Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Nikoli ne boš dosegel, da ti bosta dva tipala (termometra) zunaj kazala enako. Odstopanja 2-3 stopinje niso nič posebnega (zaradi različne lege in toleranc tipala).
Toleranco lahko korigiraš (običajno so nastavitve), različna lega pa ti bo ob različnih urah namerila različno.
Jaz ga imam na SV strani pod napuščem strehe, tako da je tudi zaščiten pred soncem. Na isti strani 3m nižje je tudi 2 stopinje razlike.
Objave: 1619
Teme: 7
Ocena:
44
@Homer
Tipalo imaš na zidu ali na špirovcu, npr. na najbolj zunanjem?
Objave: 9
Teme: 0
Ocena:
0
Mi ga imamo tudi pod napuščem in ob stiku s steno. Poleti sicer laže, da je bolj hladno kot v resnici medtem ko je pozimi malenkost bolj točen.
Objave: 841
Teme: 30
Ocena:
11
Jaz sem se zadnjič malo zafrknil, ko sem pisal o legi tipala, v bistvu je privit ravno na betonski vogalnik, pod samo škatlico pa je je podložen stirodur 3 cm. Ta stirodur je velik točno toliko kot škatlica tipala.
Direkten prevod iz zida na tipalo vrjetno ni, je le na 3 cm stiropora. Kaj je potem sploh vzrok za drugačen prikaz, kot če primerjaš z meritvijo bol na odprtem? Ali je to dejansko neko sevanje od zidu, ki ga tipalo zazna, če je montirano preblizu? Ali se da določit koliko cm od zida se izgubi to sevanje?
To me že zdaj bolj teorija zanima :-)
Se pravi, če je prava temperatura -3 meni pa kaže 0, je to problem ker je tipalo samo 3 cm od zidu (debelina stiropora)? Točno pa vrjetno ne bom vedel, če ne bom poskusil tipalo bol odmaknit od stene. Zdaj na kablu je kakih 30cm fore, kaj več pa brez prevezovanja ne bi šlo.
Neka fora je zid sigurno, to sem še kot mulc delal poskuse z navadnim alkoholnim termometrom, če je bil obešen na zid je kazal bol toplo kot, če si ga obesil na vejo grma ob hiši. Zdaj pa ali je fora samo neizoliran zid, ki je toplejši ali pa so še to kakšni zračni tokovi tik ob steni. Samo, če veter piha potem vrjetno težko, da bi se ob steni držal bol topel zrak.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Jasno zid seva IR valovanje oz. toploto. Zato so npr. vremenske postaje v vremenskih hišicah, da se prepreči vsako IR sevanje do senzorja (od tal, objektov, sonca), in se meri dejansko samo temperatura zraka.
Če je mirno ozračje, se pa še "topel" zrak dviga ob tvojem neizoliranem zidu. Tisti košček XPS prepreči kvečjemu nekaj prehoda toplote preko direktnega prevajanja.
Objave: 4089
Teme: 19
Ocena:
1
Da ,slučajno ne bo nastala panika in bodo vsi začeli premikat tipala. Važno je da na tipalo ne sije sonce ,da je na SV,S, ali pa na SZ strani. +-2 °C pa ja ni tako pomembno. Sevanje zida pa takšne so nesmisel,oziroma ni omembe vredno.
Objave: 1949
Teme: 2
Ocena:
1
Je dala "zdravapamet" na prejšnji strani dober nasvet, kar je napisano in priporočeno tudi s strani proizvajalca v navodilih. Našega 12 let starega T -2 lahko kalibriraš z do 2° C +/-, kar je verjetno tudi dandanes več kot dovolj precizno.