PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peč na drva, problem katrana ali peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spoštovani,

imam resne težave z katransko kondenzacijo stare peči na drva, Radijator Zrenjanin in rabim mnenje izkušenih za potrditev, da je peč dosegla svoj konec oz. da celo pušča.

Letos sem namensko kupil dve leti sušena drva tako, da bi zadeva mogla lepo goreti. Prav tako sem peč očistil vendar nima prave moči, več ko na 50 stopinj ne sgreje razen če zaprem ventil.

Svež črni izpust madež se je pojavil danes.

Prilagam foto.

Hvala za mnenja in predloge.

Priložene datoteke
.jpg   20151201_113004.jpg (Velikost: 144,32 KB / Prenosi: 2328)
.jpg   20151201_113013.jpg (Velikost: 164,29 KB / Prenosi: 2330)
.jpg   20151201_113033.jpg (Velikost: 71,1 KB / Prenosi: 2334)
Kako imaš nastavljen termostat za odpirnje lopute dovod zraka?
Ali imaš mešalni ventil na začetku dvižnega voda?

Imam občutek, da ti že pri 50 C temperature vode v peči zapre dovod zraka.
Nimam časa - sem v penziji!
Tule pa imam občutek da je peč oddelala svoje. Takole pa katran nebi smel teči od peči.
Če pa še ni spustila pa začni razmišljati o zalogovniku vode. Če ga boš vgradil k tej peči, potem se bo katran počasi začel čistiti in bo v peči spet rado gorelo. K novi peči pa tako ali tako pripada zalogovnik vode, pa naj si bo to navadna peč kot ta, ali pa 4000 ter več vreden uplinjak. Smile Smile
Kaj pomeni da peč ne more segreti vode na več kot 50 stopinj?

Torej..ali ni vleka (zamašena peč, tuljave, dimnik?)..ali ni zraka?

Če je oboje bo tudi gorelo.

Od kje ta voda je vprašanje..lahko da je samo kondenz lahko je spustila dušo (je padel pritisk v napeljavi?).

Če je peč očiščena, dotok zraka je potem bi moglo goreti. Č ene gori imaš nekaj nastavljeno da začne zapirati peč ...
Podobno mlakužo je meni leta nazaj delala peč ki sem jo tedaj imel v lasti, ni bilo spuščanje, ampak enostavno pajcanje drva v kurišču... seveda pa je vseeno težko takole na pamet... ( drva kot drva niso nikoli suha, če tudi imajo 10 procentov vlage jo imajo ), povedal si malo premalo stvari.. koliko kw ima peč in ogrevaš kvadratov? Samsona imaš na koliko? za piko na i, mogoče še tvoje kurilne oziroma nalagalne navade... verjetno imaš štiripotni mešalni ventil, ki je odpret recimo na koliko...
Iz zadnje slike, kjer se vidi v notranjost peči, je videti, da ti peč še ni sputila. Ampak ti izjemno močno izloča katran, saj so samo izcedki katrana okoli vratic. Tukaj je težava v kurjenju ali pa napačnih drvah. Če imaš bukovino, ki je bila podrena ob nepravi luni - pred polno luno, se lepo sliši vretje vode iz drv, pa so lahko sušena tudi 5 let. Žled pred 2 leti je bil ob nepravem času, ker imam sam taka drva in ne gorijo najlepše.

Preveri in naredi sledeče zadeve:
- očistil si peč - sedaj je boljši prenos toplote na hladno kovino in se še bolj izloča katran - kondenz na hladni kovini
- glede tega, da ti peč ne dosega temp., lahko sklepam, da sploh nimaš mešalnega ventila in je zaradi tega peč podhlajena - ponovno nas vrača na prvo alinejo in še več katrana
- Samson imaš lahko premaknjen in ti prehitro zapira peč, poskusi ga ponovo nastaviti, tako da pustiš dovod primarnega - osnovnega zraka v peč čim bolj odprtega, dokler peč ne doseže željene temp, potem pa nastaviš verigo na Samsonu
- sekundari vlek zraka imej odprt, ker le tako lahko dimni plini bolje pogorijo in se proizvede manj saj-katrana
- drva najprej naloži v peč in šele pote na vrhu zakuri, da ti drva odgorevajo in ne gorijo v celoti naenkrat - to izvedi šele, ko boš uredil pravilno temp. v peči. Ker drugače ti bo peč še slabše dosegala temp., ker s tem kurjenjem dobiš malo manjšo moč peči na začetku in lepše gorenje, ki potraja tudi nekaj časa dalje, kar se na koncu tudi pozna. Jaz pač tako kurim, kljub temu da imam veliko peč in zalogovnik. Drva rabijo 1h da pregorijo do rešeta na dnu peči.

Jaz dam v peč spodaj najbolj debela drva in potem na vrhu drobiž. Zakurim z brenerjem tako da najprej malo pogrejem dimnik in potem prižgem drobiž na vrhu. Tisti drobiž imam največkrat od lesenih gajbic, ki res lepo na hitro zagori. Plamen na drvih je samo zgoraj, žerjavica pa pada dol in na novo plameni ostala drva.

Če zakuriš spodaj in potem doložiš debela drva, ti začnejo vsa drva hrati goreti ob hladni peči, kar še dodatno bolj povzroča izločanje katrana v peči in dimniku. To dobro vem, ker smo doma do zadnjih 3 let vedno tako kurili. Peč se je res bolj hitro ogrela, a je bila tudi bolj zapacana. Ob sedanjem kurjenju in priklopljenem zalogovniku, sem moral kar nekajkrat močno zakuriti v peči, da sem pokuril ves stari katran. Seveda sem pred vsakem kurjenju tudi portačil kanale v peči Viadrus. Tako imam sedaj kanale z golim železnim stikom dimnih plinov - tudi plamena na začetku kurjenja.

Sporoči kako je kaj po s pečjo, če si upošteval moj predlog.

Če nimaš mešalnega ventila in direktno greješ, potem bi moral obvezno montirati 4poti mešalni ventil. Ali pa raje investiraj še v zalogovnik in dodatno črpalko z dvigom povrata. Potem ne boš več videl katrana kot je sedaj, saj bo peč delala lahko na polno moč in bo kot bi dihal na polna pljuča v svežem zraku.
Selab,
še v šoli nisi bil deležen take pozornosti in razlage -primerjalno, o kurivu, kotlu in kurjenju. Verjamem, da ob upoštevanju zgornjih dobronamernih nasvetov Jozl-a, uspeh ne bo izostal.
Spoštovani,

res hvala za vašo pomoč. Ob prebiranju vaših nasvetov in mnenj sem preveril še dimniško cev in videl sledeče, fak zaprta loputa. Ker sem pol prejšnje zime kuril na olje z dodatno pečjo, je takrat dimnikar zaprl izhodno loputo peči na drva, katere kljuka pa je slabo vidna oz. sem imel v glavi, da je sploh nimam.

Skratka za zacetek sem jo naložil na 110, da mal zgori ta katran in peč kar žvižga od veselja, kajti drva so bukova in sušena dve leti.
Za nagrado me pa vikend čaka ponovno čiščenje peči in kanalov.

Vsekakor sem pa tudi že razmišljal za novo peč (Valher ali Centrometal) z možnostjo kurjenja z drvmi in peleti in tudi zaologovnik. Obe stari peči (na drva in olje) bi odklopil edino, če je kdo jasnoviden pa napove da bo kurilno olje in ogrevanje z njim še kdaj ugodno.

Hvala vsem še enkrat.

Priložene datoteke
.jpg   20151201_193731.jpg (Velikost: 241,67 KB / Prenosi: 2036)
Picass55: Se strinjam.

Jozl tebi posebna hvala, bom prebral tvoj post se parkrat.
Prilagam se foto 4 potnega ventila.

Kurilnica pa je že v letih in jo počasi kar je nujnega obnavljam (zaradi časa, sredstev), ekspanzijsko posodo, puščaneje ventila, varnostni ventil, termometer ...

Priložene datoteke
.jpg   20151201_193047.jpg (Velikost: 95,6 KB / Prenosi: 2035)
Jozl: Prosim še za pojasnilo:

1. Na samsonu-regulator vleka sta dve skali, z belo označenimi številkami in rdečimi, Katera je pravilna ker se mi je črna plastična glava odvila, prav tako pa morm tudi verigo sinhronizirat-nastavit.
2. Kje je sekundarni vlek? A je to odprtina-reža na vratcih, ki se odpirajo za nalaganje?

Hvala in LP.
Na samsonu so prave stevilke tiste, ki so pravilno obrnjene za branje. Zakuri pec do recimo 60°C, samsona daj na 60 stopinj, veriga mora takrat zapreti spodnjo loputo.
Glede čiščenja ne hiti preveč...naprej parkrat zakuri na polno, da si skuri katran. Drugače ne boš nič naredil s čiščenjem.
Tudi jaz sem imel podobne probleme. Zalogovnik je kar prava rešitev za probleme s katranom. Tudi če sedaj parkrat zakuriš na polno se bo kasneje ko, neboš kuril na polno, katran nabiral po peči in dimniku.
Nabiranje katrana v pečeh je tipična posledica podhlajenega kurišča. Zato je potrebno dvigniti temperaturo povratka, kar efikasno reši čisto navaden Ladomat in pa Samson na 80°C. Lahko pa v tem primeru tisti mešalni ventil postavite na 6. Ne bo isto, bo pa veliko bolje. Vse ostalo je pa nabijanje prazne slame. Iz nje ne pride več nič.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Selab: Ti kar predvsakim kurjenjem vsaj na hitro pokrtači izgorjeni katran, ker ta ima kar nekajkrat večji volumen. To vidim na lastne oči, ko čistim puhavko - dimno napravo za čebele, kjer se vedno vali dim in je vse zabito od katrana. Ko z brenerjem poskusim pourit tisti katran, ga kar napihne na 10-20x volumna in mi zapre luknjo, tako da ga 2-3x pokrtačim, da postane čisto do kovine. Ista zadeva se naredi, ko se vžge dimnik. Po vžigu je ponavadi do 99% polpolnoma zabit in ga je potrebno pokrtačiti.

Segundarni zrak je rega na vraticah in ta mora biti odprta, da plamen dobi še dodatni kisik.

Dobro, da si visel, da imaš zaprto dimno loputo. Če bi imel odprto loputo sekundarnega zraka, bi se ti tam tudi ven kadilo in bi videl, da dimnik nima dobrega vleka.

4 potni ventil je imel moj oče vedno nastavljen na 5 ali celo na 4, tako je bila višja temp. v peči in posledično manj katrana.

Ko boš očitil peč po tednu dni kurjenja, pa nalimaj kako sliko, kako bo zgledala peč po odpravljeni težavi.

Telmos: Iz prazne slame še dobiš samo dve zadevi: fino slamo za živio ali posteljo in veliko praha, ki te lepo srbi po koži - predvsem od slame iz ječmena.
1 2
Iskanje po temi