PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Preklopi toplotne črpalke med VT in NT

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podobno delovanje kot Vincent Smile temp. vtoka nastavljena fiksno na 27. Temp v stanovanju med 22.5 do 23
ginekolog Napisal:Jaz sem izračunal, se mi splača, če tč ne dela med 6:00 in 10:00, ko je VT in nizke temp. Ostale čase pa imam 24/7.
To je res smiselno, ker poleg tega da izloči najmanj stroškovno optimalen čas delovanja v dnevu ta čas hkrati sovpada z odhodom stanovalcev v službo in tudi če se hiša v tem času za kakšno stopinjo shladi ima TČ potem še dovolj časa da to nadoknadi do takrat ko se ljudje vrnejo. Vkolikor pa TČ ni dovolj predimenzionirana pa ta interval lahko ustrezno skrajšaš na recimo od 6:00 do 8:00.
Morda ima to smisel na ON-OFF črpalkah .....
Na inverterjih mislim, da nima veliko smisla.
Resda ne bo delala v najhladnejšem delu dopoldneva, a bo potem startala "na polno", saj bo morala nadoknaditi padec temperature v stanovanju. Kar bo morebiti prihranjeno, bo potem zapravljeno.
Kakorkoli se obrneš, je vedno rit zadaj :lol:
Neogrevanje med 6 in npr cca 9 se lahko splača, še posebej med delavniki,
če je v tem času sprejemljivo eventuelno rahlo znižanje notranje temperature
in predvsem dokler TČ z lahkoto zmore nadoknaditi zaostanek.
Prihranek: četrt ali pol gajbe piva letno ?
Še četrt je vprašljivih......
Homer Napisal:Kakorkoli se obrneš, je vedno rit zadaj :lol:

Ja,pa prazna denarnica na ritiSmile vsaj tako se jaz počutim....
Tako bom rekel, tisti ki imate TČ vodeno na sobni termostat imate itak ogrevanje na urnike (ON/OFF), samo da tega ne veste Wink eni imamo pa samo en ogrevalni krog v dvostanovanjski hiši in to preprosto ne gre, zato glede na zunanji mraz predvidim 3 različne urnike delovanja, to v praksi pomeni da moram vsakih 14 dni malo poklikat.

V mojem primeru bi se kar poznalo tako na porabi kot na "utrujanju" TČ z non stop taktiranjem v prehodnem obdobju.
Imam toplotno črpalko za sanitarno vodo že več kot 30 let, še iz prvih serij Gorenje, bil je zamenjan kompresor in vsa leta sem imel narejen avtomatski vklop pri NT. Ob novogradnji mi je idejo izvedel sorodnik električar ki mi je naredil tudi napeljavo. Dokler je bila tudi popoldne NT se je to res izplačalo sedaj se malo manj oziroma mora črpalka obratovati vsaj nekaj časa podnevi da je dovolj tople vode samo v nočnem času na NT ni dovolj. Pri ogrevanju je to malo drugače ker je v nočnem času tudi zunanaj temperatura nižja in kar dobiš s cenejšo elektriko zgubič zaradi nižje temperature okolice seveda pri črpalkah zrak-voda.
drži
Če smo natančni bi bilo vseeno danes popoldne(nedelja) ceneje dogreti sanitarno vodo, kot ponoči ali jutri po 6 uri.
1 2
Iskanje po temi