03pomlad Napisal:Mi imamo montažno hišo. Imeti kamin mi je bilo nekaj logičnega. ...
Sva najprej razmišljala o peletih za glavno kurjavo, o kaminu v bivalnem prostoru,... na koncu sva sicer dala eno povezavo v vogal za morebitni toplovodni kamin, vendar je dejstvo da je kamin enostavno premočan za energetsko učinkovite hiše. Že samo sonce nam glavno prostor tako segreje, glede na preostale, da si ne predstavljam imeti kamin z ognjem v hiši. Drugo je če je hiša en sam velik prostor.
Večina mojstrov za ogrevanje nam je kamin odsvetovala glede na energijske potrebe.
Imamo TČ in to je to. Ni dela, svinjarije in ni zapletenega sistema in regulacij in raznih kombinacij z raznimi kamini. Poleg tega zahteva nek dodaten prostor okrog, dimnik,...
Roštilj itd. bo pa zunaj na terasi in bo zagotovo tisto kjer se bom izživljal kar se kurjenja tiče.
Pri nas pa takole:
Montažna hiša, izolirana še preveč.... bivalne površine 180m2 , klet neogrevana dodatnih 85 m2. Hišo ogreva TČ, 11 kw, talno gretje.
Pritličje en sam odprt prostor + zimski vrt 17 m2, samo steklo, tudi streha, vse brez vrat v povezavi z dnevnim prostorom.
Sredi dnevnega prostora stoji velika lončena peč, šamotno kurišče.
So se vsi "znalci" ob tla metali, kaj za vraga ga serjemo s tako pečjo. Me ni ganilo niti za milimeter. Lončena peč in pika.
Na sezono skurimo kakšne 3 m2 drv. Vem, da je finančno to potrata, hiša se namreč greje z trenutno vhodno temperaturo vode v talno gretje 28 C......
Pa kaj! Ogenj je pač ogenj, zame je nekaj najlepšega, ko pridem s sprehoda in položim roke na tople pečnice. Tudi naš mačkon se strinja....
Res je, da ko je zunaj sonce, se hiša pozimi zaradi velikih steklenih površin segreje na 25C, 26 C ... in sonca je pri nas veliko, smo na 600 mnv, dvignjeni nad ljubljansko meglo. Takrat kamin počiva.
V dnevu kakršen je bil včeraj in danes pa še kako paše tisti ogenjček.
Pač, sto ljudi, sto čudi.