Objave: 268
Teme: 11
Ocena:
0
Jaz si tako razlagam; Tipalo tipa sobno tem., ker očitno nima diference se giblje v eni sami stopinji temp., ker pa je na to vezana tudi peč, se tudi ona tako vključi in izključi.
Drugače si pa že sam podal razlog. Citiram: "termostat vsake nekaj min (5-10) vklopi in izklopi (črpalko, gorilec).
Zase vem, da naj bi termostat vkljapljal črpalko ne pa peči.
lp Roby
Objave: 268
Teme: 11
Ocena:
0
Tako naredi kot ti je svetoval "kurili"
Objave: 5448
Teme: 33
Ocena:
0
zanimivo, enkrat bereš, da je zalogovnik brez veze v modernih hišah, drugič pa da naj ne bo termostat direktno vezan na peč, ker preveč negativno vpliva na delovanje peči (predvidevam da zaradi prevelikih vklopov kotla ipd, če govorimo o olje/plin) varianti.
v čem je po vaše point termostatov, generalno gledano ? in ja, če je tako sobni ternostat, kot recimo potem termostatske glave vezano na samo obtok, se zadev tepe oz en drugega izloča, recimo.
način gradnje lahko vpliva, ampak po mojem ne vedno tako, kot je bilo tukaj povedano. kakšen smisel imajo recimo nočna zniževanja pri recimo talnem ogrevanju, če vemo, kakšni so zagonski časi ipd? kolikšen je recimo padec temperatur v Ne ali pasivni montažni izvedbi, z dobro izvedeno zrakotesnostjo napram klasiki z povrečno izvedenim izolacijskim ovojem (kjer pač poudarjamo akumulacijo materiala ipd)?
tako malo v razmišlanje, ker kolikor spremljam te zadeve, redkdo v globalu dobiš kakšen pamaten predlog, sploh pa iz neke izkušene prakse. spet pa kličem po izobraževalnih ustanovah, zavodih ipd, da se naredi konkrete preiskus komplet ogrevalnih sistemov, jasno skupaj za regulacijo (swploh z prihodom modernih izvedb, ki so vezane na splet ipd), da se recimo ven dobi nekaj modelov, ki bi predstavljali nek ideal glede energetske učinkovitosti ipd. vem, nemogoče za konkretno vsak objekt, ker je pogojev miljon, pa vendar.
ker tole samo iz nekih pavšalnih nasvetov, pa tudi iz nekega pavšalnega izračuna praktično ni mogoče dorečt (moje mnenje seveda).
p.s. bom pa imel tudi sam imel eno vpršanje gelde idealne izvedeb reguklacije iz nasploh upravljanja centralnega ogrevanj in sanitarne vode skozi celo leto. ne gre pa za neko moderno novogradnjo, ampak reicmo hišo iz 80tih, pa potem recimo temu energestkso sanirana z dodoano izolacijo, novimi okni, novim kotlom na olje te dodano tč za sanitarno izven ogrevlano sezono (nekja razmišljam o novem termostatotu, ki bi vse skupaj nekako učinkovito vodil). me preva zanimjo vaši predlogi, da bodo na koncu položnice najbolj nizke...
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Če imaš zgoraj naveden termostat (CM907) in nimaš podrobnih navodil si poberi s strani pdf
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.honeywelluk.com/Documents/All/pdf/CM907-Product-Specification%20(2">http://www.honeywelluk.com/Documents/Al ... ation%20(2</a><!-- m -->).pdf
imaš navedeno da lahko nastavljaš minimalni čas vklopa (minimal on time) in ga priporoča za oljno peč na 4 minute
ter maksimalno število vklopov na uro (cyle/hour) ki ga priporoča da je nastavljen na tri.
To pomeni da boš imel največ tri vklope na uro, ki bo vsak trajal najmanj 4 minute
Poleg tega menda lahko nastavljaš tudi histerezo (proportional bandwith) do 3 stopinje.
Mislim, da so prve dve nastavitve ključne in ni nič narobe s termostatom, razen če ga imaš nekje nad radiatorjem ........
Objave: 7
Teme: 1
Ocena:
0
Se vprasanje zakaj 70? Sedaj je med 55 in 60 pa imamo toplo. Lp
Ocena:
0
Mislim, da so prve dve nastavitve ključne in ni nič narobe s termostatom, razen če ga imaš nekje nad radiatorjem ........
ali recimo montiranega na zunanj steni, ki je hladnejša od notranjih..
Ocena:
0
Se vprasanje zakaj 70? Sedaj je med 55 in 60 pa imamo toplo. Lp
še ena filozofska o tem, kje ima zadevo najboljši izkoristek in v katerem primeru..
Ocena:
9
PS: Še link do strani CM907:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.honeywelluk.com/products/Programmable-Thermostats/TPI/CM907-7-Day-Programmable-Thermostat/">http://www.honeywelluk.com/products/Pro ... hermostat/</a><!-- m -->
Toplo ti bo najbrž tudi če držiš peč na 40 stopinj.
Zgorevanje je najboljše v nekem področju temperature.
Če greš prenizko, pa je poleg slabšega zgorevanja tudi ustvarjanje kondenza, ki počasi nažira kotel in dimnik.
55 stopinj je tista meja pod katero ni dobro iti.
Kljub naštetemu pa je Buderus litoželezna peč (vsaj tako imam jaz) in ni velike nevarnosti, da jo rja prežre. Če imaš tudi dimnik INOX in odvod kondenza lahko greš tudi v področje kondenzacije (pod 55 stopinj). Preizkušeno na moji Buderuski v več kot 10 letnem delovanju brez problemov.
Objave: 529
Teme: 12
Ocena:
0
Nižja temperatura kotla pomeni manjše sevalne izgube čez njegovo izolacijo, malenkost boljši prenos toplote iz dimnih plinov na (hladnejši) izmenjevalec.
Seveda pa lahko pride do kondenzacije, nepopolnega izgorevanja, ker plamen zadane (pre)hladen izmenjevalec.
Kombinirano pločevinasto ferothermko smo več kot 20 let držali na režimu okoli 40°C, razen v najhladnejših dnevih dvignili na cca. 50°C (kurilno olje). Sedaj pa s tem kotlom kurimo drva in sem že povratek dvignil iz 60°C na 67°C, ker se mi ZDI, da pri višji temperaturi dosežem boljše izgorevanje.
Koliko je kotlu v par desetletjih škodovala (skoraj sigurna) kondenzacija, pa ne vem.
P.S. Me je že Homer prehitel.
Objave: 425
Teme: 22
Ocena:
1
Yakaj 70 stopinj, predlagal sem pač ker se mi zdi da je to približno območje najboljšega izkoristka. Malo poglej če v navodilih za peč kje piše kakšna je priporočena obratovalna temperatura in tista je običajno v območju najboljšega izkoristka. Zakaj sobni termostat vklaplja samo črpalko ne pa tudi peči je jasno. Kako bi pa izvedel priklop če bi imel dve peči na različna goriva. Peč se smatra kot samostojna enota ki je krmiljena samostojno in dovaja toploto v sistem ki je reguliran različno, lahko samo s sobnim termostatom, lahko je dodano zunanje tipalo itd. Teorij je veliko in izvedg tudi, ne rečam da poznam vse a nekaj sem se pred mnogimi leti naučil pri prof. Novaku ko nam je predaval ogrevanje in prezračevanje. Vse iam svoje zakonitosti. Tudi izkoristek je odvisen od marsičesa, lahko prečitaš na tem forumu o potrebi po čiščenju peči, to je pač termodinamika ki ima zopet svoje zakonitosti, tudi prestop in prevod toplote sta dve različni stvari
Objave: 7
Teme: 1
Ocena:
0
Sem prevezal tako, da pec sedaj sama krmili kotel. Termostat pa je vezan samo na crpalko. Imam pa sedaj vprasanje. Ponoci, ko je crpalka ugasnjena se je centralna prizigala na vsakih cca 15 do 20 min za kaksno minuto. Ali je to normalno? Nevem zakaj imam obcutek da bi morala dlje drzati temperaturo, ce ni nobenega odjema...
nastavljeno imam na 55 stopinj, pec pa je buderus g205.
Objave: 425
Teme: 22
Ocena:
1
Kakšen imaš gorilec? Ali ima zaporo zraka? To se je dogajalo tudi meni kajti dimnik vleče zrak skozi peč in jo hladi. Ko sem zamenjal gorilec in kupil takega z zaporo zraka se je stanje bistveno izboljšalo
Ocena:
9
Tako je!
Ali zapora zraka na gorilcu (loputa), ali pa ti morda voda kljub izklopljeni črpalki še delno kroži termosifonsko.
Objave: 496
Teme: 9
Ocena:
0
Pozdravljeni
Ko sem preizkušal prihranke z nočno redukcijo 3C ali brez,sem kuril na olje v kantah.Preizkušal sem v več časovnih obdobjih z približno podobnimi zunanjimi temperaturami.Prihranki so bili ZELO majhni,komaj merljivi.Pri boljši fasadi pa je vprašanje,če je kaj prihranka.
Objave: 472
Teme: 21
Ocena:
3
TERMOSTAT! Nisem se poglabljal v tvoj termostat, toda zdi se mi, da je tvoj termostat bolj "pameten" kot si misliš! Tudi jaz sem imel enega takšnega, ki se je večkrat vklapljal/izklapljal - tako, da sem ga že hotel vrniti prodajalcu! Po dolgem proučevanju sem ugotovil, da on dela tako, da se recimo na kratko vključi - čez nekaj časa ugotovi za koliko se je spremenila temperatura - zopet za malo vključi - zopet upošteva spremembo in tako dalje! Na ta način zna držati temperaturo na 0,1 stopinjo natančno! In ker je termostat vezan samo na obtočno črpalko, to seveda ni noben problem (jasno, ni pa dobro, da bi se tako pogosto vključeval tudi gorilnik)! ERGO - tvoj termostat je pametnejši, kot si si mislil!