PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Temperatura vtoka v talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam Tč Daikin 6kw Z/V. Ogrevam samo pritličje 60 m2 s talnim gretjem.
Nenavadno mi je, da če želim ogreti prostor na 22.5, moram imeti T vtoka 35. Ob tem je povratna voda T 32. Če nastavim nižjo temp. vtoka, ne dosežem sobno na 22.5.

Se mi zdi, da je to kar malo preveč, glede na to da tu berem, da nekateri imate DV 25 do 30, pa dosegajo sobno T 22, kot za šalo.

Malo sumim da zna bit problem, ker imam od Tč notranje enote do razdelilne omarice talnega aluplast cevi fi 20 (zunanji), to je premajhen fi, max pretok ki ga da tč je 13l/min, na vejah pa vsaka po 1.5l/min.
Kako je vaše mnenje, ali je to vzrok, da moram imeti tako visok DV, ker je majhen pretok, čeprav je delta T le 3 stopinje?

Hiša 10 cm fasade, 30 cm volne na mansardi, 3 slojna pvc okna, talno 5 vej fi 16 po 70m.
Koliko imate vi T vtoka v talno?
Gleda na izolacijo, ki je podobna kot moja je verjetno kar normalna temperatura vtoka. Jaz v sosednji temi prav tako sprasujem o temp, oz vremenski krivulji ki jo imajo forumasi nastavljeno. Mogoce ti tezje doseze zeljeno notranjo temperaturo tudi zato ker imajo zdaj toplotne crpalke veliko dela ob vsej vlagi ki je v zraku in ob temperaturah, ki so baje najbolj neugodne za delovanje ZV tc, saj imajo dosti dela same z sabo zaradi odtaljevanja.
Bojo pa se bolj izkuseni kaj povedali, jaz se prav tako se ucim uskladiti TC z mojimi lastnostmi hise.

Lp
verjetno imaš prav,ja. Čeprav defrosti se izvajajo na cca 1uro, nimam pa nastavljene regulacije po krivulji, ampak po sobnem termostatu, glih zato da bom prvo zimo zgolj opazoval T vtoka, da bom potem pravilno nastavil krivuljo.
A imaš vklopljeno ogrevanje 24 ur dnevno?

Kaj to pomeni da ogrevaš samo pritličje? Koliko pa ne ogrevaš?

Za začetek...nastavi na 24 urno delovanje preko vremenske krivulje (!). Skorigiraj krivuljo tako da bo imela pri zunanjih 0 stopinj voda v talnem 30 stopinj. Pri -10 daj na 35 ter pri 10+ na 28.

Pusti par dni da se stabilizira potem začni korigirat temperaturo vode po stopinjo gor ali dol če bo potreba.

Jaz bi ti svetoval da ogrevaš še preostale prostore, kjer še imaš talno a ni vklopljeno. Pa hitrost črpalke na toplotni prestavi na najvišjo hitrost.
Ogrevanje je vklopljeno brez urnikov. Greje 24 ur dnevno.

Ogrevam celotno pritličje, ker je talno.
Mansarda sicer ni ogrevana,ker imam radiatorje, a se ogreje od pritličja skozi stopnišče.

Bom probal še krivuljo, a dvomim da bom s 30 DV ogrel prostor na 22.5. Ta teden sem imel par dni DV na 33, pa ni segrelo, s tem da zunanje T so ponoči 0, podnevi 5 stopinj. Ko sem dvignil DV na 35, je segrelo na prostor na 22.5, s tem da je delala non stop 24h, se pravi je glih komaj folgala.

Hitrosti na OČ ne morem ročno regulirati, je zaprta v notranji enoti TČ, razen če se da regulirati na displeju, ko si na nivoju dostopa "monter"?!

Edino kar mi je ok, da kljub relativno visokem DV, je poraba el. 20 kwh dnevno, oziroma od pon. zjutraj do sobote zjutraj 100 kwh, to je le tč ogrevanje, brez SV.
Pri talnem ogrevanju je dobrodošlo ogrevanje po krivulje, vendar ne tako kot pri radiatorskem.

Na tvojem mestu bi najprej preveril pretoke po vejah, čudno da imaš na vseh 1,5l a imaš vse veje enako dolge?
V veliko primerih je ko strojniki malo na oko nastavijo pretok sej greje ampak ni pa to to.
Spodaj je link po katerem lahko nastaviš pretoke.
Sam sem si pretoke nastavil po formuli na strani 4 in mi vse prostore greje enakomerno.
Pa prever tudi temperaturo tal pri meni so nekje 24 stopinj prostor pa 22 pri teh zunanjih tem. V talno gre pa nekje 27 - 29. Res da še ne živima notri (mansarda) in skoraj še brez opreme, hiša dobro izolirana, zato to še niso najbolj realni podatki ampak približno.
Koliko boš mogel spuščat pri - 10 potem?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://ogrevanje.danfoss.com/PCMPDF/FHF_VDUDO136.pdf">http://ogrevanje.danfoss.com/PCMPDF/FHF_VDUDO136.pdf</a><!-- m -->
Scania 730, če prav razumem, s talnim direktno ogrevaš pritličje, mansarde pa sploh ne, a se ogreva posredno preko stopnišča s toploto pritličja.
Če je to res, potem v bistvu s 60 m2 talnega ogrevaš obe nadstropji oziroma 120 m2. Zaradi tega se po mojem težje dosega želena temperatura v pritličju - topel zrak se dviga in toplota "odteka" v mansardo.

Sam imam dejansko temperaturo vtoka med 25 in 30 stopinj C, trenutno na primer 28. Pri tem imamo v celotni hiši konstantno temperaturo 22,5 (razen v kopalnici seveda). Grejemo pa z Daikinom LT 11 kW in to 180 m2.
rs84; pretoke imam enake, ker so vse veje skoraj enako dolge. Določene pretoke v datoteki ne morem ustvariti ker nimam tako velikih pretokov že v osnovi (OČ). Tudi mene skrbi kakšen bo moral biti DV pri -10 zun. T.

rimbaldi; res ogrevam oba nadstropja s talnim v pritličju, a v mansardi je T še nižja kot v pritličju.

Koliko pa imata vidva dnevno porabo kwh?
Tu pride to do izraza ,da delno ogrevanje ne prinaša prihrankov. Če se nekaj ne misli ogrevat je pač to na neki način omogočit. Vendar v hiši ,ki deluje kot celota to ne gre. Ogreva se naj vse ,da zidovi akumulirajo toploto in jo tako začnejo tudi vračat.Na začetku sezone je poraba vedno večja ,ki se pa z konstantnim ogrevanjem pada. Sistem tempomata se dobro obnese pri ogrevanju.
Glede na to, da se 13l/min prerazporedi na samo 5 krat 1,5l/min so ozko grlo tiste 1/2 colske alumplast cevi. A obstaja možnost, da to še popraviš, po koncu ogravalne sezone? Kaj se bo s pretoki zgodilo, ko boš začel z ogrevanjem mansarde. Kaj pa na celotno zadevo pravi tisti, ki ti je to naredil tako? Konec koncev imajo bolj kot ne vsi razdelilci za talno colske priključke.
Ker z enim nadstropjem greješ dva vzemi v zakup da boš imel višjo temp. v talno. Ker je poraba v mejah normale pusti kot je. Ko boš segreval še drugo etažo ti bo zadoščala precej nižja vstopna temperatura.

Seveda pa lahko začneš gret še drugo etažo..in je 'problem' rešen. Za štos bi bilo zanimivo probat da vidiš potem skupno porabo (prvi teden seveda ne šteje ker bo treba celotno nadstropje segreti).
Vse v isti vreči. Pa kdo še dela danes tako. Če je enako ogrevanje se dala današnji dan v vsako etažo posebej ,da pa talno in radiatorje obesiš skupaj si pa................ Po vse eno bolje tistih 30 do 35sC v radiatorjih kot nič.
Za visok vtok v talno je lahko krivec slaba izolacija, kar pri tebi glede na Dt med dvižnim in povratnim ne bi rekel. Pri tebi bi prej rekel, da imaš preredko položene cevi.
Pri takšni temp. ki jo imaš ti, se pri nas skuhamo. V največjem mrazu temperatura talnega ne preseže 30°C. 120m2 15 vej in 1350m položenih cevi. Izolacija podobna tvoji.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Mogoče pa imaš premalo cevi po tleh pa ni pravega učinka.
Talna izolacija? Talna obloga? Majhen "odjem" imas...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
1 2 3 4 5
Iskanje po temi