PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovnik - katere fitinge uporabiti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav vsem,

po ugodni ceni smo kupili rabljeni 800l zalogovnik za ogrevanje. Gre za klasični železni zalogovnik.

Sedaj me zanima kakšne fitinge uporabiti za priklop tega zalogovnika na obstoječe bakrene cevi. Kaj se uporablja za priklop? Ali se v zalogovnik privijači pocinkane fitinge ali medeninaste? Ali morda kaj drugega? Ali na stiku zalogovnika in fitinga lahko pride do rjavenja?

Hvala za pomoč
v nemščini
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ikz.de/ikz-praxis-archiv/p0106/010608.php">http://www.ikz.de/ikz-praxis-archiv/p0106/010608.php</a><!-- m -->
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Hvala za posredovan odgovor. Vendar nisem prepričan ali sem si z nemško stranjo lahko kaj pomagal - opis je namreč za vodovod sanitarne instalacije (=pitne vode) in ne za ogrevalni krog. Če sem pravilno razumel je vseeno kaj vgradim, saj v ogrevalnem krogu ni zraka oz. naj ga ne bi bilo?
Ti kar verjemi napisanemu. Pa Gremlinu tudi...
Vmes med bakrom in cinkom pride medenina, vendar tudi to ne odpravlja galvanskega člena v celoti. Vpliv ima tudi sestava vode, ki se pretaka po ceveh oz. spojih.
Takole imam jaz.. Pod strop daj se odzracevalne loncke.

Priložene datoteke
.jpg   8870bf0f-c358-401b-ace1-082000409697.jpg (Velikost: 29,74 KB / Prenosi: 679)
bk9105 Napisal:Vmes med bakrom in cinkom pride medenina, vendar tudi to ne odpravlja galvanskega člena v celoti. Vpliv ima tudi sestava vode, ki se pretaka po ceveh oz. spojih.
se strinjam. v hranilnik obvezno zmehčano vodo. tona/+ trde vode vsebuje na kile kamna, kar že itak kvarno vpliva na stene kotla. medeninasti prehodni kosi niso nobena 100% preventiva proti nastanku galvanskega člena.
Kaj pa potem priporočate za preprečitev nastajanja oksida na bakru?
oksidacija na bakru nič hudega. to je mikronsko tanka plast ki preprečuje nadaljnjo oksidacijo. požrlo bo prej cink. to pa je itak zaščita pred požiranjem Fe kovin. ko je cinkova obloga odstranjena šele začne nažirati jeklo. zato je fino, da je voda čimbolj brez mineralnih soli. manj ko je tega v vodi, kasneje bo požrlo cink. zato pozor tudi pri dotakanju vode pri evenutelnih popravilih ali dodelavah. v trgovinah se dobijo vložki za običajne plastične pol in eno litrske filtrne kartuše (in večje), ki vodo obdelajo med tankanjem napeljave. vsebujejo polifosfatne kristale ki varujejo napeljavo pred korozijo in preprečujejo izločanje vodnega kamna. stanejo od 20 do 40€, montaža je čisto enostavna.
Koliko kamna se bo odložilo z enkratnim filanjem sistema!?
Kakršnokoli dodajanje, katerega koli dodatka, v sistem centralnega ogrevanja je zgolj in samo dodatek na glupost in stran metanje denarja.
Dotakaš pa lahko (občasno) do svoje smrti ali pa lahko še kakšen za tabo, pa zaradi tega ne bo nič drugače ali slabše.
Če bo kaj prežrlo, bo zaradi kondenza ali puščanja.

Pri vodovodu je zadeva malo drugačna.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Pri nadpovprečno trdi vodi je v 1l vode 0,2g vodnega kamna (caco3)-torej če imaš v sistemu cca 2200l vode se ga lahko maksimalno izloči 440 g torej ne računaj na več kot 0,5 kg kamna (volumsko pa ga rata še pol manj). Drugo je (kot je omenil Fery)pri bojlerju, kjer se ti dnevno zamenja več kot 100l vode.

edit
evo še manj je kamna v vodi
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mb-vodovod.si/zakaj-se-v-vodi-pojavljajo-usedline-peska-in-vodni-kamen">http://www.mb-vodovod.si/zakaj-se-v-vod ... odni-kamen</a><!-- m -->
Fery Napisal:Koliko kamna se bo odložilo z enkratnim filanjem sistema!?
Kakršnokoli dodajanje, katerega koli dodatka, v sistem centralnega ogrevanja je zgolj in samo dodatek na glupost in stran metanje denarja.
Dotakaš pa lahko (občasno) do svoje smrti ali pa lahko še kakšen za tabo, pa zaradi tega ne bo nič drugače ali slabše.
Če bo kaj prežrlo, bo zaradi kondenza ali puščanja.

Pri vodovodu je zadeva malo drugačna.
kakor kje. podatke o trdoti najdeš večinoma pri svojem vodovodnem skrbniku, ker se analize delajo vsaj letno. v ljubljanskem vodovodu celokupna trdota ni hec, pa v domžalah tudi ne. ASAP gleda narobe, ker ni pomembna zgolj kalcijeva trdota, temveč tudi magnezijeva, železova, fosforjeva in aluminijeva. za Bežigradom, ki je oskrbovan iz vodarne kleče, je celokupna trdota vode skoraj 13 nemških stopinj. to je cca 130 mg CaO na liter. 1200 litrov, (manjši sistem na polena), vsebuje torej dobrih 15 dek kalcijevega oksida. Pozor, to ni karbonat. karbonata bo bistveno več. to se bo pričelo odlagati na najbolj vročih površinah, se pravi primarno v kotlu. moj kotel ima 3 metre cevnega izmenjevalca fi 60, 0,56 kv. metra, pa da vidmo koliko bo to debelo, in koliko imel še izmenjvalec izkoristka .... pa tudi če čez celo kotlovno pločevino to razdeliš, jo je mogoče dober kvadratni meter še zraven. gostota CaO je 3,34 g/cm3, 150 g ustreza 45 cm3. raztegnejno na recimo 1,5 kv. metra je to plast debeline 3 stotinke mm. še dvakrat zamenjaj vodo v sistemu, pa bo plast debela že desetinko mm.

v bistvu bo pa plast debelejša, ker so površine, kjer se kamen odlaga na kotlu bistveno manjše.
Kdo bi si mislil? Grem takoj na petrol po 2 paleti destilirane vode.
Skrbi me le kako očistiti tisto stotinko mm kamna, ki je že na izmenjevalcu.

Zakaj ne bi komplicirali, če lahko
Matr, me ima, da bi zbiral vodo od razvlazevalca (zdaj jo zlivamo) in s tem nafilal centralno, samo bi moral prej kak plasticni sod nekje staknit, da potem lahko s crpalko nafilam sistem... Pa dejmo, ce se da (komplicirat nemrec) Wink
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
glej, kdor nima doma na pipi trde vode (jaz nimam, med drugimi) teh težav sploh nima, (pa ti s toplotno pumpo tudi praktično ne, relativno majhen volumen vode proti sistemom s kotli na polena).
ne pikic na pipah, ne madežev na avtu, seveda ne oblog v bojlerju in tudi v kotlu ne. eni majo pa v sloveniji hudičevo trdo vodo, in če jo imajo, je pametno poskrbeti za nekaj, kar lahko stane dobrih 20€, recimo toliko kot 3 venitle 3/4".
če jih nimaš, si sposodiš en IBC, podstaviš pod žleb za eno mal bolj orenk ploho, pa maš "1 paleto" mehke vode. ali pa, kot omenjeno, za male pare kupiš polifosfatni vložek.
1 2
Iskanje po temi