PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pravilno kurjenje stadlerce

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
temp dimnih plinov je zaradi doma narejenih turbolatorjev zvito plehovje pri max odprtem dimniku max 200 C.merjeno na izstopu iz peci
Kkaksni so ti turbulatorji, razmisljam, da bi tud sam nekaj vstavil not..
vzames cisto navaden pleh 1mm in ga narezes na 10 cm siroke trakove.nato naredis valove oz.plocevino po dolzini cikcak prepognes.to naredis na vseh polickah.ce ne vlece das kaksnega ven pa bo
To Stadlerico vrzi včeraj za staro železo. S prihrankom v enem letu, boš lahko kupil rabljeno nekaj let staro peč z veliko boljšim izkoristkom, saj ljudje danes predelujejo na plin, sekance in gredo skoraj nove peči ven in v prodajo po simbolični ceni.
še vedno bolje stari Stadler kot nov Viadrus :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Tole pa ne bi ravno upal trditi, je kot bi primerjal kakega starega La barona (avto) , ki je kuril po 20 in več litrov na 100 km in kak sodobno zasnovan avto npr Škodo Octavijo....

Bi pa rad slišal zakaj je Viadrus na kurilca tako slab ?
Saj viadrus na kurilcu, premogu in peletih še gre. Problem je dolg plamen, ki nastane pri gorenju drv, ki se konča "v dimniku" in ne odda toplote vodi.
nekaj casa nazaj se je dosti govorilo o zmanjsanju kurisca s samotom, pa ne vem ce je smiselno zaradi prwhoda toplote na vodo
Če boš dodal šamot v kurišče, boš samo zmanjšal moč peči, da ti ne bo preveč grela bajte brez zalogovnika, ki bi lepo hranil viške. Pridobil bi višjo temp. ognja, ker nebi imel takojšnega odvzema toplote. Peč bi bila manj zasajena in bi imel tudi manjšo moč, ker imaš sedaj preveliko. Temp. dimnih plinov pa lahko postane manjša (manj drv gori na enkrat - manjša moč kotla) ali pa višja (ogenj gori zaradi šamota na višji temp. - boljše izgorevanje).

Jaz bi na tvojem mestu, če ti finance dopuščajo dogradil zalogovnik in ti bo peč hvaležna, ker ne bo več premočna.

Lahko ti podam samo svojo izkušnjo z Viadrus pečjo 40kW na lesnem kurjenju. Peč je za mojo hišo 3-4x premočna. Dobil sem jo od brata 1.5 sezone rabljeno in 2 leti neuporabno. Brat je kupil raje uplinjevalno Atmos, ki se je pokazala, da je popolnoma neustrezna peč kjub nazivni moči 32kW. Priklopil je 2800l zalogovnik in rabi peč 8-12 ur kurjenja, da greje 2 hiši in pogreje zalogovnik. Dimne pline je komaj spravil na 250°C s Seltronovo regulacijo vrtljajev motorja za vlek v dimnik. V osnovni Atmos opremi je imel dimne pline preko 350°C, ker je INOX dimnik lepe rumene barve. Še podatki o moči ogrevanja vode: varovanje na 66°C in črpalka 32-60 na 1 hitrosti, izhod iz peči nekje max 77°C. Sedaj gre ta peč v odpad in pride notri Valher.

Jaz sem pa z Viadrusom prezadovoljen. Peč mi ponavadi v 4h kurjenja pogreje celoten zalogovnik 2000l. Če pa je zalogovnik in hiša podhlajena pa rabi največ 5h kurjenja, samo zadnja ura je na manjši moči, ker samo malo drv dodam. Še moji podatki o moči ogrevanja peči: varovanje na 60°C in črpalka 32-40 (stara - rabljena) na 3 max hitrosti, izhod iz peči med 84-88°C. Če kurim debela bukova drva je malo manjša temp. Sedaj pa imam bolj drobna drva in mi peč razturava. Seveda pa red vsakim kurjenjem malo pokrtačim vseh 6 kanalov, dimniško loputo imam priprto na 60-70%, primarni dovod zraka imam omejen na minimalno z vijakov 5-8mm reže, sekundarni zrak pa odprt na polno.

Samo na hitro zate @stadler@ priklopi raje zalogovnik, ki ti bo prišel prav pri vsaki novi ali rabljeni peči. Uplinjevalne peči še toliko bolj rabijo zalogovnik, ker najbolje delujejo na najvišji moči. Za stare klasične peči je težava v tem, da so večinoma premočne. V hudi zimi lepo delujejo, v zmerni zimi in prehodnem obdobju pa so krepko premočne in potrebujejo zalogovnik.
hvala za obrazložitev...

se popolnoma strinjam z razlago, toda za enkrat sem odločno za neko predelavo kurišča...verjetno bo šel res šamot spet noter...

Smile
Imam doma podobno zadevo, stadlerco 35 KW. Zadeva je zelo preprosta. Pod rešetko pustiš veliko pepela. Pustiš samo toliko praznega prostora pod rešetko, da srka zrak. Jaz potegnem pepel pod rešetko kar z u profilom, ki se uporablja za montažo knaufnih plošč. Na ta način odvzameš moč, loputa se praktično nič ne zapira, temperatura dimnih plinov pa je nizka, se pravi dober izkoristek. Jaz včasih naložim stadlerco zvecer ob osmih in zjutraj predno grem v službo samo požokam po žerjavici in naložim. V posmeh današnji tehnologiji za veliko denarja. Je pa res da morajo biti drva zelo suha, saj v nasprotnem primeru bo zelo slabo grela. L.p.
ce prav razumem,ti samo potegnes pepel cim bolj proti vratom???naredis "hribcek"???
Ne, z profilom grem tik pod rešetko, tako da potegnem samo pepel pod vrhom ven po celi širini in dolžini. Tako je prostor pod kuriščem prazen - cirka 3 do 4 cm. Ves prostor nižje pa je poln pepela. Loputa je do konca odprta. Ker je malo zraka se loputa ne zapira in zaradi tega ostaja žerjavka v kurišču bistveno dlje časa kot če ni pepela. V tem primeru če ni pepela se pa loputa pripre in toplota gre v dimnik. To z pepelom je podobno kot če bi imel zalogovnik. Pri zalogovniku je loputa do konca odprta in višek toplote gre v ogrevanje vode v zalogovniku.
Pogoj: suha drva!!!
in katrana nimaš nič oz. ti ne saji??
1 2 3
Iskanje po temi