PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Detajl kapna lega / kolenčni zid

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Kako je najbolje izvesti detajl kapne lege pri kolenčnem zidu z notranje strani?
Ne želim namreč, da bi zaradi različnih materialov in dihanja lesa prišlo do razpok na steni.

Lega je od roba stene umaknjena za 5 do 2 cm, odvisno od krivih sten oziroma AB vezi pod lego.

V mislih imam, da bi s purpenom zafilal režo pod lego, nato z lepilom nalimal stirodur v ustrezni debelini 1 cm od kapne lege in do višine kapne lege oziroma kakšen centimeter manj, da ne bi preveč na silo potem rinil stekleno volno nad lego. Spuščeni strop bo prišel nekje 10 cm nad zgornjim robom AB vezi.
Lepilo bi nanesel samo spodaj, na stik stirodur/beton, za stirodurjem pa za tisti centimeter uporabil low expansion purpen (kot mehkejše lepilo). Nato pa čez stirodur in AB vez 2x povlekel mrežico in lepilo. Sledil bi kasneje potem omet in čez kit.

Ko sem se zanimal pri sograditeljih, so vsi ob legi pozidali s siporeksom (jaz imam steno 25 cm, kapno lego 18/18 cm in nimam prostora) ali pa izvedli oblogo s knaufom, kar pa mi ne diši.

Trenutno stanje:
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2i/QJ/1mKl4yLd/20151205152026unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2i/QJ/1mKl4yLd/20151205152026unichr("46")jpg[/img][/url]
Kako pa misliš obdelat stene? Stirudur je rešitev.
2X bi čez stirodur in ab vez povlekel lepilo in mrežico. Potem pa strojni omet.
Ja,za kaj pa ne. Špranje zatisni z purpeno.
Verjetno bo mansarda oblečena v knauf, prav tako poknaufaš še kolenčni zid. ČE ti ne diši, naredi po svoje Smile
jani65.. Sej sem napisal zgoraj, da bi zadaj vse zatesnil s purpenom low expansion. Se bojim, da bi mi stirodur zaradi momenta odtrgal od lepila, ker bo samo vzdolžno na tistih par centimetrov lepilo. Bi pa vseeno dal purpen namesto volne, da ne bi potem "natrgal" stik, ko bi s plazmo lepilo nanašal in pritiskal na stirodur.
Nobenega ne poznam, ki bi to že naredil tako, vsi so ali knaufali ali pa pozidali zraven lege. Trenutno imamo v stari hiši izvedeno tako, da so kombi plate privijačene na lego in čez omet in je nekje na spodnji tretjini kombi plate neenakomerna lasasta razpoka po nekje četrtini obodnega zidu. Pojavilo se je to po približno 3 letih. Brušenje in na novo kitanje bi saniralo razpoke, vendar tega pri novogradnji ne bi počel.

tornado.. Knaufanje mi ne diši zaradi parne zapore in zrakotesnosti. Pa tudi razpok po vertikali ne bi rad imel. Imamo sedaj stike nekje izvedene s selotejpom in nekje s silikonom, pa se povsod vidi. Pa sem sam delal in mi je to toliko živcev požrlo pa vsak mi je drugače povedal. Eni samo selotejp, eni akrilni silikon, eni mrežco čez vogal. Smo naredili nekje s silikonom nekje s selotejpom, potem je pa itak povsod enako počila barva, ne glede na to, kakšen je bil detajl izvedbe. Barva se po različnih ravninah spoji skupaj in ne prenaša minimalnih raztezkov. Sej to je samo estetsko, me zrakotesnost bolj skrbi, ki pa ni odvisna od tega ampak od stika folije pod knaufom. Pa da ne bom preveč zašel - jaz zelo rad kompliciram in tuhtam o različnih izvedbah in kaj je dobro in kaj slabo in bolj kot berem tale forum in razne bloge o pasivni gradnji, bolj me matra vse skupaj. Big Grin

Mogoče se bo kdo našel s kakšno idejo oziroma izvedbo, kako se to pravilneje izvede, drugače bom pa en ostanek stirodurja nalimal, zapurpenal, pa potem po kakšnih 14 dneh malo potolkel z roko pa videl kaj se dogaja. :wink:
Spodaj zalepi z lepilom za stiropor,zgoraj pri deskah z purpeno,zadaj založi tervol ali podobno. Vsi čudni stiki pokajo ,tega se izogibaj.Tudi na tem stiku AB-sirudur lahko pred ometom daš rabic mrežo.
Kaj pa parna zapora? Zaporo, ki pride s poševnine, moraš nekako zaključiti na zidu.
Jaz sem izvedel tako, da sem na tram našraufal OSB plato, za njo pa speljal PE folijo, ki se nadaljuje s poševnine. Folijo sem zalepil z namenskim lepilom na zid pod tramom. OSB in stik z zidom bom pokril z gradbenim lepilom in mrežico.
Ali pa narediš tako - en mali zobček, ki bo zakril špranjo. Spodaj seveda pride še parna zapora, lepljena na zid.

Priložene datoteke
.jpg   20151128_133011.jpg (Velikost: 193,33 KB / Prenosi: 1741)
Zid bo ometal,strop bo nižji od stirudurja tako, da ne vem zakaj bi delal neke vogalčke.Parna zapora bo samo na stropu.
Strop bo 10 cm na stirodurju.
Naredi tako kot si planiral (omet z mrezico) samo knaufarju povej kako je tu narejeno (ud profil).
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Zdravo,

si bom kar sposodil temo, ker je problem podoben.

Situacija trenutno: kapna lega je poravnana (oz. na mestih ca. 1 - 2 cm zamaknjena - proti zunanjosti) z betonskim vencem na kolenčnem zidu. 

Problem: hočem kar se da zmanjšati možnost nastanka razpok med lego in vencem in iščem najbolj optimalno rešitev za zaključno plast zidu (strojni ali suhi omet).

Predlagani sta mi bili 2 rešitvi:

Predlog 1:
Na lego nalepim wedi ploščo (na sliki spodaj označena z rdečo barvo), na zid (opečni) in wedi ploščo namestim armaturno mrežico (kar širok pas - predlagan 1m) in nato zaključim s strojnim ometom (označen z zeleno na spodnji sliki).

Bojim se, da bo mrežico zaradi gibanja strehe odtrgalo in bo razpoka vseeno nastala. 

Predlog 2:
Namesto strojnega ometa uporabim raje gips plošče (na sliki spodaj označene s svetlo modro barvo) - suhi omet. Na lego le točkovno pritrdim s purpenom oz. neko podobno elastično lepilo. 

Trenutno se nagibam k tej rešitvi. Nisem pa prepričan kako se bo obnašal del gips plošče ob legi... Kakšna je možnost nastanka razpok?
Če ima kdo izkušnje oz. predloge, bom zelo hvaležen!

Priložene datoteke Predogledne slike

stirodur (lahko tudi wedi), s purpenom prilepiš na lego. potem pa omet in mrežico.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Iskanje po temi