Objave: 212
Teme: 1
Ocena:
0
Glede čiščenja katranskih oblog v peči lahko poleg predlaganih stvari poskusiš še s katalizatorjem izgorevanja. Opazil sem ga v obliki praška v lokalni kmet. zadrugi in pa v Merkurju v obliki "ploščic". [/url]http://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/energenti/kocke-za-podzig/kocke-za-podzig-husch-za-ciscenje-centralnih-peci-2-1[/url]
Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
Malo nazaj obudio temo. Tudi meni se je pocedil katran iz peči, kjub temu, da imam zalogovnik in dvig povratka.
Kaj sem naredil narobe:
-Pridem na hiško z otroci in najprej dam kuhat govejo juho - otroci se igrajo v dnevni sobi.
-Skočim v kurilnico pometem pepel v peči in naložim drva v zadnji polovici peči več, spredaj pa malo manj, ker sem imel časa še počasi kaj doložiti.
-S puncami sem moral sestavljati sestavljanke in grem pogledat čez nekaj časa kako gori
-peč je imele 10°C nižjo temp. kot ponavadi, drva so ozadi samo nekako počasi tlela spredaj pa je vse pogorelo.
-Spomnem se, da pred dvema dnevoma je bila spodaj peč že lepo polna pepela, odprem vratca od pepela in s štilom od metle pomešam ter premaknem pepel. Peč začne na polno goreti.
-Čez 1 uro pridem doloži drva in pogledam koliko je spodaj pepela. Hudirja vidim zadnjo steno mokro - na črno - pa ja ni peč spustila, ker jo preveč teram. Poglenam zadaj za pečjo, kjer je še ena loputa za primarni zrak in na tleh vidim malo mlako katrana.
-Je'bi ga, sem polomil zadevo kot naš avtor teme, samo da sem kar hitro pogruntal v čem je težava slabega gorenja drv in tudi posledično od česa je katran na tleh.
Tudi nam dobrim kurjačem se včasih zalomi, ko imamo še vrh glave veliko drugega dela. Žena je bila v službi, jaz gurman pa kuhal kosilo, pazil na otroke (so se samo tako zaposlili, da nisem z njimi imel skoraj nič dela), kuril v peči, da nam je bilo čez dan prijetno toplo.
Objave: 978
Ocena:
2
Če bi rad pič žganje, potem bi mi bilo po 2-3 obhodih že vseeno ali še gori ali že zmrzujemo. Nimam daleč vstran klet, kjer je vino, ki bolje od šnopsa pogreje.
Objave: 1023
Teme: 7
Ocena:
0
Ne očisti oblog. Gredo pa malo obloge na stenah raje dol.
Objave: 1949
Ocena:
1
Tudi sam sem prišel, do podobnega spoznanja kot jokovot. Verjetno je večji učinek na izmenjevalcih saj je bilo tudi na starih kotlih lažje očistit nezgorele delce po uporabi kocke in s tem posledično znižanje TDP. Drugač pa po ometanju itak nujno sledi dezinfekcija...kurjača, da ne bo pomote :wink:
Objave: 723
Teme: 0
Ocena:
6
23.1.2020 ob 20:55
(*Zadnja sprememba objave: 23.1.2020 ob 20:57 uporabnik Gomi.)
Neke univerzalne nastavitve ni. Proces izgorevanja je pač tak, da dokler v gorišču nimaš žerjavice in področje nad njim ni dovolj segreto, sekundarnega zraka ne rabiš, oziroma je celo narobe, ker z njim samo ohlajaš kotel. Recimo, da to traja kake četrt ure. To je nekako čas, ko pometeš kurilnico in nacepiš poleno na trske za naslednji dan. Ko se zadeva segreje in se začne tvoriti plin pa je običajno potrebno veliko sekundarnega zraka. Zato bi ga jaz odprl do konca. Odprt naj bo dokler v kurišču opažaš sledove lesa in imaš v kurišču plamene. Ko plamenov ni več iziroma so ti sem in tja, pa zelo kratki (pod 5cm), je čas, da se sek. zrak zapre, ker zopet nima druge vloge kot ohlajjanje kurišča.
Objave: 109
Teme: 4
Ocena:
0
Hvala, to me je zanimalo. S tem si vse povedal. Tiste četrt ure, ki omenjaš, pa itak verjetno koristi odprtost v mojem primeru, saj naložim peč do vrha in na vrhu zakurim. Sklepam da koristi, saj ravno tam nekje pri lokaciji lopute zakurim, da pač dobi dovolj zraka preko sekundarne lopute in v tem slučaju je to pravzaprav primarni zrak.
Odprtost, kot razumem, škoduje samo takrat ko je samo še žerjavica.
Torej, kadar kurijo domači in niso pripravljeni stalno prilagajati, sklepam da bo najbolje če je stalno odprta.
Objave: 723
Teme: 0
Ocena:
6
Ja, tako nekako. Pri stari stadlerci sem se držal postopka, ki sem ga opisal. Pri klasični peči še nismo imeli zalogovnikov in če sem odkrit nisem nikdar ugotovil ali je od tega sekundarnega zraka bilo kaj koristi. Takrat se je kurilo šparovno in dvomim, da smo v področju vtoka sekundarca dosegali dovolj visoko temperaturo za požig CO. Mogoče kakšno krajše obdobje. Seveda pa je druga pesem z zalogovnikom, ko lahko kotel ženeš optimalno.