Objave: 94
Teme: 54
Ocena:
0
Imam peč na drva in bojler. Ker se temperatura grelne vode iz peči spreminja npr od 50 do 90 stopinj, me zanima kolikšna je še najmanjša smiselna diferenca med grelno in ogrevano vodo. Če recimo peč daje 70 stopinj, do kakšne temperature bojlerja je še smiselno poganjati črpalko? Seveda je tudi odvisno od lokacije senzorja v bojlerju. Jaz ga imam trenutno na vrhu.
Objave: 1949
Teme: 2
Ocena:
1
Odvisno od velikosti bojlerja in režima kurjenja. Pri večjem bojlerju in normalni porabi TV ogrevaj do 50st C in tipalom v sredini.
Ocena:
0
Vem, da je idealna čim večja razlika v temperaturi grelne in grete vode. Ampak zanima me do koliko je še smiselno gnati pumpo, ko se ta razlika zmanjšuje. Recimo, da je voda iz peči na 50 (pač peč je dogorela...). A je potem smiselno ustaviti pumpo na 40, 41, 42, 43 stopinj... Zanima me, če je kdo to kje računal, ker predvidevam, da če je razlika med greto in grelno vodo npr. ena stopinja, potem zelo dolgo traja, da pride do izenačitve in zaradi tiste ene stopinje mora pumpa delati nesorazmerno dolgo.
Najbrž imajo tudi toplotne črpalke neko diferenco med greto in grelno vodo. A kdo ve koliko?
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Pri moji tč je nastavljena diferenca med TSV in TDV 5 st.C fiksno. Obtočba črpalja pa vedno na max. (Fiksno). L
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Pri temperaturi višji od 50 stopinj pride do pospešenega izločanja vodnega kamna tudi v bojlerju gretem z vodo iz peči. Seveda je to odvisno od trdote vode. Mislim da je 50 stopinj popolnoma zadosti visoka temperatura, v dotiku z njo jo občutimo že kot bolečino. Obtočna črpalka za ogrevanje bojlerja (sanitarne vode) bi morala biti krmiljena od kotlovske avtomatike in ne od ogrevne. Se pravi, ko gre ventil na povratku v zapiranje bi morala avtomatika samodejno ugasniti tudi obtočno črpalko sanitarne vode. Tudi pri meni je bil v bojlerju montirano zgolj zgornje tipalo temperature, spodnjega sem dodal dodatno in ga priklopil na krmilnik ter ga vprogramiral vanj. Ko spodnje tipalo temperature doseže 45 stopinj se črpalka ustavi. Mislim da ima večina kotlovskih krmilnikov dva vhoda za tipala sanitarne vode. Treba je le dokupiti tisto tipalo (5€) in ga vstaviti v bojler in priklopiti. Pa dve minuti tipkanja na krmilniku pa si zmagal.
Objave: 5307
Teme: 5
Ocena:
32
alanford Napisal:Pri moji tč je nastavljena diferenca med TSV in TDV 5 st.C fiksno. Obtočba črpalja pa vedno na max. (Fiksno). L
Enako, samo to je samo zelena oz. nastavlena vrednost. Ker je crpalka premocna je DV tudi okoli 55 in se kako stopinjo vec (ceprav je setpoint oz. zelena vrednost samo 49 v mojem primeru recimo)...
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Ocena:
0
No, to sem hotel prebrati. Hvala vam!
Objave: 5307
Teme: 5
Ocena:
32
Np. Je pa napisano posledica dejstva da mava oba z Alanom presvoh kaco v bojlerju in ker ni odjema gre DV mal v nebo. Sej pol zmanjsa samo se vedno vsaj pri nas gretje SV ni optimalno.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Mislim da v bojlerju visje temperature od 45 ne potrebuješ. Meni je prakticno okoli 40 ze skoraj dovolj tudi za pomivanje posode, kjer zdrzis visjo T kot pri tusiranju.
Problem nastane pri tipalu zgoraj, velikem odjemu (banja) ter majhnem izmenjevalcu. Takrat ne bos sproti grel SV, pa ce tudi imas kotlovsko vodo na 80C. Bog ne daj da imas dve topli pipi odprti ali celo vec. Takrat moras tipalo prestaviti nizje, da imas vecjo zalogo tople vode. (ali pa dvigniti nastavljeno T v bojlerju, (ker izmenjevalca ne mores povecati).