Objave: 3
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Na forumu sem nov, vendar že dlje časa prebiram teme na forumu. Sedaj pa imam tudi jaz vprašanje oz. prošnjo za nasvet.
Gre namreč za to, da bomo kmalu gradili novo hišo. Hiša bo imela cca. 175 m2 in sicer pritličje 81 m2, mansarda pa 95 m2. Zidana bo s porothermom. Nekako imamo za ogrevanje v mislih toplovodni kamin ter toplotno črpalko za prehodna obdobja. Prostore bi ogrevali s talnim gretjem.
Kakšno je vaše mnenje glede tega? Se to splača ali ne, oz. kakšne bi bile druge rešitve. Tu se gre predvsem za drva, katerih imamo dovolj (lastne zaloge) ali se bolj splača peč. Kako je z zalogovnikom, da ali ne. Kolikor berem, nekateri sploh nimajo zalogovnika.
Hvala in lep pozdrav
DG
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Bi se kar strinjal.
Za resno ogrevanje na drva, peč in primeren zalogovnik.
Lahko kombiniraš tudi s TČ za primer ko ne moreš ali se ti ne da kuriti, ampak v tem primeru bi bilo boje, da je dimenzionirana za samostojno ogrevanje v vseh pogojih (nikoli ne veš, kdaj te lahko kaj priklene v posteljo).
Kamin pa po želji, ampak bolj za romantiko, kot resno ogrevanje.
Objave: 91
Teme: 2
Ocena:
0
Koliko bo pa hiša izolirana oz. varčna?
V mojem primeru, 143 m2 pasivna ytong hiša, toplovodni kamin 7 kw(samo 1.5 kW v zrak,ostalo v vodo), 1000l zalogovnik s pretočnim bojlerjem, ter 7 kw TČ zemlja-voda.
Glede na majhne izgube hiše in piromanske gene mi je malce žal, da nisem namesto TČ vzel sončne kolektorje, ter en električni grelec vode za tiste dni, ko se ti ne da kurit oz te ni doma.
Vsekakor pa, če boste kupovali kamin, kupite kvalitetnega, ker drugače bo želja po romantiki hitro usahnela.
Objave: 618
Teme: 5
Ocena:
5
Osebno se nebi nikoli odločil za tak način ogrevanja, da bi imel toplovodni kamin v dnevni, ter s tem ogreval celotno hišo odpade. Pa da skoz smetim z drvmi po tleh, pa kamin treba tudi čistit...
Kamin bi na tvojem mestu vzel toplozračni mogoče z razvodom toplega zraka tudi v mansardo.
Pa kot so svetovali naredi kotlovnico s "pravo" pečjo in zalogovnikom pa tam kuriš, kamin pa občasno zakuriš oz. ob morebitnem izpadu el.
Objave: 2602
Teme: 98
Ocena:
0
No pa še ena info. iz prve roke...sam imam kaminsko peč v dnevni sobi in razvod za radiatorje v mansardo. Vseljeni letos maja, hiša je še brez fasade...Zalogovnika nimam, morebitni viški ogrevajo bojler s SV. Največji minus so velika nihanja temp., npr. zvečer je v dnevni okoli 22 stopinj, drugi dan ko pridemo iz službe in preden znova zakurimo (okoli štirih popoldan) pa pade temp. na 17-18 stopinj. Ta problem bo rešen ko pride fasada, za daljše odsotnosti pa bo poskrbela peč na olje. Kamin da ali ne je stvar življenskega sloga. Mi ga ne bi/ne bomo zamenjali za nič na svetu...Če pa ti je glavno razvedrilo ležanje na kavču z daljincem v roki potem pa kamin seveda ni tista prava izbira...
Objave: 671
Ocena:
1
Jaz bi dal:
1. peč na drva z zalogovnikom,
2. pretočni grelec oz. pantherm 3x2kW (za primer da se mi nebi dalo oz. zaradi bolezni ali odsotnosti nebi mogel kuriti)
3. toplozračni kamin z razvodom po hiši za prehodna obdobja ter za romantiko.
4. klima za hlajenje, po potrebi tudi dogrevanje v prehodnih obdobjih
Sam imam instalirano 2,3 in 4 (s tem da klima ogreva le par dni na leto).
Objave: 500
Teme: 10
Ocena:
159
Ne pretiravat z nevem kakšno nesnago v dnevni sobi. Toplovodni kamin na drva v dnevni sobi ali hodniku ni nič drugega, kot moj toplovodni šporhet v kuhinji, le da je drugače obrnjen in v drugem prostoru. Pa mi vsakodnevno čiščenje šporheta in pometanjem po tleh vzame ravno pet minut !
Z toplovodnim kaminom na drva in majhnim zalogovnikom, glede na to, da gre za talno gretje, se da prav lepo greti. Če se vsa okolica okoli kamina temu primerno uredi, tudi pepela ni problem pomesti. Je pa menda jasno, da pepel med gorenjem tudi ne bo kar sam iz kamina padel. Pa še nekaj je treba vedeti. Ko bo temperatura vode dosegla željeno temperaturo, potem pač ne moreš več kamina dolagati, da gledaš ogenj za gušt, ampak dolagaš samo toliko, da ohranjaš temperaturo vode. In tudi dnevna soba ne bo nobena savna. Normalno pride tudi v to talno gretje z primerno regulacijo. Na začetku, ko ti je prioriteta, da pogreješ vodo, ti pač v talno ne dovaja tople vode, ker bo sam kamin dovolj ogreval prostor, kasneje, ko pa kamin deluje na minimumu in bo temperatura v sobi padla, ti pač spusti toplo vodo še v to talno kačo.
Objave: 671
Ocena:
1
No, razlika je, ali imaš kamin za "gušt" oz. dogrevanje ali za primarni vir, saj boš skozi dnevno sobo znosil 1-2 ali pa 3-4x več drv (smeti, prah, itd...).
Objave: 500
Teme: 10
Ocena:
159
Jaz si do kuhinje na vsaka dva dni prinesem dva tista rdeča mesarska lodna drv. Nobene svinjarije, ker sta okoli lepo zaprta. Se pa že dobijo namenski zaprti dvokolesni vozički, ki so namenjeni ravno tistim "finim" ljudem, ki bi imeli radi kamin, pa bognedaj, ja je kje kakšna trska po tleh.
Objave: 2451
Teme: 3
Ocena:
0
V leseni hiši 2x65 m2, s 16 cm izolacije imam v prostoru, kjer je kuhinja, jedilnica in dnevna soba vse v enem, toplovodni štedilnik na drva 25 kw, v špajzi zalogovnik 300 l, bojler za vodo 50 l, v pritličju talno gretje, v nadstropju le en radiator v kopalnici.
Kurim približno 3 ure na dan. Letna poraba drv 6m3. Lokacija notranjost Istre.
Ko kurim, ogrevam prostore s štedilnikom, vodo v bojlerju in radiator v nadstropju. Temperatura v peči je od 70 do 80 stopinj.
Zvečer vse ugasne, zjutraj pa iz zalogovnika spustim vodo v talno.
Tako je v hiši vedno od 20-23 stopinj.
Zaradi odprtega stopnišča je temperatura v pritličju in nadstropju enaka (k temu pripomore tudi radiator v kopalnici, ki je vedno odprta).
Če bi kurila več ur na dan ali pa bi se temperature spustile močno pod ničlo, bi talno imela odprto skozi. Ampak do sedaj, v treh letih, te potrebe še ni bilo.
Kar pa se prahu in pepela tiče, če imaš kakršnokoli peč v bivalnih prostorih, pepel in prah bo. Če tega ne maraš, pač nimaš niti kamina, kakršnegakoli.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
V novo hišo je treba dat grelna telesa po moznosti talno. Solidno izolacijo ter gor priklopit toplotno. To ti zagotavlja komfort + nizke (najnižje) stroške.
V dnevno sobo si date kamin neodvisno na ostalo. Ko vas je lušt ga boste zakurili.
Drva so zakon...a se je treba skoz ukvarjat z njimi... Zato si jih naštimaš tako, da jih kuriš, ko si pri volji in iz lastnega užitka.
Objave: 928
Teme: 7
Ocena:
0
znanec pravkar obnavlja staro hišo, tudi njemu govorijo brez zalogovnika in ogrevanje na radioatorje. ne vem zakaj.
imam:
- peč (piroliza), zalogovnik 2200 l, bojler 300 l, talno ogrevanje, 2 radiatorja v kopalnici in en svinjsko drag "radiator" v dnevni (ležalni kamin, ogrevanje s toplo vodo)
pri 20 cm izolacije si ne predstavljam, da bi kuril drva v prostoru. to sem sicer hotel, a se razen romantične želje ne izide, da bi kaj prida gledal ogenj. pustimo umazanijo, pepel, prah, kajenje v primeru vetra/sonca v dimniku ob strani.
tisti radiator v dnevni sobi je ležalni kamin, ki pa ima "talno" gretje v istem razvodu kot radiatorja v kopalnici. carsko ... vedno enako ravno prav vroča "peč" (ukinil sem usklajevanje z zunanjo temperaturo, termostate ipd. regulacije). otroci ko vstanejo se najprej uležejo na "peč", tudi mene v teh dneh pogosto najdeš tam.
da bi pa ne imel zalogovnika - si ne predstavljam. si pripravljen nalagati vsakih nekaj ur, podnevi in ponoči, ko bo hujši mraz oz. si pripravljen, da ti temperatura v prostoru pade za nekaj stopinj? da zakurim drva mi vzame 10-15 minut. zadnji mesec to pomeni, da kurim enkrat dnevno za sanitarno vodo in hišo (ogrevam dve etaži ca. 175 m2, klet kar se pogreje od peči). zalogovnik je predimenzioniran a me ravno zato prav nič ne skrbi, da bi bil preveč "poln vročine", lepo pogori in gori ves čas optimalno. ko bom za dva dneva nekam šel, bom pa zalogovnik nabutal na 85 stopinj v celoti (sedaj pride spodaj na 60, zgoraj pa 80) pa bo za dva dneva bp.
in ja, za primere brez elektrike ali za primere romantike imam pa v kleti en klasičen kamin in prosto cev v dimniku ter priklop v vseh treh etažah. za vsak slučaj.
Objave: 928
Teme: 7
Ocena:
0
sem še enkrat prebral pa vidim, da si še v fazi pred gradnjo - še to - za vsak slučaj lahko daš tudi razvod štroma za priklop agregata.