PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Določitev moči uplinjevalne peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V tem primeru pa bi res vzel 15kW peč ker izgleda so vse enake, le v softveru so omejene z hitrostjo ventilatorja. Kaj pa pravi trgovec na to?
...če so drva doma, potem se izplača kotel na drva....
Surbek Napisal:Zalogovnik vzami minimum 13l , se bolje 15l na X litrov nakladalnega prostora!
To je lahko le merilo za občutek potrebne velikosti zalogovnika.

Potrebna velikost zalogovnika za 24 urno ogrevanje z kurjenjem le popoldne, nima nobene veze z velikostjo nakladalnega prostora.

Nekaj veze ima le kot varovalo, da se kotel ne pregreje, da se lahko vsa toplota iz enkrat naloženih drv shrani v zalogovnik. Temu pogoju v večini primerov zadošča velikost iz prešnjega odstavka.
Sebek Napisal:V tem primeru pa bi res vzel 15kW peč ker izgleda so vse enake, le v softveru so omejene z hitrostjo ventilatorja. Kaj pa pravi trgovec na to?
Dvomim le v razliko hitrosti ventilatorja.
- Če ženeš ventilator počasneje, bodo dimni plini šli počasneje mimo izmenjevalca, se bodo bolj ohladili, je TDP nižja. Vsi trije podobni kotli imajo isto TDP.

Meni je logično, da imajo različno površino izmenjevalca toplote. Zelo verjetno imajo 4 cevaste izmenjevalce, pri 15 kW sta dve cevi zaprti, pri 22 pa ena.
Nimam časa - sem v penziji!
Iz prve roke, če kaj pomaga:

Sam imam 15 kW Frolingovo peč in 1000 l zalogovnik, letos bo 9 zima. Hiša je izolirana s 12 cm stiroporja, ogrevam dve etaži, občasno tudi garažo, če se mi zdi, da je v njej premrzlo. Skupaj to nanese cca 170 m2 površin. Kurim zvečer in zadošča do naslednjega dne. Mogoče sem v dosedanjih 8 zimah doložil 10x, ko je bilo zunaj več dni res mrzlo, drugače eno polno kurišče zadošča za en dan. Živimo na 700 mnm, na stalnem vetru :twisted: . Ogrevanje je radiatorsko + talno v kopalnicah. Ker je žena bol zmrznjene narave, je v dnevnih prostorih običajno nad 23 stopinj.

Poleti kurim na 5-6 dni za toplo vodo. Letna poraba drv cca 10 metrov.
janhar3 Napisal:Izracunane projektne izgube so 5500kwh. Temu skor da ne verjamem. To je tri kubike drv...
Koliko ur se v peči kuri mi je vseeno, da bi pa 2x na dan nalagal v pec mi pa ni. V tem primeru se bom tolkel po glavi zakaj nisem dal radiatorjev v bajto ter pec za jurja. Povsod je talno gretje. Klet se verjetno ne bo, oz malokrat ogrevala.

Ali tvoj projekt vsebuje tudi kontrolirano prezračevanje?
Da se ne, dve leti po vselitvi , preseliš v temo o razvlaževalcih. 8)
Pri taki izolaciji je priporočena velikost hranilnika s strani proizvajalca 1680l več kot dovolj (razen, če ne nameravaš kot dopolnilo ogrevavat tudi s sončnimi kolektorji) in boš kuril v prehodnem obdobju na par dni v obdobju negativnih temperatur pa vsaka dva dni in mogoče pri nižjih od -10° C vsak dan.
Kaj je finta pri omenjenem kotlu, da imajo z istimi gabariti, istim nakladalnim prostorom, isto količino kotlovske vode, isto težo potem je razlika lahko samo v softveru :?: :!: . Ne glede na ugotovitvah o začepljenih izmenjevalcih bi se moralo tudi to na teži kaj poznat. Zanimiva pa je tudi nezanemarljiva razlika v ceni 600€ brez DDV.
Nič nimam proti omenjenemu kotlu, bi pa osebno dal prednost prezračevanju in
šele nato bi izbiral med kotli in če imaš kaj eko zavesti bi pač kuril v dvakrat cenejši uplinjak z lambdo tako, da zgoraj podkrepljeno o tolčenje po glavi v tvojem primeru ni razumljivo. Če te pa šuški tiščijo pa ni problem oboje.

Ti je pa Sirki podal realna pričakovanja z omenjenim kotlom, čeprav imaš ti dosti boljše pogoje za doseganje pričakovanih rezultatov. In še nekaj, da ne boš slučajno živel v utvari o ceni kotla, kajti tvoja navedena je kot osnovna cena avtomobila katerega voziš.
Sicer pa. Krajse ko bos imel premore med kurjenji, manj imas dela da zakuris in manj toplotnih šokov dozivi peč.
Ce kuris zjutraj in zvecer, potem najbrz marsikje samo dolagaš drva. Ce kuriš enkrat dnevno že rabiš nek "papir" in vzigalnik da zakuriš. Pri kurjenje vsaka dva dni, se pa tudi peč ohladi na "sobno" temperaturo.
Žerjavar. Res je, TČ lahko dela 24/7. Sem pa mnenja, da drva niso za človeka, ki mu bo krona z glave padla(bi rekel moj foter) , ce bo se zjutraj (ali zbecer pred spanjem) vrgel 10 polen v pec.
Hanzi,
se strinjam, samo ne morš verjet kolk so ta novi kotli izolirani. Temperatura, v kotlu ne pade dnevno za 5° C, če nima izravnavanja temperature kotla pod nastavljeno s povratkom in izkoriščanjem diference za dogrevanje zalogovnika. Papir pa itak nadomešča avtomatski vžig pri mercedezu.
Ne vem pa, kaj bi pridobil z metanjem polen v kotel zaradi vzdrževanja temperature, pri načrtovani sezonski porabi treh kubikov drv... :wink:
Čudno, da se ni oglasil kakšen črpalkar, ker pri taki načrtovani izoliranosti objekta, bi še sam bil v dvomih o energentu ogrevanja. Tongue
Picas: smeje se mi, pri trenutni porabi 15kWh/dan, pa se brez skrbi ali bo pogorelo in podobno.
Drugace pa z zanimanjem berem(o), brez skrbi :-)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Pri takih projektiranih izgubah (5500kwh) bi jaz odpovedal se tako talnemu kot uplinjevalnim kotlom in podobnim stroskom. Sploh ce ne bi imel lastnih drv. Vzel bi klimo ali dve (mogoce "kanalsko" v prezracevanju) in STC. Za rezervo ko zmanjka elektrike, nek poceni kamin (ki potegne strosek dimnika in dimnikarja ta seboj).
Da smo vsaj nekoga nasmejali :lol: pač nimamo vsi tako izoliranih objektov oziroma take porabe. Bolj me zanima, kako rešujete črpalkarji probleme z daljšimi prekinitvami EE.

Ops se opravičujem, ni to vprašanje teme.. :? :oops:
Ok, je pa zanimivo vprasanje :-) Po pravici povedano, ce zmanjka elektrike nas bo zeblo. Dimnika nimam, rezerva v nasem primeru je samo preklop na plin (tast ima se vedno ogrevanje na mestni plin) z obratom dveh ventilov - nismo totalno 'prezagali' popkovine ;-) Vendar ce zmanka stroma nam to nic ne pomaga, tako da scenarij v temu primeru bi bil ali pobeg k mojim starsem ali pa na vikend k njenim. Samo na to raje ne pomislim oz. imam glavo v pesku :-)
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
15kw peč je identična kot 22kw samo, da so max vrtlaji ventilatorja SW omejeni na 80% ter delovna točka DP nastavljena na 180C. 22kw ima max vrtlaje na 95% delovna DP nastavljena na 190C. 28KW različica ima to razliko da so "fedri" širši , ter da je delovna DP nastavljena na 210C.Vse 3 različice imajo 4 luknje za fedre. Bi dal pa še predlog, da pogledaš se kotel S3. Če se ga še da dobiti z lamda sondo, vem da so imeli to opcijo, Cenovno je bil precej cenejsi, konstrukcijsko pa identičen prejšnji verziji KWB classicfire ( praktično sta to ista kotla). nažalost pa nima avto. vžiga. Lp Mare.
picas55 Napisal:Hanzi,
se strinjam, samo ne morš verjet kolk so ta novi kotli izolirani. Temperatura, v kotlu ne pade dnevno za 5° C, če nima izravnavanja temperature kotla pod nastavljeno s povratkom in izkoriščanjem diference za dogrevanje zalogovnika. Papir pa itak nadomešča avtomatski vžig pri mercedezu.
Ne vem pa, kaj bi pridobil z metanjem polen v kotel zaradi vzdrževanja temperature, pri načrtovani sezonski porabi treh kubikov drv... :wink:
Čudno, da se ni oglasil kakšen črpalkar, ker pri taki načrtovani izoliranosti objekta, bi še sam bil v dvomih o energentu ogrevanja. Tongue
Po 24 urah T.kotla 52°C T. plamena pa je 63°C toliko o izgubah uplinjevalne peci med 24h pavzo!
Hanzi Napisal:Pri takih projektiranih izgubah (5500kwh) bi jaz odpovedal se tako talnemu kot uplinjevalnim kotlom in podobnim stroskom. Sploh ce ne bi imel lastnih drv. Vzel bi klimo ali dve (mogoce "kanalsko" v prezracevanju) in STC. Za rezervo ko zmanjka elektrike, nek poceni kamin (ki potegne strosek dimnika in dimnikarja ta seboj).
Pri taki izolaciji se našraufa Eloblock na talno in pozabi. Morda zraven še STČ, če je velika poraba vode.

picas55 Napisal:Da smo vsaj nekoga nasmejali :lol: pač nimamo vsi tako izoliranih objektov oziroma take porabe. Bolj me zanima, kako rešujete črpalkarji probleme z daljšimi prekinitvami EE.
Trenutno testiram delovanje TČ samo v nizki tarifi. Včeraj je od 6h do 22h brez ogrevanja temperatura v prostorih padla za 0,5K (pa podstrešja še nimam izoliranega). Torej če zmanjka elektrike za kakšen 1-2dni (kar je skoraj nikoli), sploh ne bi še razmišljal o kakšnem dodatnem gretju. Sicer pa imam na zalogi 4kW (dosti za celo bajto pri -15°C zunaj) plinsko pečko na bombo za 120€...
Dan, dva tak nista problem, problem je kak izpad v stilu žleda pred leti...
Takrat bi 4kw plinski grelec bil ravno pravšnji zgolj za dnevno/skupni prostor, ki bi ga bilo seveda potrebno nekontrolirano (brez rekuperacije) in hrati dovolj zračiti, razen če imaš to kak specijalen grelec, namenjen tudi obratovanju v zaprtih prostorih.
1 2 3
Iskanje po temi