PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vrstna hiša ogrevanje na plin(UNP) - možnosti izboljšav

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Selim se v vrstno hišo (140m2 z garažo), novejša (2008), PVC okna in vrata, fasada, po PGD so toplotne izgube Q=10.000 W, ogrevanje je na UNP s kondenzacijsko pečjo, dvocevni sistem 55/45 z radiatorji, na plin se ogreva tudi voda.

Sedaj so mi nekateri "svetovali", da bo ogrevanje zaradi cen UNP zelo drago (300€ mesečno v kurilni sezoni) ter da se mi splača že pred selitvijo urediti cenejši vir.

Moja razmišljanja:
- vgradim 2x inverter klimo (za gretje v prehodnem obdobju)
- poleg klim vgradim še kamin na pelete (dimnika ni, kakšni so stroški?)
- namesto plinske peči vgradim TČ zrak/voda (se to sploh splača za radiatorje?)
- namesto plinske peči - peč na pelete (težava - kurilnica ima samo 6,5m2)

Kaj bi izbrali vi?
Če kupiš avto na bencinski pogon,ki troši 8-9 litrov, se takoj izplača, da ga predelaš na plin in se ti začne invensticija vračat. Ironično, vendar v tvojem primeru je grešni kozel UNP, prehod na TČ, kot najcenejšo opcijo ogrevanja v tvojem primeru bo takoj prineslo prihranke. V primeru UNP bo prihranek skoraj 4 kraten.
Radiatorji niso noben problem, izbrati je potrebno samo takšno črpalko, ki bo zaradi neposredne bližine sosedov tiho delovala.
Mogoče citat od forumaša, ki uporablja za ogrevanje hiše črpalko voda-voda.
"Edina napaka, ki smo jo naredili je ta, da na ogrevanje s TČ nismo šli že prej".
Torej, nimaš kaj čakat, prijatelji imajo prav.
V tvojem primeru bi jaz izbral hibridno toplotno črpalko plin/zrak-voda.Na tem forumu je vsaj en uporabnik z tako rešitvijo.Pisalo se je tudi o črpalki Daikin-hibrid ki je namenjena za take primere.
Hibrid pogojno pride v poštev pri ZP, UNP je pa samo za eliminirati.
Definitivno. Dodatno odpadejo stroški dimnikarja, najem cisterne.
Kakšna TČ pa bi prišla v poštev, kakšna moč, strošek takšne investicije? Bi bilo potrebno povečat radiatorje?
A je hiša vmes ali končna vrstna?

Prevedi izolacijo v centimetre...tla, stene, stropi...

Temu ustrezno se bo lahko pogovarjalo kako moč potrebuješ.

Radiatorje v štartu ne menjuješ...po potrebi boš po prvi sezonibz novo pečjo..katera pač bo, ustrezno povečal najbolj problematičnega.

Peleti so ok opcija... A rabiš zalogovnik. Kamin če ni dimnika odmisli.
Pri tč zrak/voda pa če greš v to opcijo mora biti taka da lahko zagotavlja dovolj vročo vodo, predvsem pa da ne bo prehrupna, ker ste drug ob drugem in bojo sosedje tvoj zrakomlat poslušali 7 mesecev na leto + hlajenje + gretje sanitarne vode.
Jaz bi ti pa svetoval, da počakaš eno zimo in se potem odločiš. Zdaj imaš gotovo še milijon drugih reči za uredit. 300 €/mesec se sliši grozno, ampak taki meseci so le trije v letu. Videl boš, koliko zares porabiš, kakšno temperaturo v radiatorjih potrebuješ, koliko prostora lahko pogrešiš v kurilnici za morebitno zalogo kuriva, kje bi se morda dalo poceni izboljšati izolacijo, koliko ti pomeni komfort, možnost kuhanja na plin itd. Ne nazadnje letos ni več subvencij, če jo drugo leto ujameš, bo gotovo večja od razlike v kurjavi za eno zimo.
Če imaš kak električni radiator, ga lahko uporabljaš v času nizke tarife - je ceneje od UNP.
Hvala za nasvete! Sem se odločil da bomo zaenkrat vgradili eno inverter klimo (ena starejša klima je že vgrajena) predvsem za hlajenje poleti, hkrati pa ju bomo uporabljali za gretje v prehodnem obdobju in v toplejših dneh zime. To zimo bomo testirali obstoječ sistem, potem pa v miru premislili in izbrali način ogrevanja (se bom spet obrnil na vas po nasvete).
mrož Napisal:Selim se v vrstno hišo (140m2 z garažo), novejša (2008), PVC okna in vrata, fasada, po PGD so toplotne izgube Q=10.000 W, ogrevanje je na UNP s kondenzacijsko pečjo, dvocevni sistem 55/45 z radiatorji, na plin se ogreva tudi voda.

Sedaj so mi nekateri "svetovali", da bo ogrevanje zaradi cen UNP zelo drago (300€ mesečno v kurilni sezoni) ter da se mi splača že pred selitvijo urediti cenejši vir.

Moja razmišljanja:
- vgradim 2x inverter klimo (za gretje v prehodnem obdobju)
- poleg klim vgradim še kamin na pelete (dimnika ni, kakšni so stroški?)
- namesto plinske peči vgradim TČ zrak/voda (se to sploh splača za radiatorje?)
- namesto plinske peči - peč na pelete (težava - kurilnica ima samo 6,5m2)

Kaj bi izbrali vi?
TČ!
Lahko pa te napotim pogledat par takih sprememb in pa "stroškovni izkaz" iz njihovih izkušenj.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Imam popolnoma isti problem, tudi vmesna vrstna hiša 140m2 z vsemi vgrajenimi inštalacijami za plinsko ogrevanje na UNP. Zelo sem v dvomih ali obdržati tole in kupiti kondenzacijsko plinski peč in še dve inverter klimi ali se odločiti za kak drug način ogrevanja, zato me zanima kako se je tebi ogrevanje obneslo tole zimo in predvsem stroški kakšni so bili za plin?
Gostinski objekt kjer so plačevali preko 9.000€ UNP letno, pred štirimi leti smo jim vgradili TČ voda voda 36 kw toplotne moči, stroški za ogrevanje do sedaj niso dosegli 2.500€ letno, v kar je še všteto pasivno hlajenje, ki ga prej ni bilo Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Res si dal primeren primer za vrstno hišo :mrgreen:
Je pa jasno, kako se da stroške radikalno znižat, tudi če je samo zrak-voda. Vsekakor ne razmišljaj o kakšni kondenzacijski peči ipd. stvari, ker je UNP preprosto predrag. Sam sem računal, da je razmerje z TČ z-v nekje 1:4,5.
Ko boš seštel stroške nabave in montaže vseh naštetih naprav, ki si jih navedel, boš ugotovil, da invensticija v TČ z vrnjeno subvencijo ne bo nič dražja.
Homer Napisal:Res si dal primeren primer za vrstno hišo :mrgreen:

V mislih sem imel veliko vrstno hišo :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2
Iskanje po temi