PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Električni grelec za radiator

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Po nekajurnem brskanju po spletnih straneh proizvajalcev in forumih še vedno nisem našel odgovore na svoja vprašanja, zato odpiram temo :?

Torej v prvi vrsti me zanima, kako se sploh obnese električni grelec za radiator? Največ kar lahko zasledim tu na forumu so neki nasveti za vgradnjo, praktično nikjer pa nobene izkušnje, kako zadeva funkcionira v praksi. Eno samo mnenje, da dela...

Imamo priklop na skupno toplarno, vendar je drago kot žafran zato kurimo na drva. V prehodnem odbobju pa bi bilo fino imeti vsaj kopalnico malce toplejšo, da se ne kuri samo zaradi tega.

Kot drugo me zanima primerna moč tega grelca. Imam 405 w cevni radiator in mi je v oči padlo opozrilo v vsakokratnih navodilih kako mora biti moč grelca obvezno manjša od moči radiatorja. Ok, toda razponi po moči zaradi vgrajenih termostatov niso mali, recimo za moj primer prodajajo grelce z razponom od 300 - 600 W ali pod 300 w. Torej kupiti slednjega bolj šibkega, da je zihr ali drugega in ga regulirati na nižjo stopnjo? Je to res tako problematično? Ventila ne bi zapiral zaradi raztezanja vode, to mi je jasno... bil bi montiran spodaj...

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.pucihar.com/CategoryItems.aspx?CategoryId=133">http://www.pucihar.com/CategoryItems.as ... goryId=133</a><!-- m -->

Poleg tega me zanima ali obstaja kaj podobnega za navadne radiatorje? Torej ne cevne ampak recimo za radiatorje, ki nimajo ravnega vhoda v notranjost, da lahko enosatvno potisneš grelno žico od tega grelca notri. Torej nekako "prepogibno" ogrevalno žico ali kaj podobnega. Spodaj je skica radiatorja, kjer voda po vstopu v radiator takoj naredi "ovinek". Morda kakšna druga podobna rešitev, ki je sam žal ne najdem.

Thx za odgovore.

Priložene datoteke
.jpg   Radiator.jpg (Velikost: 122,85 KB / Prenosi: 1823)
Je kar problematično že zaradi tega, ker moraš vedno ob vklopu električnega gretja poskrbeti, da voda ne uide iz radiatorja.
Vsekakor boš moral zapirati vsaj zgornji ventil na radiatorju, ali pa če imaš svoj ventil za celo stanovanje. Če tega ne boš naredil boš ogreval vodo, ki bo krožila in boš posledično ogreval vse.

Glede moči grelcev, so ti tudi različnih dolžin (večja moč-daljši grelec). Zato so bolj omejitve zaradi dolžine, kot moči.

Kolega ima el grelce v radiatorjih, ker mu je bilo to ceneje kot ves čas kuriti ELKO. Kuril pa je samo na nižjo tarifo. Sedaj ima TČ in so el. grelci samo še za rezervo.
Ne vem če je izklapljal črpalko, ko je grel z grelci, a je to skoraj nepomembno saj ni v bloku, da bi grel druge.
V takem primeru bi nabavil posebej stenski el. radiator in se ne bi obremenjeval z zapiranjem ventilov ipd.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ideo.si/elektricni_radiatorji/elektricni_stenski_radiator_PARIS_ELECTRONIC_500W_AIRELEC">http://www.ideo.si/elektricni_radiatorj ... 0W_AIRELEC</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tersus.si/varcni-elektricni-radiator-beha-400w">http://www.tersus.si/varcni-elektricni- ... -beha-400w</a><!-- m -->
Imaš pa spet neke dodatne zadeve na zidu.....
Kot za vse so + in -
elektricen grelec v radiatorju pride v postev samo v prehodnih obdobjih ko ne deluje skupna kotlovnica. Ker zapirat ventila ne mores ce rabis obtok za druge radiatorje. opcija je zgolj radiator z el. grelcem v kopalnici. Drugace pa za stanovanje pa klima.
Mene pa zanima kakšno rešitev predlagate, da je v kopalnici talno ogrevanje, pa bi želel imeti še cevni radiator - recimo za sušenje brisač! Ker da bi ga kar v serijo z talnim povezal bi bilo premajhna temperatura? Kakšen predlog???
brez problema cevni radiator priklopis na talno kot svojo vejo. preverjeno odlicna zadeva. ker pa so temperature nizje daj maximalno velikega. imamo in deluje
l150150b Napisal:Mene pa zanima kakšno rešitev predlagate, da je v kopalnici talno ogrevanje, pa bi želel imeti še cevni radiator - recimo za sušenje brisač! Ker da bi ga kar v serijo z talnim povezal bi bilo premajhna temperatura? Kakšen predlog???
Odvisno kakšno temperaturo spuščate ponavadi v talno. Če imate dobro izolirano bajto in se v talnos spušča npr. 21-28° voda, vezanje v serijo nima smisla, ker taka lojtrca ne bo grela nič.
Lepo nabaviš lojtrco in el. grelec pa prižgeš ko je potreba za sušenje brisač.
Se strinjam!
Nizka temperature lojtre, je skoraj enako kot neogrevana lojtra.
Zato jaz lojtro nisem vezal na talno, temveč pustil samostojno električno ogrevanje. Vklopim jo po potrebi (pred tuširanjem). Izklopi se na timer po eni uri.
Recimo, da je res nesmisel vezati lojtro na talno in da vzameš nek električni grelnik - ampak nič od teh zadev ni v obliki lojtre - da bi brisače lahko zataknil za te cevi?? Se motim??
Ni nesmisel. Temperatura vode v talni je namenjena ogrevanju, torej je "vedno" višja kot temperatura zraka v prostoru ki ga ogrevamo. To zadostuje za sušenje brisač. Imam grelec v lojtri v kopalnici. V šestih letih ni bil prižgan 3x, ker gretje iz talne super zadostuje za sušenje.
l150150b Napisal:Recimo, da je res nesmisel vezati lojtro na talno in da vzameš nek električni grelnik - ampak nič od teh zadev ni v obliki lojtre - da bi brisače lahko zataknil za te cevi?? Se motim??
Smo že 100x napisali (poišči po forumu) da vzameš katerokoli navadno lojtro za v kopalnice, notri se všraufa namenski el. grelnik.

kitajskizid Napisal:Ni nesmisel. Temperatura vode v talni je namenjena ogrevanju, torej je "vedno" višja kot temperatura zraka v prostoru ki ga ogrevamo. To zadostuje za sušenje brisač. Imam grelec v lojtri v kopalnici. V šestih letih ni bil prižgan 3x, ker gretje iz talne super zadostuje za sušenje.
Temperatura v talnem je odvisna od potreb objekta po ogrevanju. In pri dobro izoliranih bajtah je ta temperatura tako nizka (npr. 25°C pri zunanjih 0°C), da na taki lojtri kaj dosti ne boš sušil. Na otip bo hladna. Ko tipam bakreno cev dvižnega voda TČ, ta rata na otip mlačna, ko doseže recimo 30°C. Pri 25° je hladna.
Kakor kdo hoče, jest samo povem večletne izkušnje. Pa imam novo zelo dobro izolirano bajto, kvalitetna okna....
Napiši kako toplo vodo spuščaš ponavadi v lojtro.
1 2
Iskanje po temi