PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Določitev moči uplinjevalne peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po kakšnem kriteriju se izbere moč uplinjevalne peči? Glede na to, da je poleg prigrajen zalogovnik, je po moji logiki razlika med recimo 15kw in 30kw le v tem, da v močnejši peči 2x hitreje pogori. Je še kaj drugega? Izkoristki naj bi bili enaki. Finančno gledano se je pa bolje ozreti po cenejši varianti. Prodajalec mi za dobro izolirano novogradnjo ponuja 15kw. Zalogovnika bosta zadostila kriterijem za ekosklad pri katerikoli varianti. Nalagalni prostor je enake velikosti. Torej, kaj izbrati? 15, 22, 30kw?
Težko vprašanje.
Ko sem se jaz odločal kakšno peč bom vzel je bil moj kriterij ta, da morajo v peč iti 50cm dolga drva. In pa moč nekje med 20 in 30kw. Potem pa še cena nekje do 2500€. Na koncu pa sem izbral Vigasa 25.

Ti si boš pa mogel najti svoje kriterije za izbiro peči. Dvomim pa da imajo vse ogledane peči enak nakladalni prostor. 15kw ima sigurno manjšega kot pa 30kw. V 15kw peč gredo verjetno 33cm dolge drve v 30 pa 50cm.

o kateri peči pa je govora?
Bistveni vplivi na določitev potrebne moči peči:
- Toplotne izgube stavbe = dejansko potrebna toplotna energija tekom enega dne.
- Max čas kurjenja. običajno do 5 ur popoldne. V bolj mrzlih dneh tudi zjutraj, kolikor se da naložiti in zakuriti.
- Dobrodošel je čim večji prostor za naložitev drv, ker potem daje zalogovniku več toplote, ko le naložiš in zakuriš (brez dolaganja.

Če kuriš 6 ur na dan, rabiš 4 x močnejšo peč, kot če bi kuril neprestano 24 ur.
Nimam časa - sem v penziji!
Povezava do prospekta peci.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.biomasa.si/files/34/prospekti/katalog_-_kotel_na_polena_fr%C3%B6ling_s4.pdf">http://www.biomasa.si/files/34/prospekt ... ing_s4.pdf</a><!-- m -->
Moci so 15, 22 in 28kw. 34kw kotel je ze dimenzijsko vecji ter ima vecji nakladalni prostor. Verjetno tudi cenovno kar nekaj razlike...

Žerjavar. Ce je hisa dobro izolirana, z kvadraturo 150m2, se verjetno kuri 1x na dan ali se manj. Dolzina kurjenja mi zato ni vazna. Nic vec kot prej ne vem Smile. Potem niti ni važna moč ali kako? Gremo na 15kw, ker je cenejsa? Ali je bolje izbrati 15kw, ker dlje gori in bo zato naslednji dan 5 stopinj toplejsa ob zacetku kurjenja Smile?
koliko pa je 15 kwh
Ne vem kaj si mislil s 15kwh. 15kwh energije naj bi oddala 15kw-tna pec ce v njej gori eno uro z maximalno mocjo....
15kw pec stane 6650eur. 22kw 300eur vec, 28kw se 300eur več. .... ne vem pa ali je razlika samo v softwareu, ali pa imajo različno velike izmenjevalce.
Citat: Ce je hisa dobro izolirana, z kvadraturo 150m2,
To meni nič ne pove. Tisti časi, ko se je določalo toplotne izgube glede na uporabno površino so že zdavnaj minili.
Domnevam, da je nova hiša z urejeno dokumentacijo. V okviru projekta je izračun toplotnih izgub.
Če pa je hiša starejša, pa obstojajo izkušnje o porabi energenta čez zimo. Koliko pm drv se običajno pokuri?

Ali ti je sprejemljivo, da običajno kuriš 6 ur, le bolj mrzlih dneh pa tudi zjutraj eno nalaganje?
Hiša bo dobro izolirana. Kletna talna plosca proti tlem 10cm xps, nato nad plosco se 8cm eps. Stene kleti 12cm xps. Na zunanjih stenah bo verjetno 22cm eps. Podstreha na poševninah 30cm volne 0.035, po ravnem delu podstrešne plošče 40cm 0.035 volne.
Izracunane projektne izgube so 5500kwh. Temu skor da ne verjamem. To je tri kubike drv...
Koliko ur se v peči kuri mi je vseeno, da bi pa 2x na dan nalagal v pec mi pa ni. V tem primeru se bom tolkel po glavi zakaj nisem dal radiatorjev v bajto ter pec za jurja. Povsod je talno gretje. Klet se verjetno ne bo, oz malokrat ogrevala.
Špekulacija: Dimnikar mi je nekoč govoril, da se bodo kotli enkrat v prihodnosti obdavčili glede na njihovo moč. Sicer nihče ne ve ne kdaj ne na kakšen način, vendar je možno, da 15 kw pade v nižji razred. (Pa še cenejši je.)

Malo verjetno: Kotel naložiš in te moti njegovo "brnenje". Bolje da gori manj časa.

Drugih argumentov za izbiro med (razen po moči) skoraj enakimi kotli se ne spomnem.
....če gledam tvojo izolacijo hiše napram moji, ti lahko rečem 15kw bi moralo biti zadosti! Sam imam 18kw Kwb cf2 zalogovnik 2400l ogrevanje radijatorsko, pri teh zunanjih T. kurim 1x na 2.dni polno nalaganje 185l...
Glede na opis izolacije bi lahko verjel v potrebno energijo ogrevanja v sezoni 5500 kWh.
Pri talnem gretju, ko imaš zalogovnik 80 / 35 C, ti zadošča peč 15 kW in zalogovnik 1500 l. Tudi v hujšem mrazu boš kuril le 1 x na dan, le peč naložiš (v 150 l kurišča ni problem naložiti do 25 kg drv) in zakuriš.
Se strinjam.
Ce podobne hise poganjajo TC z 9kw, potem ne vidim razloga da je ne bi tudi 15kw pec.
Ta varianta o obdavčitvi peci glede na kw je tudi meni sumljiva
Hanzi Napisal:Ce podobne hise poganjajo TC z 9kw, potem ne vidim razloga da je ne bi tudi 15kw pec.
Ne moreš tako primerjati. Če je treba (hudo mrzlo) lahko TČ deluje 24 ur. Od take peči z zalogovnikom pa človek pričakuje, da bo naložil in zakuril - mora zadostovati za 24 ur. Če bo gorelo 4 ure, mora biti taka peč 6 x močnejša od tiste, ki bi ogrevala 24 ur.
Zalogovnik vzami minimum 13l , se bolje 15l na X litrov nakladalnega prostora!
Sam ogrevam 180m2 z 20kw kotlom (peleti),hiša ima 80% manj izolacije kot tvoja. V tako dobro izolirano hišo si bi sam montiral kotel na pelete+STČ ali pa TČ, na dva ne bi niti pomislil.
1 2 3
Iskanje po temi