Objave: 35
Teme: 5
Ocena:
0
pozdravljeni,
zanima me kaksen pameten nasvet kako je najbolje zakuriti,da bodo drva cim vec dala od sebe in ne bodo tako hitro zgorela.Ali je dobro nabutati polno pec drv in nato zakuriti od zgoraj ter pocakat da drva do konca pogorijo?Naj dam vmes premog,skratka zanimajo me vase izkusnje da bo izkoristek cim boljsi ter da bo dlje gorelo.Samson je nastavljen na 75C,stadlerca je 30KW ki ogreva 260 m2,fasade je 15 cm.Gre se pa zato da ne zeljm nalagat na 3 ure ampak recimo 2x zakuris in to je to.
PS:vem da je zalogovnik in menjava itd resitev toda sredstev ni.
Hvala in lp
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Brez zalogovnika z tako veliko pečjo boš po tvoji varianti le kuhal drva.
Če hočeš imeti koliko toliko dobro izgorevanje, bo treba na vsako uro doložiti eno poleno, tako da stalno počasi gori zaradi pomanjkanja kuriva ne zaradi pomanjknj zraka.
Zalogovnik si bo dobro omisliti za 1 x na dan kuriti. Koliko pm drv pa pokuriš čez zimo?
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 529
Teme: 12
Ocena:
0
Brez zalogovnika bo težko držati kotel na solidnem izkoristku. Pri 15 cm fasade bi poskušal koristiti opeko in beton kot zalogovnik. Kotel naložiš npr. do polovice, zakuriš z vrha. V radiatorje spuščaš "vrelo" vodo in hišo pregreješ. Ko se hiša čez nekaj ur ohladi, postopek ponoviš.
Ocena:
1
@

tadler: Ali te zanima zalogovnik?
Objave: 1949
Teme: 2
Ocena:
1
Nič ni napisal, kateri tip stadlerce ima, pri kakšni stari s 60l nalagalnim kuriščem se bojim, da bo itak moral nalagat na 3 ure pri negativnih zunanjih temperaturah, samo za vzdrževanje temperature v stanovanju brez ogrevanja samega zalogovnika .
Upam, da se motim, ali pa mi je kmečka logika odpovedala. Kljub izolaciji, vendar s takim izkoristkom kotla je tak način kurjena dvomljiv ob taki nizki letni porabi.
Objave: 7877
Ocena:
-189
Že pred časom sem napisal, kaj mi je svetoval tehnolog. Pločevino formata A4, debeline 8 - 10 mm na rešetko...
Objave: 425
Teme: 22
Ocena:
1
Katero peč imaš, na odgorevanje spodaj ali na pregorevanje, prvo kuriš od spodaj, drugo za boljši izkoristek od zgoraj. Moja izkušnja s pečjo na pregorevanje brez zalogovnika vendar takrat še v celi hiši z Emo trika radiatorji, se pravi sistem z veliko vode je bil da je najbolje kuriti od vrha. Predno sem zjutraj zakuril sem malo pogledal temperature in napoved z malo izkušnjami sem 90% zadel pravilno količino drv, opopoldne ali zvečer sem še malo dodal in smo bili na tolplem. Vseeno je ali kuriš drva ali premog, ne mešaj daj spodaj premog zgoraj drva in zakuri, malo dlje traja da se razgori a potem gori zelo lepo. Imaš še eno možnost da pripraviš treske in malo drv tik ob prednjih vratcih zadaj pa na golo rešetko namečeš premog, je neka srednja varianta a je zanimivo da premog gori proti zadnji steni peči in je dovolj zraka za dokaj poplno gorenje. Če kuriš samo drva potem kuri od zgoraj. Je pa res da je kurjenje v kolikor je prigrajen zalogovnik boljše ker ni treba paziti na količino drv in peč vedno gori na polno.
Objave: 35
Teme: 5
Ocena:
0
stadlerca je tvt special..zalogovnik na to pec ne bom dal ker je stara ze 30 let...
zakaj bi na resetko dal pleh??
Ocena:
1
stadler Napisal:..zalogovnik na to pec ne bom dal ker je stara ze 30 let...
Ali že veš, kakšna bo naslednja peč? Zalogovnik bo potreben pri kakršni koli peči na drva. Dobrodošel je pri peletni, oljni, ..., da zmanjšaš število vklopov
Objave: 425
Teme: 22
Ocena:
1
Ne vem sicer kaj pomeni pločevina na rešetki a pri tvoji peči boš sigurno dosegel najboljši izkoristek pri kurjenju od vrha.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
pločevina na rešetki zapira dovod zraka. Če jo daš preko cele rešetke ti bo peč ugasnila.