrat.

Kakšen prostor pa ogrevate? Imate speljan razvod?

Jaz sem še v fazi testiranja, imam še streho za poizolirat in vhodna vrata dat nova.
Mi kurimo samo občasno (primarni vir je TČ zrak voda) in lahko s kaminom ogrejemo celo pritličje + mansardo, ker se čez nekaj časa toplota nekako porazdeli povsod. Razvod je predviden, ni pa še urejen, ker še tudi pri nas testiramo.
Iskanje po temi